Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski Občinski svet pred 20. redno sejo

V četrtek, 15. aprila, se bodo ajdovski občinski svetniki ponovno sestali, tokrat na dvajseti in hkrati tretji letošnji redni seji. Seja bo znova potekala v virtualni obliki, na dnevnem redu pa bo svetnice in svetnike čakalo trinajst točk. Med njimi tudi odloka o podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjski soseski Lipa v Ajdovščini in Strane na Planini.

Kolumna: Pod trenčem le perilo

Namesto, da bi pred vstopom v pomladni letni čas poiskala očeta lastnih otrok in bi tako med sprehodom bila vsaj ena izmed dlani topla, skačem po internetnih trgovinah kot zmešana. Brez maske. Še v pižami. S postano kavo ob strani in če bi kadila, bi na desni počival ogromen kristalni pepelnik iz Rogaške, poln ostankov predihanih cigaret.

Nova pridobitev Regijskega štaba Civilne zaščite

Regijski štab Civilne zaščite je bogatejši za večnamenski tovornjak, ki bo sicer prvenstveno služil prevozu opreme za prečrpavanje vode v primeru poplav, na voljo pa bo tudi za ostale operativne naloge regijskega štaba. Tovornjak bo parkiran v ajdovskem Logističnem centru.

Intervjujček: Barbara Slukan & Veronika Lavrenčič

V marčevski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina smo v rubriki Intervjujček gostili Barbaro Slukan, novinarko, ki jo lahko spremljamo v oddaji Svet na Kanalu A ter Veroniko Lavrenčič, vse bolj prepoznaven obraz oddaje 24ur na PopTV. Obe prihajata iz Vrhpolja pri Vipavi, ki postaja prava prestolnica slovenskega novinarstva. Vabljeni k branju.

Destilarna Laske tokrat s srebrno medaljo iz Londona

Na četrtem londonskem tekmovanju Spirits 2021 (London Spirit Competition) v žganih pijačah, ki je potekalo 17. marca 2021 v Londonu, je Klemen Bizjak s svojo destilarno Laske, osvojil srebrno medaljo za svoj Sadjevec. Dosežek, ki ima posebno težo v celotni svetovni industriji žganih pijač. Sadjevec Laske je dosegel visoko oceno (87) v treh ocenjevalnih vidikih: kakovosti, vrednost in embalaža. Čestitke.

Nadaljevanje vzpostavitve optičnega omrežja na območju občine Ajdovščina

Občina Ajdovščina se je pred kratkim dokončno dogovorila z dvema izvajalcema za pokritje celotne občine Ajdovščina z optičnim omrežjem. Dela so se na nekaterih območjih že začela, trenutno se delavci podjetja GVO mudijo na Gori, tudi ostala področja, ki so danes še brez optičnega omrežja, pa bodo kmalu prišla na vrsto. Vabljeni k izpolnitvi izjave za priklop na optično omrežje.

Po pozebi tudi do 100-odstotna škoda na sadnem drevju

Državni sekretar Anton Harej si je včeraj ogledal nastalo škodo na sadnem drevju zaradi pozebe v Vipavski dolini. Najhuje so prizadeti sadovnjaki v nižjih predelih Vipavske doline in Slovenske Istre, kjer je odvisno od vrste sadnega drevja škoda lahko tudi 100-odstotna. Harej je prizadetim sadjarjem obljubil pomoč države v obliki različnih ukrepov.

Dodatne lokacije hitrega testiranja v tednu od 12. do 16. aprila

Zdravstveni dom Ajdovščina obvešča, da bo tudi v tednu, od ponedeljka, 12. 4. 2021 do petka 16. 4. 2021 izvajal hitro testiranje, ki bo potekalo podobno kot doslej. Novost pa predstavlja dodatno hitro testiranje, pod okriljem državne Civilne zaščite. Le to bo potekalo na treh novih lokacijah v Ajdovščini in Batujah.

Spoznajte nove priložnosti za razvoj vaših zaposlenih

Odlično priložnost predstavlja nov razpis za podporo podjetjem pri pripravi strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih in krepitvi njihovih kompetenc v okviru projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile – ASI. Prijave bodo možne med 19. in 23. aprilom 2021. Z razpisom bodo podjetjem na voljo sredstva za svetovanje pri pripravi strategije upravljanja starejših zaposlenih ter sredstva za usposabljanja starejših zaposlenih. Ponovno bodo na voljo sredstva namenjena podjetjem za izobraževanje zaposlenih oseb, ki so starejši od 50 let.

Amazilia Aerospace in Pipistrel za SF Express razvijata hibridni letalnik z navpičnim poletanjem in pristajanjem za prevoz težkih tovorov

SF Express, eno od vodilnih Kitajskih logističnih podjetij, namerava razširiti svojo dostavno mrežo z uporabo velikih tovornih brezpilotnih letal z zmožnostjo navpičnega vzleta in pristanka. SF Express je skupaj s hčerinsko družbo Amazilia Aerospace s sedežem v Münchnu sklenil partnerstvo s slovenskim letalskim podjetjem Pipistrel, da bi pospešil razvoj velikih komercialnih brezpilotnih letal. Amazilia Aerospace bo za inovativni tovorni letalnik, ki ga je zasnoval in izdelal Pipistrel, zagotovila napreden digitalni sistem za nadzor poleta in upravljanje vozil.

Andreja Slokar: »Moj cilj je biti najboljša, če se ne izide v prvo, se bo pa v drugo«

Andreja Slokar je najprijetnejše slovensko presenečenje pravkar končane sezone v alpskem smučanju. Sezono je končala med slalomsko petnajsterico na lestvici, vrhunec pa zagotovo odlično peto mesto na svetovnem prvenstvu. Ob tem je prišla še do prvih veleslalomskih točk in zmage v slalomskem seštevku evropskega pokala. Pravi čas torej za pogovor z 23. letno Ajdovko, ki jo v prihodnji sezoni čakajo Olimpijske igre. Več v spodnjih vrsticah.

Končno malce spodbudnejša epidemiološka slika na Goriškem

Po 11-dnevnem strožjem zaprtju države zaradi omejevanja epidemije covida-19 od danes veljajo manj strogi ukrepi, ki po prenovljenem vladnem semaforju sodijo v rdečo fazo. Med drugim ni več nočne omejitve gibanja, odprte so šole in vrtci, pa tudi vse trgovine ter številne storitve. Boljša pa je tudi epidemiološka slika v Goriški regiji, tedensko število okužb je padlo na 43,6 na dan, delež cepljenih s prvim odmerkom na Ajdovskem pa znaša že 21,2%.

Kolofon