Na festivalu Okusi Vipavske 2025 se bo predstavilo 29 vipavskih vinarjev, ki v svojih kleteh, posestvih in vinogradih ohranjajo tradicijo, raziskujejo sortno pestrost in s svojim znanjem soustvarjajo sodobno podobo lokalnega vinarstva. Med sortami prevladujejo avtohtone pinela in zelen, ob njih pa najdemo rebule, malvazije, merlote, barbere, bele in rdeče zvrsti in peneča vina.
Letos bodo z nami naslednji vinarji iz Vipavske doline: Batič, Berce, Bizjak, Cigoj, Čuk, Deci, Ferjančič, Fornazarič, Furlan, Jamšek 1887, Lavrenčič, Marc, Mihelj, Poljšak, Pregeljc, Rouna, Saxida, Sveti Martin, Štokelj, Štrancar, Univerza Nova Gorica, UOU, Ušaj – USSAI, Vidus, Vinska klet Miška, Vipava 1894 d.o.o., Zgonik, Zoria, Zrzinko.
Vipavska tržnica – vonji in okusi domačega
Oba festivalska dneva bo v atriju dvorca Lanthieri zaživela Vipavska tržnica, ki bo obogatila festivalsko dogajanje z avtentičnimi izdelki lokalnih pridelovalcev in ustvarjalcev. Obiskovalce bodo pričakale stojnice, polne vonjev in okusov Vipavske doline – vse tisto, kar nastaja z ljubeznijo do zemlje in spoštovanjem do tradicije.
Med stojnicami boste našli Kmetijo Ronki iz Prvačine, kjer bo zadišalo po kruhu iz krušne peči. Poskusili boste lahko tudi njihovo gubanco, oljčno olje, šparglje in sveže češnje ter različna žganje. Samo dwobro iz Volčje Drage pa bo navdušil s posušenim češnjevim paradižnikom, ki ohranja vse bogastvo poletnega okusa. Zelenjavna doživetja boste našli tudi pri MaQfino, kjer zelenjavo vlagajo v ekstra deviško oljčno olje. Svoje znanje in nagrajena oljčna olja bo predstavilo tudi Goriško oljkarsko društvo.
Iz Sirarstva Orel bodo na voljo domači ovčji siri in skuta, prav tako bo svoje dodala butična sirarna Golden ring cheese iz Sinjega vrha. Za ljubitelje mesnin bosta pravi naslov Mesnine iz doline ter Katrna kmetija, kjer zorijo suhe mesnine polnega okusa.
Družinsko čebelarstvo Božič bo ponudilo med in medene izdelke, dopolnilna ga bo ponudba Božičeve kmetije 1847, kjer boste našli šipkovo marmelado, čaje, tinkture, domače žgane pijače in cvetne vode. Medtem ko bodo Domače dobrote Metka navdušile z domačimi sokovi, sirupi, marmeladami in zelenjavnimi namazi.
Za osvežitev bo na voljo tudi pivo Pivovarne Pelicon, Destilarna Laske bo predstavila žganja in vinjake, dijaki gostinske šole AD FORMANDUM iz italijanskega zamejstva pa bodo pripravljali koktejle iz lokalnih sestavin.
Kmetija Kante bo ponudbo dopolnila z oljčnim oljem in medom, za ljubitelje kave pa bo prava postojanka Kerinba, kjer pražijo svojo lastno kavo.
Medtem bo Mateja Marc iz Ustij navdušila s svojimi naravnimi eteričnimi olji, kremami in mazili iz domačih zelišč. Za sladek zaključek pa se ustavite še pri Incom Leone, kjer ustvarjajo čokolado, ki navdušuje doma in v tujini.
Pestro kulinarično dogajanje bodo dopolnili izbrani kulinarični ponudiki. Frik Bistro bo pripravljal priljubljene pice, za inovativne okuse bo poskrbel Vilinski vrt, medtem ko bo Penzion Sinji vrh navdušil z domačimi mojstrovinami. Posebno kulinarično doživetje bosta ponudila priznana kuharja Denis Ibrišimovič in Julijana Krapež iz Gostilne Podfarovž. Svoje kuharsko znanje pa bo predstavil tudi Adam Šerc, domači chef, poznan iz televizijskega šova MasterChef.
Sladko-kisli svet v živo na Festivalu Okusi Vipavske
V nedeljo ob 17. uri se bo na festivalu v živo odvila posebna epizoda prvega slovenskega gostilniškega podkasta Sladko-kisli svet. Voditelj Grega Repovž bo gostil kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča, oba nagrajena z Michelinovo zvezdico. Pogovor bo ponudil iskren pogled na pomen gostinskega poklica – njegov vpliv, izzive in vlogo v sodobni družbi, brez olepšav, tako kot je življenje v kuhinji.
Prva evropska sladoledna cesta
Festival Okusi Vipavske 2025 bo letos obogatil kulinarično dogajanje s predstavitvijo prve evropske sladoledne ceste, ki v okviru projekta GELATOn the ROAD povezuje umetnost obrtniškega sladoleda.
V Vipavi bo 18. maja 2025 ob 14.30 slavnostno odprtje razstave o začetkih obrtniške sladoledne proizvodnje v Vipavski dolini, pripravljeni v sodelovanju s podjetjem Incom Leone.
Dogodek bo pospremila degustacija obrtniških sladoledov slovenskih ponudnikov, med katerimi sodelujejo: Slaščičarna Ajdovščina, Dolce Vita (Nova Gorica), Kavarna Cappuccino (Koper), Turistična ekološka kmetija Matk (Logarska dolina), Slaščičarna Diana (Izola), Gostilna in pizzerija Pri Martini (Tolmin) in Mihjwc (Ponikve). Obiskovalci bodo lahko okušali in glasovali za svoj najljubši okus. Program bo dopolnjen z otroškimi ustvarjalnimi delavnicami, ki bodo potekale oba dneva festivala, medtem ko si bodo odrasli obiskovalci lahko privoščili pokušino vin in drugih festivalskih vsebin. Vsi dogodki v okviru projekta GELATOn the ROAD so brezplačni.
Kulinarična spajanja
Festival Okusi Vipavske bo tudi letos ponudil nekaj posebnega za radovedne gurmane z zanimivim spremljevalnim programom. Poleg slavnostnega odprtja z glasbeno spremljavo Pihanega orkestra Vrhpolje, bo nedeljski program dopolnila lokalna skupina Ne joči pevec, kar oba festivalska dneva pa saksofonist Tomaž Nedoh.
V sodelovanju z lokalnimi ponudniki bo potekalo več kulinaričnih delavnic, s poudarkom na spajanju sestavin. Udeleženci bodo lahko spoznali različne stopnje kombiniranja – od nežnih povezav osnovnih pivskih slogov z znanimi vrstami sirov. Posebnost delavnice je poudarek na lokalnih surovinah – sirih iz Vipavske doline in pivu, ustvarjenem z inovativnostjo. Kulinarična spajanja pa bodo povezana z delavnicami sladolednih kombinacij z oljčnim oljem.
Vipavska dolina vs svetovna klasika
V ponedeljek, 19. maja 2025, ob 13. uri bo v avli Magna potekala masterclass delavnica za strokovno javnost, posvečena vprašanju, kako se vipavska vina umeščajo na svetovni vinski zemljevid.
Delavnico bo vodil priznani vinski strokovnjak Robert Gorjak, dipWSET, ki bo izbrana vina Vipavske doline predstavil v primerjavi s slogovno sorodnimi vini iz uveljavljenih svetovnih regij.
Primerjalna pokušina bo zajela pet kategorij: rose, bele zvrsti, barbera, merlot in rdeče zvrsti. Slepa degustacija in razprava bosta osvetlili značaj, identiteto in kakovostni potencial vipavskih vin.
Kulinarični mesec: od vrhunske mize do sladke kepice
V sklopu Festivala Okusi Vipavske med 25. aprilom in 25. majem poteka Kulinarični mesec, ki vabi obiskovalce k raziskovanju pristnih lokalnih okusov in sodobnih kulinaričnih interpretacij, ki jih soustvarjajo kuharski mojstri iz različnih koncev doline. Posebni meniji, ki so jih pripravile sodelujoče gostilne in restavracije, temeljijo na lokalnih sestavinah, ki so zasnovani po načelih sezonskosti, svežine in spoštovanja do tradicije.
V kulinarični mesec so vključene restavracije in gostilne z različnih koncev Vipavske doline: Restavracija Grad Kromberk, Turistična kmetija Arkade, Gostilna picerija Anja, Ošterija Žogica, Majerija, Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, DAM boutique hotel & restaurant, Gostilna pri izviru Hublja, Turistična kmetija Saksida, Penzion Sinji vrh, Gostilna Termika, Gostilna Sivi Čaven, Ošterija Branik, Restavracija Primula, Gostilna Krhne, Toncevi Eco Estate, Gostilna Podfarovž.
Posebnost kulinaričnega meseca so tudi sladoledi, ki odražajo sezonskost in ustvarjalnost. Med okusi izstopajo črna čokolada z vipavsko češnjo, albuminska skuta s poliviom zelene fige, črna vanilja z vipavsko breskvijo, hruška z vaniljo Slaščičarne Ajdovščina. Sladoledarna Pinjola se predstavlja z breskovo pravljico, Sladoledarna Karamela s sladoledom s sivko. Žametna vinogradniška jabolka ter reinterpretacija ajdovske kremšnite z višnjo pa v Kavarni Cukr.
Vipavska dolina v maju ponuja izvrstno priložnost za raziskovanje vin, kulinarike in pokrajine. Festivalska vstopnica v predprodaji stane 25 € in je na voljo na spletni strani: www.okusi-vipavske.si. Na dan dogodka bo cena 30 €. Vstopnica velja za oba festivalska dneva.
Več informacij: www.okusi-vipavske.si
* Vir in fotografije: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina