Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na voljo vodeni ogledi po Vipavskem Križu

Novo ustanovljeni Zavod za turizem Vipavski Križ se pospešeno trudi turistično čimbolj oživiti Vipavski Križ, ki je po prenovi še privlačnejši za ogled. Novost v ponudbi so vodeni ogledi, poskrbijo pa tudi za degustacijo domačin vin.

Zavod za turizem Vipavski Križ, ki je bil ustanovljen v preteklem letu je pošteno zavihal rokave in pričel z delom. Prvi spodbudni rezultati so bili vidni že v decembru lanskega leta, ko se je množica obiskovalcev udeležila predstavitve skoraj 20 vinarjev iz Vipavskega Križa in iz bližnjih vasi, ponudbo pa so zaokrožili še pridelovalci oljčnega olja, domačih čajev, izdelkov iz meda in iz sivke.

Zavod za turizem Vipavski Križ pa obenem skrbi tudi za vodene oglede v vasici in skupaj s Turističnim društvom Vipavski Križ in krajevno skupnostjo pripravlja različne dogodke. Pred začetkom glavne turistične sezone so začeli s promocijo predvsem vodenih ogledov vasice, ki je po prenovi zasijala v res lepi luči in je zagotovo eden izmed turističnih biserov Vipavske doline. Vipavski Križ je danes odlična turistična destinacija za krajši, 1-2 uri dolg postanek, na vašo željo oziroma v primeru degustacije pa lahko prijetno druženje v tem starodavnem mestecu traja tudi kako uro dlje. Vodeni ogledi potekajo po predhodnem dogovoru, oglede pa seveda vodi lokalni turistični vodnik z licenco.

Voden ogled mesta vključuje sprehod skozi najstarejši del Vipavskega Križa, po ozkih ulicah, gasah, kjer je tudi župnijska cerkev sv. Križa. Na placu pred cerkvijo je zadnjo nedeljo v novembru leta 1563 zbrani množici pridigal Primož Trubar. Drugi najstarejši del mesta je renesančna utrdba oziroma grad,  ki stoji na vzhodnem delu griča. Ostanki gradu pričajo o pomenu te stavbe in razkošju bivanja v njej, najprej grofov Thurnov, kasneje pa Attemsov.

V skoraj štiristo let starem kapucinskem samostanu, v katerem je dolga leta živel in deloval tudi znameniti slovenski pridigar Janez Svetokriški, si lahko ogledate bogato samostansko knjižnico. V njej hranijo dragocen molitvenik – rokopisni kodeks iz 15. stoletja, Sveti priročnik Janeza Svetokriškega, zbrane spise sv. Hieronima, dela sv. Avguština in druga pomembna dela. Ogleda vredna je tudi bogata likovna dediščina. V samostanski cerkvi sv. Frančiška ima svoj prostor grobnica grofov Attemsov, ki so kapucine v 17. stoletju povabili v Križ in zanje dali zgraditi samostan.

Poseben čar pa ima postanek na danes prenovljenem trgu, po domače placu, kjer so bili nekoč, po proglasitvi Križa za trg in kasneje mesto, semnji. Ulice in trge Vipavskega Križa od leta 2015, ko je bila, s pomočjo sredstev Občine Ajdovščina in sredstev, pridobljenih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, zaključena temeljita prenova javnih površin, krasijo novi tlakovci in javna razsvetljava.

Po predhodnem dogovoru pa vam ob obisku Vipavskega Križa postrežejo tudi z izbranim vipavskim vinom ali drugimi domačimi dobrotami.

Vse informacije najdete na spletni strani www.vipavskikriz.si

 

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem, #šport

Kolofon