Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ljubljanski Fashion Weak

Tokrat moram začeti s samimi pohvalami. Bravo organizatorjem in idejnim vodjem. Tokratni LJFW je konceptualno in metaforično najboljši pokazatelj trenutne situacije v slovenski modi, državi in svetu. Ubogi šotor, ki stoji sredi mesta, stisnjen med Parlament in Kulturni Hram, spominja na begunska taborišča na obronkih Evrope.

Pa je za nami še en modni dogodek v Sloveniji. Ljubljanski Fashion Week je eden od preštevilnih modnih dogodkov sezone in na pomladno dišečih plakatih nam je obljubljal, da nam bo prikazal smernice za prihodnjo jesen in zimo. Kako zelo retrò…

Tokrat pa moram začeti s samimi pohvalami. Bravo organizatorjem in idejnim vodjem. Tokratni LJFW je konceptualno in metaforično najboljši pokazatelj trenutne situacije v slovenski modi, državi in svetu.

Ubogi šotor, ki stoji sredi mesta, stisnjen med Parlament in Kulturni Hram spominja na begunska taborišča na obronkih Evrope. Žalostno hrepenenje po boljšem življenju odseva iz plastične prevleke šotora. Tudi notranjost je uboga in tepihi na tleh prikličejo v spomin nezakonite mošeje v kakem skladišču v degradiranih predmestjih evropskih prestolnic. Prve vrste obiskovalcev izgledajo kot naključno nametani čakajoči na avtobusni postaji v vsakem vzohodnoevropskem večjem mestecu. In kolekcije in predstavitve so še vedno številčno revne, idejno ohromele in modno zaostale. Čevlji vse bolj spominjajo na darovane kose Karitasa. Vse skupaj izgleda vedno bolj mučno. Potrata časa in sponzorskega denarja.

Prava kombinacija za najboljšo možno predstavitev trenutnega stanja v slovenskem modnem ustvarjanju.

Pa poglejmo s čim so nas tokrat razveselili slovenski modni umi in njihove šivilje:

NATASA PERSUH: Ja, ko gre za srajce in nekatere srajčne obleke okej ... vse ostalo in celotni vtis pa pod pričakovanjem. Hlače so izredno slabo krojene in moški suknjiči slabo padejo. Nataša je vsekakor srajčna princeska in tako naj tudi ostane.

JANJA VIDEC: Kot da sem se vrnil na sredino začetka novega tisocletja in zaspal med revijo Emporio Armani. Nenavdihujoča kolekcija in neizpiljen koncept. Slabi in nepotrebni dodatki ter sumljivo zašite podloge. Potencial obstaja a zaenkrat … Dolgočasni kosi za dolgočasne ženske.

ANA JELINIC: nadaljevanje revije Janje Videc … Skoraj brez premora, prve tri revije v enakem ritmu. Revija Ane Jelinic me ni zbudila. Po skoraj petih sezonah gledanja na slovenskih modnih pistah mi je dovolj tudi plapolajocih robov in zavezovanja spredaj. Rešim hlače.

MATIC VELER: Koncept Matica Velerja je bil po njegovih besedah: “Kar je pomembno, meni”. In Maticu je očitno pomembno kopiranje Alexandra Mcqueena v vzorcih in Iris Van Herpen v rezbarjenju. Veliko razočaranje za tega malega dobrega ustvarjalca. Naslednjič bo bolje, kajne?

EBER: Čeprav nisem velik fan krzna so revije krznarstva Eber vedno dobrodošla poživitev morečih ljubljanskih modnih revij. Potrudijo se v stajlingu in z barvami podijo monotonijo krznarskega ustvarjanja. Samo majhna pripomba: predstavitev bi bila lahko še bolj bogata z dodatki (katere si lahko vsi privoščijo, za razliko od plaščev in jaken)

MAJA FERME: JA, razumem, kaj si hotela pokazati s tole revijo in NE, niti približno ti ni uspelo, draga Maja. Velik trud zaman. Konglomerat Dolce Gabbana in Gucci in Just Cavalli in amatersko narejeni stajlingi uničijo percepcijo nekaterih pozornosti vrednih kosov. Kosi so (nekateri) res dobri, drugače predstavljeni bi zmagali. Kot sem že nekajkrat povedal je “mix&match igra” za strokovnjake.

MIRO MISLJEN: Miro … Hmmm … Poglej … Strinjam se s tabo, da je preveč perfekcije napaka … Je pa med perfekcijo in totalno amatersko, poceni in estetsko vprašljivo kolekcijo vmes še mavrica možnosti …In tvoja predstavitev se na žalost zopet bliža povsem neuporabnem igranju z oblikami, tkaninami in wannabe modo. Oglej si na primer revijo Prade za poletje 2015 in boš videl, kako se lahko perfektno izdela imperfektna kolekcija.

KATARINA ANDREJIC: lahko prebavljiva mini kolekcija oblekic, ki spominjajo na ponudbo na poceni spletnih internetnih straneh. Konec.

ERIC MATYASH: Slabo. Fanta imata nedvomno talent za nekakšno pompozno, gledališko in estetsko vpadljivo ustvarjanje. Tukaj smo bili priča zatiranju njihovega talenta na račun nekih dolgočasnih, nosljivih in že videnih kosov. Slabo in škoda.

PRINCIP: Barve, kroji, izdelava, pajkice, stajling, šivi …. precej slabo. Mini torbice – zelo lepo.

SIMONA LAMPE: Simono je tokrat obsedel duh Bravehearta, ki kopira ideje od Galliana in Maison Margiele. Eksplozija wannabe avantgardno nosljivih povrpečno zašitih kosov. Mini katastrofa. Less is more in better is best.

MAJA STAMOL: S črno skorajda ni mogoče zgresiti, kajne? Lične a ne odlične torbice (izdelava) in za konec nekaj nedokončanega brokata po vzoru Miucce Prade. Zadovoljivo.

YOUNG&SQUAT: Čeprav dosti bolj sodobna prezentacija vseeno njihovi kosi še vedno dišijo po ne vedno uspelih študentskih eksperimentih. Nekaj za mlade neopravičljivih prežvečenih elementov (tehnično luknjasti material in plapolajoči robovi) ter končno dva dobra oversize kosa. Pa spet volani …

DEJAN POPOVIC: majhna osvezitev … prijetna predstavitev, luštkana kolekcija med Petrom Pilottom in Christopherjem Kaneom … nosljivo, dovolj zanimivo in kupljeno. Bravo.

SANIJA REJA ASKE: volanov, metuljčkov in pentelj imamo dovolj v kvazi konceptualni štacuni sredi mesta. Slabo stilirano. Brezveze.

SVETLANA JACOVIĆ: Mura in Labod bi lahko takole izgledala, če bi bila se vedno živa. Dovolj korektno za državne uslužbenke in mestna dekleta. OK.

NIOKA: Ojoj. Pika.

SOFIA NOGARD: Tokrat mešani občutki. Moški del porazen in po hrvaških sosedih dišeč. Ženski del vedno rezervira nekaj fenomenalnih kosov in vedno dobre torbice. Vse skupaj tokrat mlačno in nenavdihujoče. Dober stajling in make up.

MORRO: Ja, okej, rdeči dodatki vas rešijo trdnega spanca a to še ni dovolj, da bi razumel tole dolgočasno predstavitev. In zloraba nogavic s salonarji na Ljubljanskem Modnem tednu bi morala biti že kazniva.

ALMIRA SADAR: edina kolekcija, kjer je oblikovalec na koncu pri priklonu boljše oblečen kot manekenke na pisti. Za stare dobre čase ji dam pozitivno oceno. In nekaj kosov je prav poživljajocih. In kar nekaj jih ni.

MAIO: Revija bi morala biti prikazana med stvaritvami študentov prvega letnika. Moteče.

PENTLJA KONCEPT STORE: Kr neki.

DRAZ: Ja. Itak. Vedno dobri. Tokrat še malo bolj grafično novi in drugačni. Fraktali. Moja najstniška ljubezen. Edinstveni. Res si želim, da bi Draži korak naprej naredili tudi v krojih, oblikah in volumnih. In res si želim bogate izbire njihovih modnih dodatkov in obutve. Ker so dobri.

* Tisti, ki ne spremljate Facebook strani ljubljanskega tedna mode ste, žal, prikrajšani za fotografije modnih revij. Ker jih seveda nikjer ni!?!

 

 

Tomi Vugrinec
Kolofon