Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kolumna: Miami Manija

Še ne tako dolgo nazaj se je v Miami odpravilo več tisoč Slovencev, na ogled tekme med Miami Heat in Dallas Mavericks. Na eni strani Luka Dončić, na drugi pa Goran Dragić. Se splača leteti tako daleč za eno tekmo, ki o ničemer ne odloča? Več v spodnji kolumni Ande Arko.

Pilonova galerija skrbi za spletni kulturni utrip

Pilonova galerija v Ajdovščini je zaradi ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa zaprta za javnost. A to še zdaleč ne pomeni, da miruje. Svojo dejavnost je galerija preselila na splet kjer obiskovalcem ponuja številne kulturne priložnosti. Na voljo odraslim in otrokom.

Pivovarna Pelicon: »Čez noč bi lahko zagnali proizvodnjo pekovskega kvasa in z njim založili celotno občino Ajdovščina«

Dokaj nenaden prihod koronavirusa je povzročil precejšnjo škodo in negotovost tudi med malimi podjetniki. Eno izmed takšnih je ajdovska mikropivovarna Pelicon, ki jim je zaprtje lokalov in restavracij zadalo hud udarec. A v podjetju se ne predajajo in se tudi v teh dneh trudijo najti nove prodajne in proizvodne kanale. Več pa v spodnjem intervjuju, kjer izveste tudi kako in kje si lahko danes še vedno privoščite Pelicon pivo.

Vlog: Year of the Rookie - Little things

Spet je petek in spet je čas za novo vlog objavo. Tokrat se spet podajamo v glasbene vode in vam v poslušanje ponujamo novo, svežo, skladbo mlade domače zasedbe Year of the Rookie. Skladba nosi naslov Little Things, gre hitro v uho in je pravšnja za te, ne ravno najboljše, čase. Vabljeni k ogledu.

Si bomo zaščitne maske na Ajdovskem izdelali sami?

Pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask, je trenutno največji problem s katerim se ukvarjajo v ajdovskem štabu Civilne zaščite. A morda bomo problem rešili, kar na domačem pragu. Prototip maske, natisnjene s 3D printerjem, je namreč že izdelan. Na pomoč je priskočilo podjetje 3D Solutions iz Predmeje.

Dodatni preventivni ukrepi v Zdravstvenem domu Ajdovščina

V Zdravstvenem domu Ajdovščina uvajajo dodatne ukrepe za zaščito pred širjenjem koronavirusa. Tako je od uvedeno dodatno triažiranje pacientov pred vhodoma v zdravstvena domova v Ajdovščini in v Vipavi. Poleg tega pa Zdravstveni dom Ajdovščina intenzivno sodeluje z dobavitelji zaščitnih sredstev in razkužil ter skrbi za sprotno nabavo teh materialov.

Kratka zgodovina epidemij na Ajdovskem

Epidemije najrazličnejših virusov niso nič novega na zemeljski obli. Dobrih 100 let nazaj je španska gripa poskrbela za eno od največjih katastrof v človeški zgodovini. Zapisi pa pričajo, da je bila Ajdovščina v karanteni že leta 1682. V naše kraje se je takrat naselila kuga.

Marko Rondič: »Zaradi izbruha koronavirusa dejavnosti ne opravlja okrog 60 % vseh podjetij na Ajdovskem«

Podjetništvo je panoga, ki bo posledice koronavirusa čutila še dolgo časa. Vlada pripravlja megazakon, s katerim bo poskušala pomagati in olajšati ponovni zagon podjetništva. O tem, kakšna je trenutna situacija, smo se pogovarjali z direktorjem Območne obrtne Zbornice Ajdovščina, Markom Rondičem.

V Mlinotestu delajo s polno paro

Proizvodnja v ajdovskem Mlinotestu v teh dneh poteka še vedno skoraj nemoteno. Podjetje ima na zalogi tudi dovolj surovin, težave so le zamude pri dostavi embalaže iz tujine. Delo v podjetju so seveda prilagodili razmeram, v prozvodnji pa so uvedli številne preventivne ukrepe, poročajo Primorske novice.

Zagorela hiša v Lokavcu pri Ajdovščini

Težavam z epidemijo koronavirusa se je najprej pridružila močna burja, ki je znova obiskala Vipavsko dolino, gasilcem pa je dodatno delo povzročil obsežen požar v Lokavcu pri Ajdovščini, kjer je v strnjnem naselju zagorela hiša. Intervencija še vedno poteka.

Kje se lahko gibljemo v Ajdovščini in okolici

Na prvi dan pomladi je Vlada RS začasno prepovedala gibanje in zbiranje na javnih površinah, hkrati pa stopa v veljavo tudi sklep župana Občine Ajdovščina, ki prepoveduje javna zbiranja v mestu Ajdovščina in v poseljenih območjih. Pojdite v naravo in se ne zadržujte v središču mesta in po ulicah.

Ukrepi Karitasa v zvezi s koronavirusom

Sodelavci Škofijske karitas Koper, kamor spadajo tudi sodelavci Karitas vipavske dekanije (občina Ajdovščina in Vipava) se zavedajo nevarnosti, ki jo predstavlja koronavirus povsod, še posebej na področju Primorske, zato se pridružujejo vsem ukrepom in navodilom državnih institucij. Center karitas v Ajdovščini ne razdeljuje materialne pomoči v takem obsegu, kot navadno, v nujnih primerih jih pokličite na kontaktne številke.

Kriza je priložnost za razcvet odvisnosti

V teh težkih dneh polnih nekega splošnega strahu lahko iz dolgotrajne prisilne bližine vzniknejo tudi konflikti, ki smo jih v bolj vihravih časih spregledali. Na Kitajskem se je v času karantene število prijav domačega nasilja podvojilo. Pri nas verjetno ni nič bolje, še posebno ne, če upoštevamo razširjenost alkoholizma in drugih odvisnosti. V tem obdobju se odvisne osebe težko odmikajo in ravno tako imajo manj možnosti žrtve domačega nasilja. Večkrat se pojavita tudi obe težavi krati in tedaj je posebno hudo.

Mlinotestova trgovina na dom z novimi navodili

Trgovina Mlinotest izvaja dostavo trgovskega blaga na dom za vse občane Ajdovščine in Vipave. Naročila sprejemajo preko brezplačne telefonske številke 080 29 22 ali preko e-pošte dostava@mlinotest.si. Storitev se je odlično prijela – pozivajo pa, da pri naročanju upoštevate nova navodila.

Upoštevajte preventivne ukrepe v večstanovanjskih zgradbah

Občina Ajdovščina poziva tudi vse stanovalce blokov v občini Ajdovščina k doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov, saj se virus v zaprtih prostorih in površinah zadržuje dlje časa. Z vsemi preventivnimi ukrepi morajo biti dosledno seznanjeni tudi upravniki stavb in osebe, ki izvajajo čiščenje preko njih. Vsi zbori lastnikov stanovanj so do preklica odpovedani.

Kolofon