Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izpopolnite svoje znanje analogne ter digitalne fotografije

Oktober je pravšnji mesec za učenje novih znanj in iskanje novih izkušenj. Vsi tisti, ki vam je blizu digitalna in analogna fotografija imate sedaj možnost, da svoje znanje še dodadtno nadgradite. Priključite se fotografski delavnici, ki jo pripravlja Klemen Bizjak, uveljavljen domač fotografski mojster.

Lavričeva knjižnica v mesecu oktobru

V spodnjih vrsticah vam posredujemo napovednik dogajanja v Lavričevi knjižnici za oktober 2017. Med drugim izpostavljamo projekt Beremo v naročju staršev, začetek kreativne delavnice pisanja z Bojanom Bizjakom in pa Pravljice za otroke med 3. in 6. letom starosti.

V jedro Vipavskega Križa odslej le z dovolilnico

V letu 2015 se je v Vipavskem Križu zaključila celovita obnova infrastrukture in odprtih javnih površin, letošnje leto pa se je pred vstopom v obzidani del naselja zgradilo parkirišče z 51 novimi javnimi parkirnimi mesti. Sedaj pa prihaja na vrsto nov prometni režim, saj bo dostop v kriško jedro mogoč le z dovolilnicami in dovoljenji.

Klementina Lemut z novim rekordom proge najhitrejša na Nanos

V nedeljo 8. oktobra je PD Podnanos pripravilo že dvajseti gorski tek na Nanos. Teklo je 74 odraslih tekačev in osem otrok, najhitrejša na zahtevni 5,7 kilometra dolgi progi s 673 metri višinske razlike, pa sta bila Simon Alič in Klementina Lemut, ki je obenem postavila tudi ženski rekord proge.

Plesni klub ADC miga v vse smeri

Plesni klub ADC je v pretekli sezoni ponovno aktivno delal in spodbujal otroke k splošni izobrazbi - to je k plesu. V sodelovanju s projektom »Aktivni smo v vse smeri, migaj z nami tudi ti« je organiziral plesne urice za otroke, od 6 do 10 let z naslovom »Mi plešemo«. Tudi v šolskem letu 2106-2017 je bil ta program subvencioniran s strani občine Ajdovščina, fundacije za šport ter Športne zveze Ajdovščina.

Srečanja za starše, ki jih zanima vpis v Waldorfsko šolo

Novo šolsko leto se je šele pričelo, pa vendarle so pogledi tako staršev kot tudi izobraževalnih zavodov, že usmerjeni v prihodnost. Tako vas Wadorfska šola Primorska vabi, da se jim pridružite na srečanjih staršev, ki jih zanima tovrstna oblika izobraževanja. Srečanja so brezplačna in odprta za vse, ki menite, da vzgoja in poučevanje nista le znanost, temveč predvsem umetnost in ljubeč odnos.

Prva točka Mlinark v novi sezoni, poraza moških ekip

Športni ligaški vikend je tokrat nekaj veselja prinesel le ajdovskim rokometašicam, ki so se iz Žalca vrile s prvo osvojeno točko v novi sezoni. Praznih rok so na gostovanju v Pomurju ostali njihovi moški kolegi, ajdovski nogometaši pa so na domačem stadionu prejeli doživeli poraz proti Izoli.

Kamplc Enduro v roke Peršaku, odlična tudi Sebastjan Stres in Blaž Černigoj

Vikend na ajdovskem je bil ponovno kolesarsko obarvan. Na Kamplc enduru, zadnji dirki serije SloEnduro, je bil po sedmih zahtevnih etapah po pričakovanju najhitrejši Vid Peršak, za domače veselje pa sta poskrbela Sebastjan Stres in Blaž Černigoj. Obenem so v Ajdovščini podelili tudi naslove državnih prvakov.

Nobelovo nagrado za literaturo prejel britanski pisatelj Kazuo Ishiguro

Nobelovo nagrado za literaturo prejme britanski pisatelj Kazuo Ishiguro, je naznanila Švedska akademija. Sekretarka akademije Sara Danius je dejala, da je Ishiguro v svojih izrazito čustveno nabitih delih razkril brezno, ki se skriva pod našo iluzijo povezanosti s svetom. Nagrado, vredno devet milijonov švedskih kron, mu bodo izročili 10. decembra.

V Ajdovščini je potekal 21. andragoški kolokvij

Ljudska univerza Ajdovščina je z Andragoškim centrom Slovenije pripravila 21. andragoški kolokvij. Na njem so v torek in sredo govorili o neformalnem izobraževanju odraslih kot strategiji prilagajanja na spremembe družbe in narave. Direktor Andragoškega centra Andrej Sotošek je prepričan, da je neformalno izobraževanje lahko dodatno znanje, ki pomaga pri zaposlovanju predvsem ranljivejših skupin.

V enem od ajdovskih gostinskih lokalov moški z nožem napadel drugega moškega

Za ajdovskimi policisti je burna noč. V enem od gostinskih lokalov v centru Ajdovščine je namreč sinoči 29-letni moški z nožem zabodel 28-letnika v ledveni del in ga huje poškodoval. Po prvih ugotovitvah ni v življenjski nevarnosti. Oba moška sta z Ajdovskega, kriminalisti pa okoliščine dogodka še preiskujejo.

Intervju: Benjamin Skapin, industrijski oblikovalec

Benjamin Skapin, udeleženec projekta Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela, ki je dvomesečno usposabljanja opravljal na Ljudski univerzi Ajdovščina na programu PUM-o (projektno učenje mlajših odraslih). Povprašali smo ga, kaj meni o svoji izkušnji, na koncu pa je nekaj besed z nami delila tudi njegova mentorica Maja Lemut.

V nedeljo nad Ajdovščino veliki finale SloEndura in državno prvenstvo

Ajdovščina bo ta vikend ponovno prizorišče kolesarskega spektakla. Tokrat se bodo na stezicah nad mestom pomerili najboljši enduraši, dirka pa bo hkrati štela tudi za naslove državnih pravkov. Treningi se bodo odvijali že v soboto, zares pa bo šlo v nedeljo.

Kolofon