Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vaja con dios - Smer z ajdovskim pridihom

Boštjan Mikuž, Anej Kodele ter Nejc Kurinčič so pred kratkim preplezali alpinistično smer Vaya con dios, pod katero sta se leta 1986 prva podpisala Peter Podgornik in Vladimir Slamič - Ajo.

Obstajajo smeri, ki si jih res želiš splezati, imajo zgodovino, zgodbo, karakter..nevem, mogoče dušo…oziroma kot se je večkrat izrazil legendarni Franček: »del mene je za vedno ostal tam…«.

Ja mogoče ravno zaradi tega obstajajo te smeri, smeri, ki si jih želiš samo ponoviti in začutiti na svoj način in, če ostanejo te smeri precej neokrnjene še 30 let po »rojstvu« in v njih skoraj ne najdeš človeških sledi, je želja in doživetje vredno. Vaja con dios je ena takih smeri, pod njo sta se novembra 1986 podpisala alpinistična legenda Peter Podgornik, po rodu iz Vrtovina, ter ajdovski plezalni matador Vladimir Slamič-Ajo.

To nedeljo sva v smer nameraval z Anejem, zadnji trenutek se nama je pridužil še Nejc – z orientacije ni bilo problemov, saj je Nejc smer že plezal. Smer je ponudila kar smo iskali, strmo in dokaj resno plezanje, tudi z nekaj run out odseki na vprašljivi skali. V predzadnjem raztežaju smo izbrali Nejčevo desno varianto, ki naj bi bila nekaj težja od orginalne smeri, ter prvenstveno dodali direkten izstop na rob stene. Poč, ki nam je to omogočila ocenjujem na VII+/VIII- z dobrim varovanjem. Ob vsesplošnem negodovanju nad zelo slabo zimo, smo trije 27.12.2015 z veseljem prejemali letošnji dar narave in se sončili celih 7h plezanja.

Vaja con dios, VII/VI, 450 m, 7h,
27.december 2015
Plezali: Nejc Kurinčič, Anej Kodele, Boštjan Mikuž

Zapisal: Boštjan Mikuž

Nejc

 

* Povzeto s spletne strani Alpinističnega odseka Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#šport, #alpinizem

Kolofon