Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Agroind v stečaj!

Okrožno sodišče v Novi Gorici je danes sprejelo sklep o stečaju vipavske družbe Agroind. Stečaj so predlagali delavci, vodil pa ga bo stečajni upravitelj Andrej Perdan. Rok za prijavo terjatev je 28. avgust.

Predlog za stečaj so v začetku aprila vložili delavci sami, saj so jim ukrajinski lastniki Agroinda dolžni že več plač in prispevkov. Tedaj so začeli tudi stavkati, stavko pa kasneje prekini zaradi dogovora z vodstvom družbe in lastniki o poplačilu terjatev do delavcev.

V zadnjem mesecu zaradi pomanjkanja repromateriala niti niso imeli več možnosti za delo, prav tako so v večini ostali neobdelani vinogradi, ki so v lasti Agroinda, tako da je letošnja letina vprašljiva. Ukrajinski lastniki po ugotovitvah sodišča delavcem, ki so v rednem delovnem razmerju, dolgujejo 176.904 evre. Za meseca januar in februar jim niso izplačali niti minimalnih plač, prav tako jim niso poravnali davkov in prispevkov. Za december 2015 so delavci prejeli samo minimalno plačo, prav tako pa jim lastniki dolgujejo vse dodatke iz delovnega razmerja.

Sodnica Slavica Velikonja je po naroku prejšnji četrtek ugotovila tudi, da je dolžnik, to je družba Agroind, dolgoročno plačilno nesposoben. Vrednost njenega premoženja je bistveno manjša od vrednosti obveznosti. V takšnem stanju je že od konca leta 2013, za leto 2014 takšno stanje dokazujeta letno poročilo in bilančno stanje, v letu 2015 se je stanje še poslabšalo, kar vse onemogoča sanacijo družbe in nadaljnje poslovanje. Edina možna rešitev bi bila dokapitalizacija, ki pa je večinski delničar na skupščini 28. januarja letos ni potrdil. Izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala. Prav tako so blokirani tudi transakcijski računi podjetja.

Stečaj po besedah predsednika sveta delavcev v Agroindu Andreja Furlana predstavlja edino možnost za rešitev težav delavcev in možnost za nov začetek. Upanje na nov začetek predelave so izrazili tudi vipavski vinogradniki, ki jih stečaj Agroinda skrbi, ker ne bodo imeli komu oddati letošnje letine grozdja. Med upniki Agroinda pa niso le zaposleni, eden večjih upnikov je Kmetijska zadruga Vipava, ki še ni prejela plačila za oddano grozdje svojih zadružnikov v letu 2015.

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #agroind

Kolofon