Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nagrada Društvu gospodinj iz Planine

Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini je prejelo lepo priznanje Naša Slovenija v kategoriji Raziskovanje in uveljavljanje dediščine, ki nagrajuje izjemne raziskave in razstave, pomembne za vrednotenje, uveljavljanje in ohranjanje kulturne dediščine/krajine v Sloveniji. Nagrado podeljuje Gibanje kultura - natura.

Gibanje kultura-natura.si je nevladno prostovoljno civilno gibanje, ki podpira, spodbuja in povezuje posameznike ter civilne pobude na področjih raziskovanja, predstavljanja, varovanja, ohranjanja in uveljavljanja slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine. S svojimi dejavnostmi širi zavest in znanja o dediščinskih vrednotah med prebivalstvom na skupnem slovenskem kulturnem in etničnem prostoru. Gibanje za zgledne dosežke, za posnemanja vredna prizadevanja ter širše koristno poslanstvo pri ohranjanju in uveljavljanju naše skupne dediščine posameznikom, organizacijam in civilnim pobudam podeljuje priznanja Naša Slovenija na celotnem slovenskem kulturnem in etničnem prostoru, torej tudi v zamejstvu in po svetu. Tokrat so bila priznanja podeljena že šestič zapored. Priznanja Naša Slovenija niso denarna nagrada, ampak pozornost trajne vrednosti. Nagrajenci vsako leto prejmejo umetniška dela izbranih likovnih ustvarjalcev iz celotnega slovenskega kulturnega prostora. Doslej so jih prispevali naslednji slikarji: Valentin Oman s Koroške, Luisa Tomasetig iz Benečije, Gašper Jemec iz Ljubljane, Klavdij Tuta iz Kranja in Franko Vecchiet iz Trsta. Letošnja priznanja pa je podaril koroški slikar – poet Gustav Januš.

Odbor za podelitev priznanj Naša Slovenija 2015 v sestavi dr Herta Maurer-Lausegger (Inštitut za slavistiko Univerze v Celovcu), dr. Jožica Škofic (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU) in Slavko Mežek (predsednik gibanja Kultura-natura.si) je na seji 4. januarja 2016 pregledal pravočasno prispele in ustrezno utemeljene predloge ter med drugimi, v kategoriji Raziskovanje in uveljavljanje dediščine nagradil Društvo gospodinij z dramsko skupino Planina za izjemne raziskave in razstave, ki so pomembne za vrednotenje, uveljavljanje in ohranjanje kulturne dediščine/krajine v Sloveniji.

 

* Foto: Društvo gospodinij z dramsko skupino Planina - Facebook

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #planina

Kolofon