Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Praznični nasvet

Nekatere predstavnice nežnejšega pola so že začele z iskanjem praznične toalete pa tudi s peko okusnih piškotov na 1000 in 1 način. Prenekatere kuhinje zadovoljno dišijo. Ostale predstavnice in predstavniki obeh polov pa še čakajo, preučujejo sladke recepte ter si jih vneto izmenjujejo ali pa enostavno čakajo na božička.

V predprazničnih  dneh nas različni mediji kar naprej bombardirajo s pametnimi nasveti, vmes pa dobimo  še kakšen »pro e contra« referendumski nasvet. Glavna tematika so: pametno nakupovanje, pečenje sladic in piškotov, kuhanje domačih in eksotičnih jedi, slavnostne frizure in obleke, predpraznični stres inp.

V večini smo ženske  tarča vseh teh »(ne)mogočih« nasvetov – kakor da so moški z drugega sveta in se jih predpraznična evforija prav nič ne tiče. Nekatere predstavnice nežnejšega pola so že začele z iskanjem praznične toalete pa tudi s peko okusnih  piškotov na 1000 in 1 način. Prenekatere kuhinje zadovoljno dišijo. Ostale predstavnice in predstavniki obeh polov pa še čakajo, preučujejo sladke recepte ter si jih vneto izmenjujejo ali pa enostavno čakajo na božička.

Ampak po novem letu bodo nasveti, ki jih bomo deležni, čisto drugačne sorte: kako pozdraviti mačka, kako se znebiti podočnjakov, kako porabiti ostanke dobrot iz hladilnika in seveda glavna tema, ki se bo »bržkone« ponavljala vse do poletja, bo več ali manj enaka: kako se znebiti odvečnih  kilogramov.

Prazniki bodo kmalu tu in čisto prav je, da si privoščimo kaj za dušo in telo. Res pa ni potrebno pretiravat. Specimo ali nabavimo le toliko sladkih dobrot, kolikor jih bomo zlahka pojedli ali podarili, jejmo le toliko, kolikor smo lačni, popijmo le toliko, da nas ne bo bolela glava, degustirajmo le toliko, da spoznamo okuse  in predvsem veliko  migajmo. Na voljo bomo imeli več časa in prav nič ni potrebno, da se  ves dan predajamo televizijskemu poneumljanju ter preštevilnim degustacijam alkoholnih zvarkov, kuharskih kreacij  in  sladkih mojstrovin. Tovrstne zadeve puščajo sledi na našem telesu, predvsem okrog pasu in na  jetrih. Trenutki gurmanskih užitkov bodo hitro minili, naši zaobljeni trebuščki pa bodo še dolgo ostali in pričali o radostih minulih prazničnih dni.

To je tudi čas kolin in čas neprecenljivih svinjskih dobrot, seveda samo za prave mesojedce.   Pa tudi vam ni potrebno pretiravat, kakšno klobaso več raje posušite ali zamrznite, ker bo zagotovo prav prišla tudi  v naslednjem letu, pa čeprav je recesija baje že za nami. In seveda migajte, plešite, skačite, tecite, hodite, plezajte, drsajte, smučajte, kolesarite, plavajte… in se imejte na moč lepo tako ali drugače,  v dvojini, v množini ali v solo izvedbi: Kakor je vam drago!

 

Katja Jež - Specialistka na temo Zdrave prehrane

Foto: Flickr

Katja Jež

#kolumna

Kolofon