Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Festival vina zelen v Vipavskem Križu

Zavod Vipavski Križ ,v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD Ajdovščina vabi na prvi Festival vina zelen, ki bo v soboto, 21. maja, od 15. do 21. ure, potekal v Vipavskem Križu. Več kot 25 vinarjev iz Zgornje in Spodnje Vipavske doline bo skupaj predstavilo preko 40 vzorcev vina zelen. Pester bo tudi bogat spremljevalni program.

Vipavski Križ se vse bolj prebuja tudi na področju takšnih drugačnih dogodkov, še posebej privlačni pa so v lično rejeni vasici, tisti dogodki, ki s seboj prinašajo tudi dobro domačo kapljico. Prireditev Festival vina zelen ponuja ravno to. Prijetno doživetje z degustacijo vin avtohtone vipavske sorte zelen ter zabavni program v čudovitem ambientu starodavnega mesta.

Zelèn je avtohtona sorta iz zgornje Vipavske doline. Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Zelen nežno diši, izraženi so sadni toni jabolka in hruške. Vonj je bogat, sorten in zelo prijeten. Zelen uvrščamo med polaromatične sorte, saj daje vino za bogatim, harmoničnim in odkritim sortnim okusom. Aroma je kompleksna in jo je težko primerjati s kakršnimi koli drugimi aromatičnimi profili. Vipavci so vino zelen včasih imenovali kar dišava, ker napolni prostor, kjer se pije. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kaže s sporščanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnotežju. Končni vtis po požirku potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina, zato zelen lahko označimo kot sorto s spoštljivo preteklostjo in uspešno prihodnostjo. Pridelovalci bodo na festivalu v Vipavskem Križu predstavili pestro ponudbo vin zelen, ki je lahko zelo raznolik glede na postopke pridelave posameznih pridelovalcev, lego vinogradov, sestavo tal, … in druge lastnosti te sorte ''s posebno žlahtnim duham'', kot jo je v knjigi Vinoreja opisal Matija Vertovec že davnega leta 1844.

Obiskovalci si boste obenem lahko ogledali tudi viteške igre Skupine viteza Gašperja Lambergarja z Bleda in se v družbi turističnega vodnika sprehodili po Vipavskem Križu ter prisluhnili tudi manj znanim zgodbam o tem mestu. Organizirana bo seveda tudi tržnica s ponudbo različnih lokalnih pridelovalcev, ustvarjalcev, …

Festival povezuje dva prepoznavna elementa Vipavske doline, pomembno vipavsko sorto - vino zelen in dragoceno turistično znamenitost Vipavski Križ. Ne nazadnje se je prav tu, v stari grajski kleti, nekoč pobirala vinska desetina, vinski sejmi v Vipavskem Križu pa imajo tudi svojo zgodovino, saj je bil že v času, ko je bil Sveti Križ proglašen za mesto, eden od obeh letnih sejmov prav vinski sejem.

Program festivala:

  • degustacija vin zelen od 15:00 do 21:00
  • viteške igre SKUPINE VITEZA GAŠPERJA LAMBERGARJA ob 16:00 in ob 20:00
  • voden ogled Vipavskega Križa ob 15:00
  • tržnica

 

Vstopnina 10,00 EUR vključuje kozarec, degustacijo vin zelen, domače dobrote, nastop viteške skupine in voden ogled.

Več informacij Zavod Vipavski Križ: info@vipavskikriz.si; www.vipavskikriz.si

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #novice

Kolofon