Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski Križ v novi preobleki

S prazničnim semanjim dnem so se tudi uradno odprla vrata prenovljenega bisera Vipavske doline. Priložnost tudi za turistični razvoj kraja.

Zaključena je kar dolga, celovita, prenova Vipavskega Križa, idilične vasice v osrčju Vipavske doline. Na našem portalu smo se po uličicah Križa, s fotoaparatom sprehodili že nekaj časa nazaj, ko so bila dela še v zaključni fazi. Fotogalerijo našega obiska si lahko ogledate na tej povezavi.

Domačini so sobotno slovesnost pospremili s kriškim sejmom in kulturnim programom učencev podružnične šole, pevcev, glasbenikov in igralcev pod vodstvom Irme Krečič Slejko. Na ogled je bila razstava fotografij o Vipavskem Križu fotografa Andreja Perka. Po kriških gasah se je pod okriljem Turističnega društva Vipavski Križ v spremstvu garde sprehajala kriška gospoda, domačini pa so postavili stojnice in ponujali domače dobrote. Upajmo, da bo prenova pomenila tudi razvoj kraja, predvsem v turistični smeri. Letno namreč Vipavski Križ obišče preko 400 avtobusov ter ostalih gostov, v samem kraju pa ne najdejo niti ene gostilne, niti trgovine z lokalnimi proizvodi ali spominki.

Foto: Primorske Novice

To si želi tudi Tadej Beočanin, župan občine “Poleg boljšega življenjskega standarda krajanov naložba omogoča gospodarski razvoj, predvsem turizma. Podobna mesteca v turistično bolj prepoznavnih pokrajinah živijo izključno od turizma. Lahko da nimajo dveh cerkva, gradu ali samostana. Imajo pa v vsaki hiši lokal, apartma, sobo za turiste in seveda zgodbo, kot jo ima tudi Križ.

Predsednik sveta KS Harij Bat je prepričan, da so dobili novo priložnost. “Zato stopimo skupaj, pomagajmo si in podpirajmo se, da bomo bolje izkoristili to, kar smo danes dobili. Podprimo domačo obrt, delavnico, gostinski lokal. Storimo to danes, ko se težko dobi delo. Imamo možnosti za turizem. Križ letno obišče tudi do 400 avtobusov in ogromno posamičnih gostov, ki nimajo kje pustiti denarja.”

Podoba Vipavskega Križa je danes popolnoma prenovljena. Temelj te zgodbe se skriva pod površjem, kjer je nameščena obnovljena komunalna infrastruktura, pomembna za življenje prebivalcev. Popolnoma na novo je zgrajena fekalna kanalizacija, s sistemom kanalov do vsake stanovanjske hiše. Hkrati je urejena tudi meteorna odvodnja ulic in objektov. Odpadne vode Vipavskega Križa in bližnjih zaselkov pa so speljane v novozgrajeno čistilno napravo, kamor se bosta v prihodnosti priključili tudi naselji Plače in Male Žablje.

Že na prvi pogled je opazna tudi velika sprememba navzven, na javnih površinah – gase in trgi Vipavskega Križa so prekriti s tlakovci, razsvetljuje jih tankočutno izbrana in nameščena javna razsvetljava – talne in stoječe led-svetilke, ki ustvarjajo poseben ambientalni učinek. Podjetje Arhikon je zunanjo podobo načrtovalo skladno z zahtevami varuhov naše kulturne dediščine, podjetje Zigrad iz Idrije pa je kakovostno opravilo gradbena dela. Vipavski Križ tako ohranja historično podobo enega zgodovinsko najpomembnejših slovenskih krajev.

Foto: Primorske Novice

Vrednost projekta je dobrih 1,8 milijonov evrov, kar 1,2 milijona pa je ajdovski občini uspelo pridobiti iz javnega razpisa Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki ga je objavilo MGRT, kar znaša 69 % pogodbenega zneska. Preostalih 31 % je zagotovila občina, ki je za dodatnih 200.000 evrov izvedla še nekaj trajnostno naravnanih del. Tako so pod zemljo že pripravljene cevi za električno napeljavo – kable bo na svoje stroške napeljalo podjetje Elektro Primorska, medtem ko je Telekom že prenovil telefonsko omrežje. Meteorna kanalizacija izven obzidja je speljana v potok pod Križem, del dodatnih sredstev pa je bil namenjen arheološkemu in projektantskemu nadzoru ter subvencijam za kanalizacijske priključke posameznih gospodinjstev.

V naši fotogaleriji pa si lahko ogledate nekaj utrinkov, ki prikazujejo, čas ko so kriške gase zasedali delavci, delovni stroji in kupi materiala. Fotografije so nastale kot umetniški projekt BIT6BEAT, ki ga je pripravil ajdovski mladinski center Hiša mladih, meseca junija letošnjega leta. Kot zanimivost še to, fotografije so posnete v analogni tehniki, na fotografski film, kot nekoč.

Vir in foto: Občina Ajdovščina & Primorske novice.

Foto Jure KrapencFoto Martin Prosen  (1)Foto Klemen BizjakFoto Martin Prosen  (2)Foto Martin Prosen  (3)Foto Martin Prosen  (4)Foto Martin Prosen  (6)Foto Martin Prosen  (5)Foto Martin Prosen  (7)Foto Martin Prosen  (8)Foto Martin Prosen  (9)Foto Nejc Franca (2)Foto Nejc FrancaFoto Polona IpavecFoto Petra PerhavecTim Žgavec (1)Tim Žgavec (2)Tim Žgavec (3)Tim Žgavec (4)Tim Žgavec (6)Tim Žgavec (7)Tim Žgavec (8)

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #novice

Kolofon