Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kolumna: Resnica

Nekje se pač moramo znova naučiti poiskati pravo resnico. Številne verzije resnic nas begajo. Preveč jih je, pravzaprav jih je neskončno. Puščajo nas v negotovosti. Znamo še zaupati mediju in njegovi resnici? In ker ne zaupamo mediju, tudi ne zaupamo človeku, ki v tem istem mediju podaja svojo resnico. Resnica žal ni vedno mišičasta, seksi, belih zob in super postave.

Projekti na poti

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je kot vodilni partner LAS Vipavska dolina uspešno izpeljala in zaključila tretji javni poziv za izbor manjših projektov Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V okviru projekta sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost se pripravlja Spletna tržnica rokodelcev. Dva evropska projekta Inter bike II in LIFE VivaCCAdapt pa bosta predstavljena na Evropskem tednu regij in mest.

Kmalu začetek brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi

Zdravstveni dom Ajdovščina obvešča, da bodo v ponedeljek, 26. oktobra pričeli s cepljenjem proti sezonski gripi. Po predlogu Zakona o začasnih interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (PKP 5) je cepljenje proti gripi za vse osebe, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje brezplačno.

V občini Ajdovščina strožji ukrepi v boju proti širjenju virusa Covid-19

Zaradi vse slabšega epidemiološkega stanja tudi na območju občine Ajdovščina je Občinski štab Civilne zaščite Občine Ajdovščina sprejel strožje ukrepe za zajezitev okužbe s koronavirusom. Sprejeti sklepi se nanašajo predvsem na delovanje športnih in kulturnih organizacij ter ustanov. Vse občanke in občane pozivamo k doslednemu spoštovanju ukrepov, ki bodo veljali do izboljšanja epidemiološke slike.

Vlada uvaja omejitev gibanja ponoči. Od polnoči prepoved prehajanja med regijami in gibanja med 21. in 6. uro

Vlada je danes odločila, da je izjema o prehajanju ljudi iz oranžnih v rdeče regije z jutrišnjim dnem odpravljena. Od jutri dalje so prepovedani vsi shodi, med 21. in 6. uro pa bo gibanje na prostem prepovedano.

V Vrtovinu šolarji raziskovali zgodovino mlinarstva

Na lanskoletnem dogodku Dnevi evropske kulturne dediščine se je mala vrtovinska podružnična šola predstavila s projektnim delom, raziskavo o suhih kamnitih terasah. Terase so raziskali in celo gradili, razstavo so zaključili, veselje do raziskovanja pa je v vrtovinskih šolarjih ostalo in rastlo. Odločili so se, da bodo raziskali obstoj in delovanje vrtovinskih mlinov.

Ferjančičev merlot 2017 osvojil šampionski naziv na sejmu v Gornji Radgoni

Prejšnji teden so v okviru spletnega Kmetijsko-živilskega sejma Agra razglasili rezultate letošnjega mednarodnega ocenjevanja Vino Slovenija 2020. Najbolj so zagotovo veseli na Posestvu Ferjančič na Planini, saj je njihov merlot 2017 postal šampion med rdečimi vini. Nagrade pa si je prislužilo še kup drugih vinarjev iz Vipavske doline. Čestitke.

Za še boljše bralne navade v Lokavcu bo odslej skrbela Hiška s knjigami viška

Krajani Lokavca so se v teh dneh razveselili zanimive pridobitve. Pri asfaltnem igrišču jim je odslej na voljo Knjigobežnica, Hiška s knjigami viška. Le ta hkrati vabi in spodbuja branje ter deljenje knjig. Knjigobežnico sicer najdete tudi ob Lavričevi knjižnici in v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih v Ajdovščini.

Gol Maje Svetik med najlepšimi zadetki kroga Lige prvakinj

Rokometašice Krima Mercatorja so v 5. krogu Delo EHF Lige prvakinj premagale nemški Bietigheim z 28:26 (12:16). Pri domačih je bila najbolj razpoložena Samara Da Silva Vieira, med strelke pa se je dvakrat vpisala Ajdovka Maja Svetik, ki je obenem poskrbela tudi za potezo tekme.

Uradno še vedno »oranžna« Ajdovščina že globoko v rdečih številkah

Po podatkih, ki jih je na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo včeraj ob 4326 opravljenih testih potrjenih 794 novih primerov okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da je bilo pozitivnih 18,35 odstotka vseh testiranih. V Ajdovščini smo zabeležili 14 novih okužb, skupno je na našem območju 78 aktivno okuženih oseb. Občina Ajdovščina je po številu okužb na prvem mestu v goriški regiji. Le ta kljub vsemu, do objave v Uradnem listu (najverjetneje danes), ostaja na oranžnem seznamu.

Jakob Krečič: »Z rednim uživanjem aronije si okrepimo imunski sistem ter se zaščitimo pred virusi in bakterijami«

Vipavska dolina slovi predvsem kot dolina kjer je doma vinska trta, kjer so doma najrazličnejši sadovnjaki in kmetijska polja, v zadnjem času pa lahko marsikje opazimo tudi manjši ali večji nasad aronije. Zato smo na klepet povabili Jakoba Krečiča, mladega pridelovalca te izjemno zdravilne rastline, ki svoje izdelke ponuja pod blagovno znamko Aroviva.

Motociklisti v Vrtojbi zaključili letošnjo sezono

Na progi Gas v Vrtojbi se je odvilo zadnje dejanje sezone državnega prvenstva v panogah skuter, minimoto in minigp ter v pokalnem tekmovanjv v supermotu. Znova sta navdušila Enej in Tian Krševan, ki sta v razredu minigp osvojila prvo in drugo mesto, obenem pa domov odnesla naslova državnih prvakov. Zadovoljna pa sta lahko tudi Julija in Filip Lah.

Kljub spektakularnem padcu Luka Berginc do najboljše uvrstitve v karieri

Prirediteljem tekem na mariborskem Pohorju je uspelo izpeljati dve tekmi za svetovni pokal v kolesarskem spustu. Znova se je odlično odrezala nekdanja članica Črnega trna, Monika Hrastnik, zasedla je peto in šesto mesto, med moškimi pa je barve ajdovskega kluba zastopal Luka Berginc in osvojil zelo solidno 31. in 40. mesto.

Poškodoval kapelico in nato pobegnil s kraja nesreče

Na srečo ajdovski policisti niso imeli pretiranega dela v času vikenda. So pa posredovali pri prometni nesreči s pobegom, na Slomškovi ulici v Ajdovščini. Mlajši voznik se je zaletel v tamkajšnjo kapelico, nato pa pobegnil s kraja nesreče.

Kolofon