Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Colski glasbeni oder

Na Colu so v pričakovanju Colskega glasbenega odra, ki ga pripravljajo ob 50. obletnici ansambla Slovenski muzikantje.

Na Colu in v okoliških vaseh in zaselkih skoraj ni družine, v kateri ne bi imeli vsaj enega pevca ali glasbenika. Tradicija se prenaša iz roda v rod, glasbene korenine in geni se razraščajo in prepletajo. Zborovsko petje v cerkvi in v okviru Prosvetnega društva na začetku prejšnjega stoletja je poskrbelo za plemenitenje pevske kulture, ljudski godci na harmoniko so predstavljali zabavni del glasbene ponudbe. V času, ki mu v pogovornem jeziku pravijo Pod Italijo je na Colu večkrat nastopila italijanska godba na pihala.

Ko so Avseniki sestavili narodnozabavni kvintet in naredili revolucijo v tej glasbeni zvrsti, so kmalu dobili prve posnemovalce tudi v naših krajih. Nastal je ansambel bratov Benčina, ter pozneje ansambel Veseli lovci, ki pa je kmalu zamrl. Kljub plemenitim namenom ohranjati slovensko petje in glasbeno izročilo, so se mladi fantje soočili tudi z nerazumljivim nasprotovanjem takratnega župnika. Ko so se konec sedemdesetih pojavile želje, da bi na Colu sestavili tudi skupino, ki bi igrala popularno in rock glasbo, je glasbena scena na tem koncu dobila dodaten zagon.

Z manjšimi postanki nadaljuje svoje poslanstvo tudi danes, korenine se še naprej prepletajo in razraščajo. Iz tega so nastale tudi prireditve Colski glasbeni oder, katere je omogočila nova telovadnica oziroma ustrezna odrska oprema.

Ob 50. obletnici ansambla Slovenski muzikantje vas zato Colčani vabijo na tradicionalni glasbni oder, ki bo v nedeljo, 25. oktobra 2015, ob 17. uri.

Nastopili bodo:
Ansambel SLOVENSKI MUZIKANTJE
Ansambel OKROGLI MUZIKANTJE
Ansambel GREGORJA KOBALA
RUDI BUČAR
EASY
KLAPA PLANTA


Program bo povezoval Franc Pestotnik - podokničar. Ob vhodu vas čaka glasbeno presenečenje.

Colski glasbeni oder

Lokalne Ajdovščina

#glasba, #zabava, #col

Kolofon