Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Intervju: Mirjana Bužanin

"Ne obstaja le nasilni upor, kot nekateri pravijo, upor je lahko dostojanstven, srčen, pokončne drže in tudi skozi pesem na miren način sporoči, kaj želimo in do česa imamo pravico kot delavci, kot državljani in nenazadnje tudi kot ljudje". Intervju s članico pevskega zbora Kombinat, Mirjano Bužanin.

Pevski zbor Kombinat je leta 2008 ustanovila skupina žensk, ki so želele prepevati pesmi upora z vsega sveta, ob njegovi vse večji priljubljenosti pa je zbor pozneje posvojilo tudi vstajniško gibanje, ki je Slovenijo zajelo pozimi leta 2012. V tistem času se je rodila Pesem upora avtorice Ksenije Jus, ki je v izvedbi zbora postala nekakšna himna omenjenih protestov. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, "Kombinatke" obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi. Zgodba pevskega zbora Kombinat je po številnih obdelavah zdaj dobila še filmsko podobo – in sicer v obliki dokumentarnega filma Kombinat, ki ga kot avtorice podpisujejo vizualna umetnica Zvonka T. Simčič ter videastki Valerie Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar. Dokumentarec so premierno prikazali v začetku letošnjega leta, v Slovenski kinoteki. Članica pevskega zbora Kombinat pa je od vsega začetka tudi Ajdovka, Mirjana Bužanin, ki nam je svoj pogled na današnji pomen "Kombinatk" razkrila v spodnjem intervjuju.

Koliko časa si že "Kombinatka" in zakaj si "Kombinatka"?

Sem med ustanoviteljicami zbora, torej sem članica Kombinata od samega začetka. Zbor smo ustanovile prijateljice iz študentskih let bolj za 'štos', ker so nas po študiju v Ljubljani življenjske poti zanesle vsako na svoj konec, zato smo se želele na pevskih vajah še naprej družiti in preživljati nekaj prostega časa skupaj. Takoj smo se zedinile, da želimo peti pesmi upora. Ne samo tiste partizanske, ampak tudi delavske, revolucionarne. Začele smo iskati note, besedila takih angažiranih pesmi in mislim, da me je prav ta duh pritegnil, da sem res z navdušenjem sodelovala in prepevala v zboru. V začetku je bila najprej ideja obuditi uporniške pesmi k življenju, saj se nam je zdelo, da so pozabljene, da jih le Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič 'drži' pri življenju, zato smo jih želele spet približati slovenskemu prostoru. Časa, ki je prinesel proteste in begunce in stavke si takrat nismo niti predstavljale….

Koliko članic štejete "Kombinatke"?

Preprosto vprašanje z zapletenim odgovorom. Številka se vedno znova spreminja, saj nekdaj aktivne članice spremenijo svoj status v mirujoče zaradi rojstva otroka, zahtevnih projektov v službi, ki jim vzame tudi prosti čas, nekatere so se preselile v tujino, in podobno. Nekatere se vrnejo spet med aktivne, z nekaterimi pa se videvamo le še na koncertih, ko nam ploskajo s publike. Število aktivnih pevk, torej tistih, ki hodijo na vaje in na nastope, se vrti med 40 in 50.

Kako postaneš "Kombinatka"? Sprejemate nove članice?

Najprej te moram popraviti – čeprav so nas mediji poimenovali Kombinatke zaradi ženske pevske zasedbe, imamo med nami tudi fante, ki pa imajo 'instrumentalno nalogo'. Glasbeniki predstavljajo moško polovico celote, ki se imenuje Kombinat.

Nove članice sprejemamo vsako novo sezono,ki se začne septembra in sicer z avdicijo, kjer mora pevka, ki želi biti sprejeta v naš zbor, poleg dobrih glasovnih sposobnosti povedati tudi, zakaj si sploh želi peti v Kombinatu. Torej ne le posluh, tudi ideja, ki nas druži, je bistven razlog, da pevka postane  del zbora Kombinat'.

Pevski zbor Kombinat predstavlja spomin in spoštovanje do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujate pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta. Si tudi sama mnenja, da je danes tega spoštovanja premalo? Pa ne le do zgodovinskih uporov, tudi do današnjega, kar precej uporniškega dogajanja?

Absolutno. Mislim, da je današnji čas vse preveč 'individualiziran', ni več tovarištva, solidarnosti, vsak gleda zase in nase. Zato je nujno, da se ne samo me, ampak vsi odzivamo na aktualne družbene probleme na solidaren in human način, kot ob pomoči odpuščenim delavcem, žrtvam poplav, beguncem, otrokom v programu Botrstvo itd. Le povezani zmoremo premagati ovire. Ne obstaja le nasilni upor, kot nekateri pravijo, upor je lahko dostojanstven, srčen, pokončne drže in tudi skozi pesem na miren način sporoči, kaj želimo in do česa imamo pravico kot delavci, kot državljani in nenazadnje tudi kot ljudje.

Obenem ste zelo aktivne tudi v vsakdanjih aktualnih tematikah. Spominjam se, da ste npr. nedavno prekinili okroglo mizo, ki je potekala v organizaciji cerkvenega tednika Družina na temo nedavnega referenduma. So to spontani dogodki – nastopi ali vnaprej domišljeni in premišljeni?

Na tem dogodku smo se s pesmijo 'Sestre, le k soncu, svobodi' odločile sodelovati zavestno in sicer zato, da bi opozorile, da v današnjem času ni pogovora o ženskih pravicah brez ženskih sogovornic, ki jih ob tem dogodku ni bilo in da v sodobni družbi 21.stoletja ni enega pravega modela družinske skupnosti oziroma ene same kulture. Očitno je bil dogodek precej opažen, prejele smo ogromno odzivov.

Pevski zbor Kombinat šteje kar precejšne število članic, kar verjetno pomeni tudi precejšnje število mnenj glede aktualnih dogodkov. Ste vedno enotnega mnenja pri pogledu na dogajanje v Sloveniji in svetu?

Ne bi mogla govoriti o individualnih mnenjih, vendar nas družijo skupne vrednote, kar se odraža v podobnih mnenjih, tudi če so stvari, dogodki gledani iz različnih zornih kotov.

Pred kratkim je premiero, v Slovenski Kinoteki, doživel dokumentarni film o vašem pevskem zboru. Kako je sploh prišlo do tega in kaj lahko gledalci v filmu vidijo?

Da, premiera t.i. muzikala oz. družbenokritičnega dokumentarca, kot so ga poimenovali mediji, je bila v ponedeljek, 11.1. Ustvarjalke filma so tri vizualne umetnice, ki so nas tri leta spremljale na naših koncertih, od Festivala angažirane pesmi v Avstriji do koncertov po Sloveniji. Zdele smo se jim svojevrsten 'družbenokritičen fenomen' kot izvajalke različnih vlog - ženske izvajalke, torej pevke,  in tudi tiste, ki se odzivajo na družbena in socialna dogajanja. Izpostavile so naše gverilske nastope, ki nastajajo kot naš glas podpore ali kritike različnim dogodkom oz. dogajanjem. Posebej so izpostavile tudi avtorsko pesem naše članice kantavtorice Ksenije Jus, Pesem upora, kot neuradno himno uporniškega gibanja ob zadnjih protestih kot pesem, ki je ubesedila vrednote članic Kombinata. Skratka ženske ustvarjalke so predstavile zgodbo žensk in ženske postavile v središče dogajanja. Pravkar se dogovarjamo za distribucijo filma ne samo po Sloveniji, ki je dokaj majhno tržišče, temveč tudi  drugod po Evropi po različnih festivalih, s tem namenom se delajo podnapisi v angleščino, španščino…, skratka želimo si, da bi film videlo čimveč ljudi.

Leta 2013, ste izdale zgoščenko, ki se je uvrstila v vrh slovenskih glasbenih lestvic. Kako komentiraš tako popularnost Kombinatk med ljudmi?

Mislim, da je prišla ob pravem času. Ljudje so z našimi glasovi zopet slišali zapete pesmi, ki so jih ponesli v preteklost, pesmi, ki so jih peli še v osnovni šoli v nekem drugem času in režimu, vendar so danes še kako žive in se , kako ironično, zelo dobro prilegajo tudi v današnji čas.

Slovenci ne bi bili Slovenci če se seveda ne bi vedno razdelili na naše in vaše. Torej verjetno vsem pevski zbor Kombinat ni po godu. Kako, če sploh, se soočate s tem delom prebivalstva, ki vas marsikdaj tudi prezira?

Ah, seveda, tudi do takih reakcij prihaja, češ, kako se jim smilimo, da smo ostale za časom, da smo rdečkarice, komunistke in podobne neumnosti. Takim in podobnim izjavam se le nasmehnemo in avtorje teh besed povabimo na naš koncert. Naj vidijo, da so časi še kako aktualni za pesmi upora!

Bi bil pevski zbor Kombinat podobno uspešen, če bi bil morda mešani ali pa moški pevski zbor in ne izključno ženski?

Težko rečem, verjetno je 'moč žensk', ki pojejo uporniške pesmi res nekaj posebnega, kaže, da se upor kot mnogokrat v zgodovini lahko odraža skozi pesem na dostojanstven in miren način.

Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008. Takrat nekje se je svet pričel pogrezat v finančno krizo in zdelo se je, da so Kombinatke pravšnji kulturno umetniški odziv nanjo? Kasneje pa se je izkazalo, da je teh priložnosti iz dneva v dan, iz leta v leto več? Misliš, da bo sploh kdaj napočil, ko Kombinatke ne boste več potrebne, oziroma boste res le še obujale spomine?

Nihče oz. malokdo si je mislil, da bo prišlo do takšnih geopolitičnih sprememb, kot se to dogaja danes z begunsko krizo, do zlorabe človeških in  delavskih pravic, do graditve ograj in porasta revščine… Zato je naš glas prav sedaj kot neke vrste slaba vest, ki opozarja na vse krivice, potreben in pomemben in se ga mora vedno znova slišati. Da bi lahko le obujale spomine na minule čase? Žal nič ne kaže na to….

Hvala!

Kombinat

Lokalne Ajdovščina

#intervju

Kolofon