Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Družina – navodila za uporabo 2

Tako kot poskrbimo zase in gremo k frizerju, si privoščimo masažo ali sprehod po gozdu in kaj dobrega pojemo, enako bi morali tudi odnose z bližnjimi vedno negovati, vlagati vanje in skrbeti zanje.

»Družina – navodila za uporabo«

Peljimo odnos malo k frizerju, na masažo in večerjo

Kolumni sem dala malo hudomušen naslov »navodila za uporabo«, kar je nekaj, čemur se psihologi običajno izogibamo. Že kitajski pregovor pravi »Daj človeku ribo in nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe in prehranil ga boš za celo življenje.« Ljudje smo si zelo različni in različno pristopamo k reševanju svojih tegob in težav, vsak s svojim tempom, načinom, motivacijo in voljo. Pa vendar nemara obstajajo določeni splošni principi ali »navodila za uporabo«, ki veljajo lahko za večino ljudi in so lahko uporabni vsakomur.

Že v prvi kolumni sem napovedala, da bom še pisala o negovanju (družinskih) odnosov in prav temu se bom posvetila na tem mestu. Negovanje odnosov je namreč nekaj, na kar pogosto pozabimo, pa naj bo to vezano na odnose z našimi partnerji, otroki, starši ali drugimi pomembnimi osebami v našem življenju.

Če se spomnite, sem v prvi kolumni namignila, da se kaj hitro lahko zgodi, da se v določenem odnosu ujamemo v kolesje naših prepričanj in neizpolnjenih pričakovanj, ki vodijo v jezo, zamere in konflikte, pri čemer pa popolnoma pozabimo na vse pozitivne plati, ki jih ima ta oseba. Če vzamemo za primer odnos mama–otrok. Predstavljajte si osnovnošolskega otroka, od katerega mama pričakuje redno delanje domačih nalog in dobre ocene. Lahko se zgodi, da se otrok temu upira, občasno pozabi domačo nalogo, ocene mu nekoliko nihajo, mama ga mora vsak dan spomniti na pisanje domačih nalog ipd. Čez nekaj mesecev in let pride do tega, da se mora mama z njim prepirati, naj gre napisat domačo nalogo, občasno mu da nagrado, podkupnino, kazen. Fant se ne sme voziti s kolesom, dokler ne popravi matematike. Dekle ne sme na rojstni dan k prijateljici, ker ni naredila domače naloge. Lahko si zamislite, da ta mama pogosto razmišlja, kako je njen otrok len, zakaj se to njej dogaja, »vsi drugi otroci so pa tako pridni«, »kaj sem naredila narobe«, »popolnoma nič me ne upošteva«. Tako doživljanje in take misli pogosto spremljajo čustva jeze in razočaranja, zraven je le malo prostora za pozitivne občutke in skupno veselje.

Po drugi strani pa zelo pogosto spregledamo pozitivna vedenja in besede, ki nam jih namenijo druge osebe. Ko otrok naredi domačo nalogo, ga ne pohvalimo izdatno, temveč smo mogoče celo tiho in si mislimo »pa saj to je edino normalno in pravilno, da piše domače naloge, še hvalili naj bi ga«. Pogosto se zgodi, da vzamemo za samoumevne stvari, kot so pospravljanje, kuhanje, skrb za stanovanje, skrb za druge, pisanje domačih nalog, služba in podobno. Vendar se prav tu lahko skrivajo skrivnosti kakovostnejšega odnosa. Otroka, ki ga bomo pohvalili in spodbudili vedno, ko napiše domačo nalogo, kateremu se bomo zahvalili, da je zalil rože, s katerim se bomo družili, smejali in igrali, bomo veliko lažje obdržali v pozitivnem odnosu kot tistega, kateremu se bomo posvetili le takrat, ko česa ne bo naredil dobro.

In to seveda ne velja le za odnose z otroki. Na vse naše medsebojne odnose bomo vplivali pozitivno, če se bomo osredotočali v (čim) večji meri na pozitivne stvari. Če pomislimo na odnos s partnerjem – kako dolgo lahko kuhate jezo in zamero, ker ni nesel smeti ali ker je pozabil na obletnico? Ali vložite potem v odnos tudi toliko pozitivnega, da se tehtnica izenači? Ali imata s partnerjem tihe dneve? Imata potem za uravnoteženje tudi zaljubljene dneve, ko se cele dneve posvečata le drug drugemu? Koliko se potrudita, da si izpovesta ljubezen, da se pohvalita, da gresta skupaj sama na kavo ali večerjo? Kajti prav to so tiste pozitivne naložbe, ki bodo obdržale pozitivno doživljanje odnosa in uravnavale našo komunikacijo s partnerjem.  

Za zaključek – tako kot poskrbimo zase in gremo k frizerju, si privoščimo masažo ali sprehod po gozdu in kaj dobrega pojemo, enako bi morali tudi odnose z bližnjimi vedno negovati, vlagati vanje in skrbeti zanje. Tako kot zdrava prehrana in stil življenja vplivajo na naše zdravje in počutje v prihodnosti, prav tako lahko tudi negovanje odnosa skrbi za kakovostnejši odnos in olajšuje reševanje težav.

Zdaj pa hitro, dajte svoj odnos pred ogledalo, si ga dobro oglejte in mu privoščite kaj sladkega in lepega! 

 

Tina Avbar

Univ. dipl. psihologinja

tinaavbar.psih@gmail.com

Tina Avbar

#kolumna

Kolofon