Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kolumna: Učbenike in zvezke lahko recikliramo, kaj pa tablice in prenosnike?

Digitalizacija in nove zelene tehnologije se oglašujejo kot rešitev za razbremenitev okolja, vendar pa ima pridobivanje potrebnih materialov že danes resne ekološke posledice ter vpliva na biotsko raznovrstnost. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo do leta 2030 na svetovni ravni romalo na odpad skoraj 13 milijonov ton litijevih baterij, medtem ko bo za nove baterije pridobljenih preko 10 milijonov ton litija, kobalta, niklja in mangana.

Drugi odmerki cepiva za oskrbovance in zaposlene v domu starejših v Ajdovščini

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 108 novih primerov okužb, od tega največ v mestni občini Nova Gorica in sicer 33, v občini Ajdovščina pa 21, pri nas pa je tudi še vedno najvišja pojavnost okužb v celotni regiji. S cepljenjem pa so nadaljevali v Centru starejših Pristan v Vipavi in Domu starejših občanov Ajdovščina. Tam so bili z drugim odmerkom cepljeni 4 stanovalci ter 18 zaposlenih.

Pipistrel je kot prvi v zgodovini pridobil pravico do usposabljanja mehanikov za vzdrževanje certificiranih letal z električnim pogonom

Ajdovsko podjetje lahko sedaj usposablja tudi mehanike drugih organizacij za vzdrževanje in popravilo njihovega letala Velis Electro, ki je trenutno edino popolnoma električno certificirano letalo na svetu. Petdnevni tečaj je požel veliko zanimanja, zato je bil prvič organiziran že decembra 2020 in ponovno prejšnji teden. Številni posamezniki in organizacije so izrazili svoje zanimanje, zato so v bližnji prihodnosti predvidene tudi nadaljnje ponovitve.

Na voljo brezplačne maske za samozaposlene in mikro podjetja

Iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina so sporočili, da je možno prevzeti brezplačne maske za samozaposlene in mikro podjetja z do 4 zaposlenimi. Vlogo je potrebno oddati do 22. januarja, brezplačne maske pa bodo delili na OOZ Ajdovščina po 25. januarju. Gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge pa so upravičeni tudi do pomoči za izvedbo hitrih testov – vlogo je potrebno oddati do 30. januarja.

Znova visoke številke na severnem Primorskem, stanje v DSO Ajdovščina pa se izboljšuje

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 143 novih primerov okužb Covid-19, od tega največ v občini Nova Gorica in sicer kar 50, v Ajdovščina 33, v Vipavi pa 10. Spodbudnejše novice prihajajo iz Doma starejših občanov Ajdovščina, kjer se stanje izboljšuje. Pristojni pa opozarjajo na neodgovorne posameznike, ki pridejo na hitra testiranja, med njimi tudi taki z že potrjeno okužbo, ki bi morali biti v samoizolaciji.

Na Vrtovčah kmalu boljši pogoji za šport, rekreacijo in druženje

Kmalu lahko tudi vaščani Vrtovč pričakujejo boljše pogoje za šport in rekreacijo, predvsem pa za medsebojno druženje. Občina Ajdovščina ima v načrtu ureditev športnega parka, ki bo urejen na parcelah malce naprej od zaselka Lisjaki.

Športna zveza Ajdovščina zbira predloge dobitnikov priznanj za športne dosežke v letu 2020

Športna zveza Ajdovščina objavlja glasovanje za izbor kandidatov za priznanja Športne zveze Ajdovščina za športne dosežke v letu 2020. Glasovnico lahko izpolnite do petka, 29. januarja 2021, do 12 ure. Slavnostna podelitev priznanj bo potekala v marcu mesecu, seveda ob pogoju, če bo epidemiološka slika to dovoljevala.

Precej pozitivnih primerov ob današnjem hitrem testiranju v Ajdovščini

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 16 novih primerov okužb, od tega dva v občini Ajdovščina. V Domu krajanov pa je bilo danes opravljenih 100 hitrih testov, ki so pokazali 13 pozitivnih primerov. Iz štaba CZ občine Ajdovščina poročajo o več okužbah v vrtcu - enota Ribnik I. Direktorica DSO Ajdovščina pa je pohvalila zaposlene in vse, ki jim pomagajo, za prizadevnost.

310.000 evropskih evrov za doživljajski center v Rustjevi hiši

Občina Ajdovščina želi urediti v Rustjevi hiši doživljajski center pekarstva in mlinarstva. Projekt so na občini prijavili na javni poziv LAS za sofinanciranje iz evropskega sklada za regionalni razvoj in bili uspešni. Komisija je projektu namenila 310.000 evrov, po načrtih pa naj bi se prenova hiše pričela že letos poleti.

Kolumna: 9 napak pri načrtovanju kuhinje

Kuhinja velja za enega najkompleksnejših prostorov v našem bivalnem okolju. Načrtovanje kuhinje je proces, ki zahteva poslušanje in opazovanje sebe pri kuhi. Vsekakor moramo v začetku poznati svoje navade, načine shranjevanja živil, kaj pravzaprav skrivamo v kuhinjskih omarah, kako poteka naš proces kuhanja, kaj počnemo pogosteje ali je to kuhanje ali peka.

Kolofon