Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV četrtek, 23. novembra, je bila Ajdovska tržnica prizorišče zanimivega dogodka, ki je združil učenje, raziskovanje in okušanje. Ajdovski osnovnošolci, iz petega razreda Osnovne šole Danila Lokarja in sedmega razreda Osnovne šole Šturje, so se podali na doživetje, kjer so raziskovali svet različnih arom in okušali lokalne sokove ter kruh iz ekološke moke, pridelane v Vipavski dolini. Dogodek, ki ga je organizirala Občina Ajdovščina, je bil izveden v okviru projektov Lokalne akcijske skupine (LAS) "Prehod na sonaravno oskrbo s hrano" ter projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost.
Otroci so imeli priložnost, da skozi raziskovanje razvijajo svoje čute. Na senzorični delavnici so otroci okušali tri različne vrste kruha iz treh različnih ekoloških mok ter lokalne sokove. Za vsak vzorec so morali ugotoviti, iz katerega sadja je bil narejen sok oziroma iz katere moke je bil spečen kruh. Opisati so morali okus, vonj (po čem jim diši), občutek ob dotiku ter videz. Preizkušali pa so tudi svoje senzorične sposobnosti prepoznavanja vonja prek vonjanja različnih arom sadja, zelišč, zelenjave in druge hrane. Moko za kruh je prispevala ekološka kmetija Na hribu iz Prvačine, spekli pa so ga v Eko koči Nanos, ki slovi po svojem trajnostnem pristopu k prehrani.
Občina Ajdovščina je z dogodkom želela poudariti pomen lokalnega kmetovanja, trajnostnega življenjskega sloga ter spoštovanja do narave in njenih darov. Otroci so odšli domov z novimi spoznanji o hrani, o pomenu ekološkega kmetovanja in lokalne pridelave. Ob tem so krepili zavedanje, kako pomembno je biti odgovoren do okolja.
Aktivnost se izvaja v okviru operacije sodelovanja LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.3.
Projekt “Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost” financirajo Islandija, Lihtenštajn iz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Sklad Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za regionalno sodelovanje). Cilj projekta je spodbuditi razvoj podeželja z izboljšanjem skupnih raziskovalnih zmogljivosti in širjenja znanja, vezano na pristop "terroir" za proizvodnjo vina in jabolčnega vina na izbranih območjih Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije in Norveške.