Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Redna tedenska vadba KK Črn trn

Ajdovski klub Črn trn skrbi, da se nam za kolesarski podmladek ni potrebno bati. Pravakar poteka tudi gorsko kolesarski tabor.

Redna tedenska vadba poteka celo leto, najmanj dvakrat tedensko. Namenjena je otrokom in mladim od 4 do 18 leta. Število predšolskih in šolo obveznih otrok je 28, število dijakov pa 5.  Večinoma vadba poteka na urejenih poligonih Kolesarskega Kluba Črn Trn, kjer so udeleženci razvrščeni v skupine glede na starost predznanje in disciplino. Udeleženci imajo na voljo 3 discipline: Olimpijski  BMX,  4x(štiri kros) ali Spust (Downhill). Občasno imajo treninge v obliki celodnevne vadbe na poligonih drugod v Sloveniji (Šoštanj, Maribor) in v sosednji Italiji (Rivignano). Število vadbenih ur za posamezno skupino je najmanj 120 ur letno. Vadbo prostovoljno vodijo 3 je vaditelji KK Črn trn.

Matija Stupar, državni prvak v disciplini 4X, je tudi eden izmed vaditeljev, o svojem prenašanju znanja na najmlajše pa pravi naslednje:

Redni tedenski treningi potekajo že od leta 2011 vendar pa je bilo prve dve leti zelo malo udeležencev, kar je razumljivo glede na to, da gorsko kolesarstvo ter BMX kot aktivnost za otroke in mladostnike od 4 do 15 leta ni zelo razširjeno in uveljavljeno. Ko smo dosegli prepoznavnost naše vadbe, v našem lokalnem okolju, pa se je število udeležencev eksponentno povečalo. Trenutno je na redno tedensko vadbo vpisanih 32 udeležencev, na treningih pa je prisotnost približno 70%, za nadaljno rast pa smo trenutno omejeni s številom vaditeljev. V ta namen v KK Črn Trn usposabljamo nove vaditelje.

Eden od uspehov kolesarske vadbe je definitivno ta, da je prepoznavnost tega športa pri mladih narasla. Največji uspeh je napredek v kolesaskem znanju in sposobnostih udeležencev, ki so na progi sposobni v zadrego spraviti marsikaterega odraslega kolesarja. V letih 2014 in 2015 pa so se nekateri začeli udeleževati tekem doma in v tujini, v disciplinah BMX, štirikross in cross country (kros). Dobrih rezultatov je preveč, da bi jih vse naštevali, zato bom izpostavil le najboljše rezultate iz državnih prvenstev. Tim Rovtar je postal državni prvak v BMX-u kategoriji dečki 9-10, prav tako v BMX-u je Nik Prek postal državni podprvak v kategoriji dečki -8, v štirikrosu pa je državni podprvak v kategoriji Mladinci postal Jure Štrancar.

Da redni treningi in kolesarska vadba v Ajdovščini potekajo normalno gre zahvala predvsem Občini Ajdovščina, Fundaciji za šport ter Športni zvezi Ajdovščina, ki zagotavljajo dovolj finančnih sredstev, da se kolesarsko znanje v Ajdovščini prenaša iz roda v rod. Rezultati, ki jih mladi ajdovski kolesarji dosegajo v svojih kategorijah, pa potrujejo, da je delo z njimi kvalitetno in uspešno.

 

rn Trn (2)rn Trn (3)rn Trn (4)rn Trn (6)rn Trn (7)rn Trn (5)rn Trn (9)rn Trn (10)rn Trn (11)rn Trn (12)rn Trn (8)rn Trn (14)rn Trn (15)rn Trn (13)

 

Foto: Črn Trn

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo, #fotogalerija, #bmx

Kolofon