Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Cvetoče vrtnice iz Vipavske doline predvsem za izdelavo kozmetike

Na posestvu Vila Lavanda v bližini Lokavca pri Ajdovščini so te dni pobrali dišeče lističe vrtnic, ki jih predelujejo v majhni destilarni. Posestvo, na katerem se bohoti 400 teh žlahtnih cvetlic, je največji rožni vrt v Sloveniji, kjer gojijo vrtnice za destilacijo in uporabo v kozmetiki.

Ajdovski nogometni upi bodo v prihodnji sezoni nastopali med prvoligaši

Ajdovski nogomet se vse bolj postavlja na noge po skorajšnjem propadu pred desetimi leti. Članska ekipa Primorja čaka le še na uradno potrditev s strani Nogometne zveze Slovenije o napredovanju v drugoligaško konkurenco, selekciji U15 pa je vendarle uspelo doseči tako željeni cilj, igranje v prvi ligi.

Zdravstveni dom Ajdovščina v novih ambulantah

V prejšnem tednu so v Zdravstvenem domu Ajdovščina zaključili prenovo nekdanjih prostorov fizioterapije. Namesto fizioterapije, ki deluje v Centru za krepitev zdravja na Ribniku, bodo v novih ambulantah delovali dve splošni ambulanti ter referenčna in psihiatrična ambulanta.

Lokarjeva galerija gosti slikarja Žarka Vrezca

Kar precej časa je minilo od zadnjega vabila na odprtje likovne razstave v Ajdovščini. Prva svoja vrata odpira Lokarjeva galerija, kjer bo v petek, 5. junija 2020, ob 19. uri, potekalo odprtje razstave Dnevnik 2010/2020. Avtor izbranih del je slikar Žarko Vrezec. Vabljeni.

V prometni nesreči na Ajdovskem lažje poškodovan voznik osebnega avtomobila

Policisti in reševalci na Ajdovskem v zadnjih dneh niso imeli pretiranega dela. So pa včeraj posredovali pri prometni nesreči, ki se je zgodila malce naprej od križišča za Žapuže, v smeri proti Ajdovščini. Nesreča, v kateri na srečo ni bilo hujših poškodb, je za dobri dve uri zaprla regionalno cesto.

V MKC Hiša mladih tudi letos na voljo počitniško varstvo otrok

Tudi letos bodo v MKC Hiša mladih Ajdovščina nudili poletno počitniško varstvo za otroke od 1. do 4. razreda osnovne šole. Dolgčas bodo preganjali s kreativnimi delavnicami, animacijami, igrami in ostalo poučno zabavo. Zaradi nastale situacije bodo sledili priporočilom NIJZ-ja po epidemiji. Prijave so že mogoče.

665.948 evrov za nadaljnji razvoj kolesarskih poti v občini Ajdovščina

Nadaljuje se razvoj mesta Ajdovščina kot kolesarjem prijaznega mesta. V tem tednu bodo na zaokroženih trasah pohodnih in kolesarskih povezav postavljene oznake, najpomembnejša novica pa je, da je Občini uspelo pridobiti nepovratna sredsta Eko sklada za nadaljevanje urejanja kolesarskih poti.

Pipistrel izdeluje letala tudi za ameriško vojsko

Ajdovsko podjetje Pipistrel specialni enoti ameriške vojske že sedem let dobavlja letala za nadzor iz zraka. Delo za ameriško vojsko je ena največjih referenc pri potencialnih kupcih, ki sproži povpraševanje tudi drugje po svetu, je za STA dejal direktor in solastnik podjetja Ivo Boscarol. Ta računa, da bodo z Američani sodelovali tudi v prihodnje.

Z današnjim dnem zaključuje svoje delo ajdovski štab Civilne zaščite

Poveljnik Civilne zaščite je na državni ravni sprejel sklep o preklicu Sklepa o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije. S tem se zaključuje dolgotrajno in naporno delo občinskih štabov Civilne zaščite, tudi ajdovskega. Ob tej priložnosti se je pripadnikom za požrtvovalno delo zahvalil tudi župan Tadej Beočanin.

Z junijem malce višja položnica za komunalne storitve

Včeraj se je v Dvorani Prve slovenske vlade, na svoji 13. redni seji, sestal ajdovski občinski svet. Svetniki in svetnice so obravnavali devet točk dnevnega reda in med drugim potrdili tudi rahel dvig cene komunalnih storitev.

Ajdovsko Letno kopališče se odpre v sredini junija

Čas poletja je skorajda pred vrati in marsikdo bo že kmalu iskal osvežitev ob morju, rekah in na kopališčih. V Ajdovščini se bo letno kopališče odprlo v sredini meseca junija, a s precej drugačnimi pravili kot smo jih bili vajeni. Kot vse kaže pa bo Zavod za šport Ajdovščina poskrbel tudi za Športne počitnice.

Zaščitne maske niso več obvezne, le priporočene

Direktor Nacionalega inštituta za javnega zdravja Milan Krek je na današnji tiskovni konferenci spregovoril tudi o nošenju mask in dejal, da le te niso več obvezne za nošenje, razen za okužene osebe. Na NIJZ sicer še vedno priporočajo uporabo mask in ohranjanje fizične distance.

Preostanek učencev se v šole vrača 1. in 3. junija, dijaki ostajajo doma

V šolo se 1. junija vračajo učenci 4. in 5. razredov, dva dni pozneje jim bodo sledili še učenci 6., 7. in 8. razredov, dijaki pa se bodo še naprej šolali na daljavo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Kolofon