Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Predsednik RZS Bobinac ni zmagovalec

Franjo Bobinac ni zmagovalec zgodbe, ampak njen največji poraženec. Kako lahko predsednik ene močnejših krovnih športnih zvez v Sloveniji poziva k spoštovanju etičnih načel in moralne drže, če pa jih sam oziroma njegovi podrejeni evidentno kršijo. Kolumna Sandija Škvarča.

Posoja nekaterih najboljših rokometašic Krima ajdovskemu Mlinotestu je ves pretekli teden burila strasti in dvignila ogromno prahu. Več je bilo tistih, ki so nasprotovali takšnemu sodelovanju med kluboma, posledica pritiskov, tudi z vrha RZS pa je bil petkov preklic sodelovanja. Če se predsednik RZS, ki se je oglasil z javnim pismom čuti kot rešitelj zapleta, mu je treba sporočiti: niste zmagovalec, ampak poraženec!  

Kritike so proti Mlinotestu in Krimu poletele z vseh strani,  tudi iz domačega okolja, gledano iz zornega kota fair playa so bile sicer v veliki meri upravičene, če pa vzamemo v obzir še nekatere druge okoliščine, dobi celotna zgodba drugačno podobo. Ko se je po slabem tednu obstreljevanja zgodba končala z vrnitvijo, kot so jih poimenovali, spornih igralk nazaj v tabor Krima, se zdi, da je spet vse lepo in prav. V rezimejih dogajanja se izpostavlja, da je za odpoved nešportnega sodelovanja Mlinotesta in Krima, ki je imelo za cilj onemogočiti Zagorju poskus osvojitve svojega prvega državnega naslova, v največji meri zaslužen predsednik RZS Franjo Bobinac, ki se je oglasil z odprtim pismom in pozval k moralni drži. Le dva dni po objavi pisma z jasnim pozivom k preklicu posoje, so to v Krimu tudi zares storili in peterica od osmih posojenih igralk se je vrnila v matični klub, tri mlajše igralke so ostale v Ajdovščini.

V taboru Mlinotesta so, ne glede na načrte Krima, kako zaustaviti pohod Zagorja, v vsakem primeru potrebovali okprepitve, saj v boju za tretje mesto in nov nastop v Evropi niso imeli, oziroma nimajo dovolj širokega igralskega kadra, za nameček se je v najbolj neprimernem trenutku sezone poškodovala kapetanka in v vseh pogledih ključna igralka Tina Rojc. Ideja Krima je bila zato kot naročena in na ajdovskih Policah so že stekli prvi treningi okrepljenega Mlinotesta. Četrtkov pa je bil nazadnje tudi zadnji, v petek je bila posoja preklicana in nesojene ajdovske novinke so bile spet v taboru aktualnih prvakinj.

Toda ali zasluge za preobrat res lahko pripišemo predsedniku RZS Franju Bobincu, ki naj bi v zgodbo posegel s svojo moralno avtoriteto in jo zastavil za pošteno nadaljevanje in zaključek prvenstva. Zdi se prej nasprotno: Franjo Bobinac ni zmagovalec zgodbe, ampak njen največji poraženec. Kako lahko predsednik ene močnejših krovnih športnih zvez v Sloveniji poziva k spoštovanju etičnih načel in moralne drže, če pa jih sam oziroma njegovi podrejeni evidentno kršijo. Na to so ga  opozorili pri Krimu v primeru pravila o številu slovenskih igralk v ekipi, ki so ga prekršili v Zagorju, tam so se lani pritoževali zaradi podobne napake Krima v pokalnem tekmovanju. In nenazadnje: kako se lahko predsednik sklicuje na zlorabo pravil, če pa sta se jih v primeru posoje igralk  Krim in Mlinotest pravzaprav v celoti spoštvala. Očitki, da so pravila o posoji med kluboma namenjena začtiti mladih igralk in igralcev, ne pa ideji, katero sta želela udejaniti Krim in Mlinotest, so smešni. Potem pa naj se to napiše  v pravila, naj bo jasno precizirano, kako, kdaj in predvsem koliko igralcev lahko na ta način prestopa med klubi. Krim in Mlinotest sta pač v želji, da bi dosegla športni uspeh poiskala razpoložljive možnosti in jih našla v pravilnikih. Če so slabi, potem je predsednik zveze prvi odgovorni zanje, sklicevanje na moralo je v športu, kjer se vrti denar že zdavnaj v drugem planu. Ekipe pač iščejo podrobnosti, ki bi jih lahko postavile pred tekmice; tako v taktičnem smislu, kot tudi na drugih področjih. Če bi strogo sledili napotkom predsednika, potem je sporno tudi to, kako trenerji sebi v prid obračajo slabosti nasprotne ekipe in jim zadajo udarec tam, kjer so najbolj šibki. Krim in Mlinotest sta v tem primeru izkoristila slabosti rokometne zveze in vsakoršno moraliziranje je brezpredmetno: gre za uspeh, gre za lovorike, gre za sponorske pogodbe, oziroma, povedano na kratko: gre za denar. In šport na tej ravni je že zdavnaj postal zgolj in samo to: pehanje za denarjem, vse drugo so zgolj spremljajoče aktivnosti.

V Ajdovščini pa imajo tudi konkretno zamero predsedniku RZS – ja Franju Bobincu oziroma Zagorju in iz tega zornega kota dobi njihova ideja posredno pomagati Krimu dodatno razsežnost. Gre za zgodbo iz leta 2012, ko je igralka Dominika Mermolja iz Ajdovščine prestopila v Zagorje. Kljub temu, da ni imela izpisnice, ker se kluba nista uspela dogovoriti o odškodnini, je v Zagorju igrala. V Ajdovščini so takrat pozivali predsednika Bobinca, naj poseže v očitno kršenju pravilnika, a se ni oglasil. Še več: z RZS so jim dali vedeti, da bodo igralki dovolili nastopati za Zagorje, kluba pa naj zadevo rešita na sodišču. Mlinotest se je res moral poslužiti tožbe, ki je bila v njegovo prid rešene šele po štirih narokih na sodišču v Trbovljah. Predsednik Bobinac ima očitno dvojna merila, ki jih v skladu s potrebami krmari med pravili in sklicevanjem na moralo. Očitno pa bo moral najprej pomesti pred svojim pragom oziroma narediti red v hiši, ki jo vodi, saj je zgodba, ki je polnila športne strani v zadnjem tednu zgolj nekakšen vrh ledene gore, ki pluje po razburkanem morju osebnih interesov oziroma boja za prevlado. 

 

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

* Foto: Siol.net

 

Sandi Škvarč
Kolofon