Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zgodba zelena v Vipavskem Križu

Po festivalu Okusi Vipavske se je vinarska turistična zgodba nadaljevala v Vipavskem Križu, kjer so organizatorji uspešno izpeljali prvi Festival vina zelen. Dogodek, ki je zagotovo na pravi poti, da postane eden izmed turističnih stebrov Vipavske doline.

Praznik vinarskega turizma v Vipavski dolini se je pretekli vikend nadaljeval v Vipavskem Križu, kjer se je zgodil prvi Festival vina zelen, ki so ga skupaj pripravili Zavod Vipavski Križ, ajdovski ROD ter konzorcij vina zelen. Festival, ki je v preteklih letih potekal v Vipavi, se je tokrat preselil v odličen ambient grajskega dvorišča v Vipavskem Križu. Kraj, ki je kot nalašč za organizacijo podobnih dogodkov, saj srednjeveška kulisa ponuja obiskovalcem pravšnjo podobo, ki se odlično zlije s ponudbo samega festivala. Vreme pa je ta vikend obdarilo Vipavsko dolino in vse skupaj začinilo z odličnim vzdušjem in pravim razpoloženjem številnih obiskovalcev, od blizu in od daleč.

Z izbranimi zeleni različnih letnikov se je v Vipavskem Križu predstavilo kar 38 vinarjev iz zgornjega in spodnjega dela Vipavske doline, in tako poskrbelo za izvrstno priložnost spoznavanja in druženja z eno od avtohtonih sort, s katerimi se ponaša zahodna slovenska regija. Zelen je poznan predvsem po tem, da nežno diši, izraženi so sadni toni jabolka in hruške. Vonj je bogat, sorten in zelo prijeten. Zato ga uvrščamo med polaromatične sorte, saj daje vino z bogatim, harmoničnim in odkritim sortnim okusom. Aromo zelena je težko primerjati s kakršnimi koli drugimi aromatičnimi profili. Vipavci so vino zelen včasih imenovali kar dišava, ker napolni prostor, kjer se pije.

Dogodek v kriškem grajskem obzidju, je bil sicer v prvi vrsti posvečen vinarjem in vinu zelen, organizatorji pa so ga domiselno obogatili še s tržnico lokalnih ponudnikov, vodenimi ogledi po lani prenovljenem naselju in z viteškimi igrami, za katere so poskrbeli člani skupine viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. Ob pokušini vin in prigrizkih, so gostom postregli tudi s polento s pršutom, za katero so poskrbeli člani Turističnega društva Šempas, ki so jim na pomoč priskočile tudi domače gospodinje.  Festival je tako zadovoljil pričakovanja udeležencev in je zagotovo na pravi poti, da postane eden izmed glavnih turističnih produktov Vipavske doline.

Zgodbo zelena, ki je ena od prepoznavnih blagovnih znamk te doline, smo želeli združiti s kulturo in zgodovino, s katero je prežet Vipavski Križ, prenovljeni biser Vipavske doline. Z odzivom vinarjev in obiskovalcev smo izjemno zadovoljni in prepričani smo, da ima prva izvedba festivala v Vipavskem Križu vse možnosti, da to postane naša tradicionalna prireditev,” je v imenu organizatorjev za Primorske novice povedal Ljubo Žgavc.

 

* Foto: Organizator & TIC Ajdovščina

Festival vina zelen (2)Festival vina zelen (1)Festival vina zelen (3)Festival vina zelen (5)Festival vina zelen (6)Festival vina zelen (4)Festival vina zelen (8)Festival vina zelen (7)Festival vina zelen (9)Festival vina zelen (11)Festival vina zelen (10)Festival vina zelen (12)Festival vina zelen (14)

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem, #fotogalerija, #vipavska dolina

Kolofon