Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Predsednik Pahor obiskal mlade udeležence programa Popoldan na Cesti

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj obiskal mlade, ki v Vrhpolju pri Vipavi preživljajo počitnice v okviru programa Popoldan na Cesti. Namen programa je otrokom omogočiti kakovostno preživljanje prostega časa ter nuditi učno pomoč. Pahor se je ob tem posebej zahvalil organizatorjem, ki otrokom ohranjajo veselje do skupnega druženja v času počitnic.

Brez prisotnosti gledalcev na današnjem drugoligaškem uvodu v Ajdovščini

Danes bo na ajdovskem Mestnem stadionu odigran prvi krog nove drugoligaške sezone. Pomerila se bosta domače Primorje eMundia in ptujska Drava. A žal bodo vrata zaprta za gledalce, saj so s strani Nogometne zveze Slovenije prišla nova navodila in sklep, da se tekme državnega prvenstva do nadaljnjega igrajo brez prisotnosti občinstva.

Kljub vsem težavam spodbuden turistični obisk v Vipavski dolini

Kljub težavam, ki so povezane s širitvijo virusa COVID-19, je turistična sezona v Vipavski dolini v polnem razmahu. Na naših tleh je bilo doslej unovčenih okrog 500 turističnih bonov, vse več pa je tudi tujih turistov. Kmalu bodo zanje na voljo tudi dve novi turistični poti, Ultra trail Vipavska dolina ter pot industrijske dediščine po mestu Ajdovščina.

Pipistrelovo letalo Virus SW 121 je prikazano v novem Microsoftovem simulatorju letenja

S podjetja Pipistrel so sporočili, da je njihovo letalo Virus SW 121 vključeno kot eno od letal, ki so na voljo v novem, dolgo pričakovanem Microsoftovem simulatorju letenja (Microsoft Flight Simulator), ki bo uradno izšel 18. avgusta.

KK Črn trn nadaljuje serijo uvrstitev na zmagovalne stopničke

Športna kolesarska sezona se počasi postavlja v normalne tirnice. Znova so bili na delu člani kluba Črn trn, prejšnji vikend na BMX tekmi v Ljubljani, v nedeljo pa na državnem prvenstvu v spustu, ki je letos potekalo na mariborskem Pohorju. Zmag in stopničk tudi tokrat ni manjkalo.

Kolumna: Omogočevalci - 2. del

Predstavljam vam še en članek, ki govori o temu, kaj vse se lahko zgodi v družini med odvisinikom in drugimi člani. Ponovno govorim o omogočevalcih in o temu kako prekiniti ta začaran krog. Omogočevalec je lahko kdorkoli, največkrat se tega sam ne zaveda. Lahko je tudi nekdo, ki se skriva v vlogi ostrega kritika in avtoritarnega vodje družine. Pri določanju omogočevalca je pomembno razisakti čustvene vezi, ki jih ima ta oseba z odvisnikom.

V prometni nezgodi na Ajdovskem poškodovana voznica avtomobila

Včeraj so policisti, reševalci in gasilci posredovali pri dveh prometnih nezgodah v naši bližini. Med vasjo Cesta in Ajdovščino je starejša voznica zapeljala s ceste in se z avtomobilom prevrnila na streho, v prometni nezgodi na hitri cesti med Vrtojbo in Selom pa sta bili dve osebi lažje poškodovani. Policisti bodo sicer med 10. in 16. avgustom poostreno preverjali, ali vozite prehitro.

Kolumna: Gremo na pot

Zadnjič, ko sem šla s prijateljico na kavo, je bil na najini poti parkiran avto s strešnim kovčkom. Pa ne z novodobnim, pač pa s starim, trdim, rjavim, s komaj vidnim napisom “Za Beograd!!!”. V času počitnic in dopustov je to nemudoma spodbudilo pogovor o tem, koliko prtljage vsako leto tovorimo na morje in kako smo hodili na dopust v času socializma.

Obeta se legalizacija kolesarskih trailov v okolici Ajdovščine

S strani Občine Ajdovščina prihaja dobra novica za vse tiste, ki se navdušujete nad kolesarskimi spusti s področja Gore in okolice. Kot kaže kmalu ne bo več straha pred tem, da vas oglobi inšpekcija ali pa Policija, saj so na Občini, skupaj s kolesarskima kluboma Kamplc in Črn trn, pristopili k ureditvi kolesarskih trailov, ki bodo urejeni v sklopu kolesarskega parka v Palah.

Zaradi prenove polletna popolna zapora ceste na Predmejo

Direkcija za infrastrukturo bo v ponedeljek 17. avgusta 2020 pričela s sanacijo obcestnih brežin in predorov na državni regionalni cesti R3-609/2117 Ajdovščina–Predmeja. Dela bodo predvidoma trajala pol leta, obvoz pa bo možen preko Cola. Voznike naprošamo za strpnost in razumevanje.

V Vipavski dolini začenjajo odkup breskev, cena enaka lanski

V Vipavski dolini so tik pred začetkom odkupovanja breskev, katerih letina je zaradi spomladanske pozebe letos sicer zelo slaba. V Kmetijski zadrugi Vipava, ki odkupuje breskve za Fructal, so za STA pojasnili, da je odkupna cena enaka lanski in znaša 23 centov za kilogram. Odkupa zgodnjih sort zaradi slabe letine letos ni bilo.

Začela se je obnova ajdovskega rimskega stolpa

Pred dnevi ste mnogi zagledali gradbeni oder na ajdovskem stolpu s cinami saj so delavci kranjskega podjetja Saning že začeli z vzdrževalnimi deli. Ob koncu prenove bo na vrhu stolpa tudi razgledna ploščad, v prvi fazi prenove pa so na vrsti ujna sanacijska dela: in nekatera restavratorska dela na obstoječem zidu.

Reka Vipava po desetletjih spet primerna za kopanje

V teh najbolj vročih dneh letošnjega poletja bo zagotovo prav prišla novica, da je reka Vipava spet primerna za kopanje in osvežitev. Voda v njej je dovolj čista tudi za živali in rastline v njej. Naselja ob reki so priključena na čistilne naprave, lani pa so lastno čistilno napravo naredili tudi v nekdanji mlekarni, zdaj obratu Ekolat v Vipavi, ki je z izpusti dolgo onesnaževala reko.

Ajdovsko Primorje s 4:3 premagalo prvoligaški Tabor iz Sežane

V generalki pred začetkom nove nogometne sezone je ajdovsko Primorje eMundia, v pripravljalni tekmi, doma ugnalo prvoligaša Tabor Sežana. V zelo kakovostni predstavi je za zmago s 4:3 najbolj zaslužen Amel Džudanovič, ki je zadel dvakrat, enkrat pa sta bila uspešna še Žan Leban in mladi Miha Kopatin. V sredo na Mestni stadion prihaja ptujska Drava.

Kolofon