Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski Križ, majhno mesto velikih zgodb

Nedolgo nazaj se je zaključila celovita prenova idilične vasice Vipavski Križ, enega izmed skritih biserov turizma v Vipavski dolini. Premik na bolje pa se danes že kaže tudi v izboljšani ponudbi za obiskovalce. Naj se zgodba prične.

Vipavski Križ je majhno mesto velikih zgodb, zgodb iz preteklosti, ki jih narekujeta bogata kulturna in arhitekturna dediščina kraja, in tistih iz današnjih dni. Zgodbe o gasah in placu, o stavbah, o ljudeh, pa o tlakovcih, tistih, ki so jih dali postaviti Attemsi, in tistih, ki so bili postavljeni pred kratkim. Te in druge zgodbe dajejo majhnemu mestu na vrhu griča poseben čar in seveda priložnost za razvoj turistične ponudbe. Nedavno prenovljene ulice in trgi Vipavskega Križa kar vabijo k postanku, spoznavanju zanimivosti in okušanju lokalnih dobrot. Svojevrstno doživetje pa predstavljajo tudi dogodki, ki se znotraj obzidja odvijajo ob koncu leta.

V sklopu prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem bo letos svoja vrata odprla tudi grajska klet v Vipavskem Križu. V soboto, 28. novembra 2015, bo grajska klet nekoliko spominjala na čase, ko so v njej zbirali vinsko desetino, le da tokrat vina ne bodo zbirali in hranili ampak ga okušali. Sodov iz tistih časov že zdavnaj ni več, bodo pa ta večer v kleti dobile prostor vinske posode današnjih okoliških vinarjev. In kot se za take priložnosti spodobi, bo klet obiskala tudi grajska gspuda. Grof in grofica ter ostali obiskovalci bodo lahko v grajski kleti, na placu in v gasah pokušali vina, s katerimi se bo predstavilo kar šestnajst vinarjev iz Vipavskega Križa in okoliških vasi, Cesta, Lokavec, Skrilje, Dobravlje, Velike Žablje, Male Žablje in Plače. Ti so bili v množici številnih uspešnih vinarjev iz Vipavske doline morebiti kdaj spregledani ali manj opaženi. Ta večer bodo prostor za predstavitev svojih vin dobili v čudovitem ambientu grajske kleti in na novo tlakovanih gasah in trgih Vipavskega Križa.

Druženje se bo pričelo ob 17. uri z vodenim ogledom mesta, od 18. do 22. ure pa bo sledila pokušina vin. V skupnem sodelovanju Odprte hrame v Vipavskem Križu organizirajo Krajevna skupnost Vipavski Križ, Turistično društvo Vipavski Križ in Zavod za turizem Vipavski Križ, ki z organizacijo različnih dogodkov oživljajo mnoge zgodbe tega starodavnega mesta. Nekatere velike zgodbe tega leta šele prihajajo. Tudi letos se bo v Vipavskem Križu odvijala Božična zgodba, kako presenečenje pa se obeta še v prihajajočem letu. Nove ideje, pobude in dejanja v smeri turističnega razvoja Vipavskega Križa prihajajo tudi s strani na novo ustanovljenega Zavoda za turizem Vipavski Križ. Zavod bo organiziral in izvajal vodene oglede, dogodke ter druga doživetja in tako prispeval k prepoznavnosti Vipavskega Križa kot pomembne turistične destinacije.

Zadnje čase so bile izrečene mnoge spodbudne besede za nadaljnji  gospodarski razvoj in predvsem razvoj turizma v naselju. Pot je tlakovana.

Vipavski Kriz logo

Foto: Ljubo Žgavec

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem

Kolofon