Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ana Štokelj: Ljubezen je glavni navdih za pesmi

22-letna Ana Štokelj s Planine nad Ajdovščino je do sedaj posnela že pet skladb, ki jih je bilo moč slišati na radijskih postajah po vsej Sloveniji. Kljub večji medijski pozornosti Ana ostaja v intervjuju preprosto in skromno dekle. Na ogled pa tudi nov videospot.

Vsak, ki se z Ano pogovarja, lahko opazi, da je glasba njena prava sopotnica. O glasbi in petju Ana razlaga z nasmehom in žarom v očeh. Z Ano sva poklepetali kar pri njej doma na Planini. Že ob vstopu v hišo sem dobila prijeten občutek domačnosti, v hiši je prijetno dišalo po sveže pečenih piškotih. Ana je spregovorila o premierni predstavitvi njenega prvega videospota na TV Veseljak, o njenem glasbenem ustvarjanju in načrtih za prihajajoče leto.

Ana, posnela si svoj prvi videospot za skladbo Nevesta. Kakšni so bili občutki ob koncu snemanja?

Bili so enkratni. Komaj sem čakala na končni izdelek, da bom videla kakšen je.

Kako je prišlo do sodelovanja s TV Veseljak?

Najprej sem naokrog povprašala druge glasbenike in glasbene skupine glede njihovih izkušenj s sodelovanjem s TV Veseljak. Vsi so bili zadovoljni. Tako sem se tudi sama odločila posneti videospot pri njih. Nato sem stopila v kontakt z njimi preko elektronske pošte in hitro smo našli skupno besedo.

Kako je potekalo snemanje videospota?

Snemanje videospota je potekalo super. Snemali smo v Izoli, kjer je veliko lepih kotičkov. V videospotu so tako zajete male ulice Izole, otroško igrišče ob morju, obala in morje.

Lahko opišeš svojo prvo izkušnjo snemanja videospota?

Bila sem polna adrenalina, nisem niti čutila utrujenosti ali to, da sem lačna. Navdušena sem bila, kako moj videospot nastaja in je celotno snemanje minilo zelo hitro. Glede kontakta s kamero nisem imela problemov, saj sem že večkrat nastopala na televiziji.

V četrtek je bil tvoj videospot za skladbo Nevesta prvič predvajan na TV Veseljak. Kako si zadovoljna s končnim izdelkom?

Zelo, zelo sem zadovoljna z njim.

Solo petje si se učila pri Damjani Golavšek, ki živi v Gabrjah, ne daleč od Planine. Kaj je bilo tisto, da si se odločila izpiliti svoj glas ravno pri njej?

Damjana je pevka, ki v petju zelo uživa in je preprosta ter karizmatična. Že ob prvem srečanju z njo leta 2011 sem dobila občutek, da bom pri njen res lahko izpilila svoj glas.

Kolikokrat na teden si hodila k njej na solo petje? Ali hodiš k njej na vaje tudi sedaj, ko veliko bolj nastopaš?

K njej sem hodila enkrat na teden po 60 minut. Tudi sedaj grem še k njen na kakšno uro.

Da se vrneva k tvojim glasbenih začetkom. Kdaj se je pravzaprav začela tvoja naklonjenost do glasbe?

(Smeh) V vrtcu, ko smo prepevali otroške pesmi. Takrat sem začutila, da mi glasba pomeni zelo veliko in se ob njej dobro počutim.

V šolskih letih pa nisi samo pela, temveč si tudi igrala harmoniko in kitaro. Še kaj poprimeš za ta inštrumenta?

Res je, kitaro igram še, harmoniko pa bolj malo.

Mogoče lahko potem pričakujemo, da boš kitaro uporabila v kakšni izmed naslednjih pesmi?

Mogoče, lahko se zgodi (smeh).

Do sedaj si posnela pet skladb (Glasba me prevzame, K tebi vleče me srce, Midva sva zaljubljena, Jaz potrebujem te, Nevesta). Nam lahko zaupaš, kako nastanejo tvoje pesmi?

Nekatera besedila je napisal moj tata. On se je usedel za mizo in začel razmišljati ter pisati besedila. Nekaj sem jih napisala sama, nekaj pa so jih spisali v Ljubljani na produkciji Pancho Music. Nastanek pa poteka tako, da se najprej spiše besedilo, potem se glasbo »da čez«. Ko dobim posnetek, ga povadim in ko dovolj dodelam pesem, jo grem posnet v studio. Nato pa pride na vrsto čakanje, da gre pesem v izdelavo in tako nekako zgleda nastanek pesmi.

Omenila si, da si se pod nekatera besedila podpisala tudi sama. Kje iščeš navdih pri pisanju?

Odgovor je preprost. V ljubezni (smeh).

Potemtakem lahko rečeva, da največ tvojih besedil nastane spomladi?

Bo kar držalo.

Ko imaš pred seboj besedilo in glasbo, kaj storiš, da pesem odpoješ čim bolj doživeto? Ali mogoče sama sebe postaviš v središče dogajanja pesmi?

Vživim se v besedilo, poskušam si predstavljati, da sem jaz tisti človek, o katerem teče pesem. Potem pesem večkrat zapojem, jo vadim, da nastane prava interpretacija.

Kako pa si najlažje zapomniš besedila? Najprej tiho bereš skozenj, na glas recitiraš?

V bistvu ne, ga kar pojem. Če bi brala ali pa recitirala, bi ga pozabila.  Najrajši pojem zraven melodije in si tako zapomnim povezovanje besedila in melodije.

Ko pride na vrsto studijsko snemanje? Kako se pripraviš na njega?

Pesem vadim in ko pride dan snemanja, se najprej zelo dobro vpojem in potem gremo v studio. Najprej zapojem pesem v celoti, potem pa po delčkih (op.p. refren, kitice). Vse skupaj traja od dve do tri ure.

Kako pa primerjaš petje v studiu in pred publiko?

V studiu si zaprt, nihče te ne vidi, tako da se lahko dobesedno vživiš, padeš popolnoma notri. Čeprav tudi pred neznano publiko, se lahko vživiš v pesem. Ko pojem pred publiko, ne gledam, kdo je pod odrom. Skoncentriram se na petje in to je to.

Kako se spomniš prvega nastopa?

Prvi bolj znani je bil na FeNS v Kopru. Tam je bilo tako,da smo imeli generalko in ko smo jo zaključili, sem si mislila, kako bo hudo.  Med vajo sem namreč slišala, kakšne poizkuse so delali tehniki za mešalno mizo, ko so izklapljali glasbo in podobno. Ko sem bila kasneje na odru med nastopom, sploh ni bilo tistega čudnega zvoka. Glasbo niso izklapljali meni, temveč publiki, da je žirija slišala moj glas. Seveda sem bila pred nastopom na trnih. Prva kitica je bila kritična, potem pa je trema izginila.

Imaš kakšen ritual pred nastopom?

Niti ne, samo zaupam vase (smeh).

Veliko časa preživiš z otroci v vrtcu. Ali upoštevaš volka iz zgodbe Volk in sedem kozličkov, ki pravi, da je za dober glas treba nekaj spiti, za dober glas je treba piti med. Tudi ti neguješ svoj glas s kakšnimi napitki?

(Smeh) Največkrat pijem napitek iz ingverja, medu in limone. V zimskih časih si pripravim čaj iz teh sestavim, v poletnih dnevih pa ingver, limono in med zmešam z mrzlo vodo.

Pred enim letom si skupaj z bratom Simonom posnela duet. Koliko časa si potrebovala, da si ga prepričala, da zapojeta skupaj?

Prepričati Simona je trajalo zelo dolgo, ker ni bil pripravljen. Začelo se je tako, da sem sama prišla na idejo, da bi to posneli. Mama in tata ter ostali so bili nad idejo zelo navdušeni. Ko je ta ideja prišla do brata, ni bil ravno navdušen. Ko sem videla, da mi ga ne bo uspelo prepričati, sem kar poklicala na produkcijo Pancho Music in jim povedla, da bi rada posnela duet. Ko je bila pesem narejena, Simonu ni preostalo drugega, kot da zapoje z mano. Na koncu je celo priznal, da je tudi sam zadovoljen s pesmijo.

Ali je Simon tudi drugače pomemben del tvojega življenja?

Je pravi brat, on spremlja mene in jaz njega. Na snemanju videospota je bil celo v vlogi asistenta in vrtel glasbo (smeh).

Pri tvoji glasbeni karieri te veliko spremlja družine. Meniš, da je družina pomembna za vsakega glasbenika na njegovi glasbeni poti?

Mislim, da ja. Družina je skupnost, ki te po navadi najbolj razume. Kdaj je tudi kakšna kritika, vendar jo od družinskih članov še najlažje sprejmeš.

Pravijo, da si zelo dobra kuharica, še posebej pri pripravi sladic. Ali poješ tudi med kuhanjem?

Ne, to pa nikoli (smeh).

Kako vidiš naprej svojo glasbeno pot? Všeč so ti muzikali. Bi mogoče, kdaj rada zaigrala v njih?

Meni je pomembno, da je glasba. Tam, kjer je glasba rada sodelujem. Rada si ogledam kakšen muzikal. Če bi se pojavila priložnost, bi zelo rada nastopila v njem.

Kakšne imaš načrte za praznični december?

Najprej je bil izid mojega prvega videospota, v četrtek (op.p 17. decembra) sem gostja na TV Veseljak, imela bom še nekaj nastopov.  Malo pa si bom tudi oddahnila in odšla na krajši dopust. Seveda pa se bom pripravljala tudi na prihajajoče leto. Po novem letu me čakajo snemanja novih pesmi. Kot kaže bo v novem letu treba iti s polno paro naprej.

Hvala.

 

* Foto: Ana Štokelj osebni arhiv

Jasna Likar Jelinčič
Kolofon