Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

MERCEDES-BENZ FASHION WEEK LJUBLJANA

Končno lahko s ponosom povem, da je za nami resnično vrhunski modni dogodek – Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana. Primerjati MBFWLJ z Ljubljanskim Tednom Mode je kot primerjati glasbeni spektakel Beyoncè z nastopom Tanje Žagar na Vinski Vigredi v Beli krajini. MBFWLJ prireditev je vredna svojega imena in predstavlja jagodni izbor (naj)boljših stvari v slovenskem in regijskem modnem ustvarjanju v tem trenutku.

Kratka in profesionalno izpeljana, kot si zasluži Slovenija. Prekrasen ambient, te-art-ralne predstavitve, vrhunski gosti, vonj po metropolitanstvu in konkretni ter številčno bogati modni performansi so vsekakor fenomenalna popotnica za edini obiska vreden modni event v naši državici. Pri tako fenomenalno izpeljanem dogodku še slovenska sladka in kisla smetana ne more pokvariti celotnega vtisa. Čestitke organizatorjem in hvala ker ste.

Tokrat ne bom dolgovezil na začetku in vas bom direktno popeljal v samo dogajanje.

FallouMBFWLJ-ivan

V nedeljo se je MBFWLJ poklonil ustvarjalnosti, vztrajnosti in originalnosti Marjete Grošelj. Modna gospa si vsekakor zasluži prostor v samem vrhu slovenskega modnega ustvarjanja in prav je, da se njene impozantne torbice znajdejo na piedestalu razstavnega prostora. Lahko smo nanjo upravičeno ponosni. In enkrat za vselej – ko imate obiskovalci možnost, da se s svojo prisotnostjo zahvalite Marjeti Grošelj– VSTANITE, ko se gospa prikaže na odru. Standing ovation pa to. Saj ste videli, kako to po svetu izgleda? Pride zvezda in obiskovalci odlepijo svoje precenjene riti iz sedežev, vstanejo in ploskajo. Enostavno, kajne?

V ponedeljek je MBFWLJ s svojo simpatično prisotnostjo obogatila top manekenka Petra Nemcova, kot prekrasen obraz in stas enega od vrhunskih produktov Mercedes-Benza. Petra je v Ljubljano priplesala direktno iz rdečega tepiha Filmskega Festivala v Cannesu, kjer je požela ovacije med obiskovalci in fotografi v prozorni majčki. In Italijani so znova ponoreli za njo.

Prav tako so se v ponedeljek po modni pisti sprehodile tudi prve kolekcije modnih ustvarjalcev.

AKULTURA: Alenka je znova dosegla vsa pričakovanja. Na modni pisti je vojska njenih deklet ponosno prikazala nove uniforme za slovenske fashion aktivistke. Usnjene titovke, bele srajce in črne kravate pa cela četa odličnih jaken, plaščev, hlač in kril. In perverzno sexy monokel na kamnitih obrazih manekenk. Slastno in strastno. In drage moje … kos, ki ga obvezno potrebujete to poletje je bela Akultura srajca, katero lahko nosite na tisoč načinov. Absolutni ‘must have’!

PETER MOVRIN: Petrove punce se vračajo iz najboljšega žura v njihovem zivljenju. V glavah jim razbija dobra muzika in iz telesa jim odpadajo bleščice. Veliko bleščic. Disco Porn. Vrhunska kolekcija Črnega Petra. Odlična izdelava, neobdelani in nedokončani kosi, ki dišijo po najboljših krojaških škarjah. Perverzno nosljiva kolekcija, katere kosi bodo še dolgo krasili noči v svetovnih prestolnicah. Bravo.

evaMBFWLJ-movrin4

SENS: Osvežujoče presenečenje in korektna, nosljiva in modna moška kolekcija. Ležerni kosi, kvalitetna izdelava in popolni stajlingi. Plašči in pelerine. Iz modne piste na prodajne police in na slovenske ulice. Letošnja jesen in zima ne bosta za slovenske modne moške več obarvana samo v Zaro in H&M. Upam.

SPIRIT by T.B.: Hrvaški moški mini modni spektakel. Vedno bolj zrele kolekcije mladega Tomislava Bahoriča že pišejo zgodovino modnega ustvarjanja pri naših sosedih. Manj avantgardni pa zato bolj nosljivi in uporabni kosi, primerni za vsakega moskega (ali žensko). Ročno barvanje doda kolekciji še dodaten arty pečat. Pohvale vredno.

TeunMBFWLJ-spirit2

CLICHÉ: Razočaranje. Dolgočasna kolekcija brez barve, vonja in okusa. Perforirani materiali so res začeli že presedati. In kapice s cofom ter mačja ušeska v glavah manekenk so še dodatno pokvarila celostno podobo. Na koncu nekaj zanimivega spogledovanja z 90 leti. Škoda.

Češnja na torti letošnjega MBFWLJ pa je bila vsekakor dih jemajoča predstavitev impozantnih kosov kolekcije visoke mode italijanske dame Alberte Ferretti. Filmska scenografija in odlična koreografija, sta bili na kožo pisani večernim kosom ene največjih svetovnih modnih hiš. Za prav temi oblekami Alberte Ferretti trenutno nori vsa Italija, odkar jih je pred kratkim na Sanremskem festivalu nosila prelepa voditeljica Madalina Ghenea. In lahko si štejemo v čast, da smo jih imeli priložnost ekskluzivno videti tudi pri nas.

bojanaMBFWLJ-ferretti

V torek so, za vsega spoštovanja vreden zaključek, poskrbeli naslednji modni kreatorji:

TANJA ZORN: Ena najboljših in najbolj celovitih Tanjinih kolekcij. Senzacionalni stajlingi in perfektna postavitev so poskrbeli za to, da se bo o tej kolekciji še dolgo govorilo. Korektni kosi, močni in seksi. Spoštovanja vredna izdelava in ena majhna pripomba: zadrge. Z malo bolj kvalitetnimi dodatki, bi lahko ta kolekcija sodelovala na kateremkoli tednu mode v Milanu, New Yorku ali Parizu. Bravo Tanja!

NATASA PERSUH: Nataša bi se lahko od Tanje naučila pripovedovanja zgodbe na modni pisti. Konfuzna postavitev, zmešani izhodi in ostri kosi brez širine. Plašči za v pozabo in (zopet) obleke za v omaro. Škoda, nekaj idej je bilo zares zanimivih in uporabnih.

SARI VALENCI: Bravo mala. Taka bi morala biti kolekcija vsakega mladega, kreativnega, radovednega in inteligentnega oblikovalca. Mladostna, razigrana, jebivetrska. Sveže kot jagode in močno kot gin. In zaljubljen sem v tisto jeans zadevščino. Prav zares.

DorianMBFWLJ

IVANMAN: Ivanman nas nikoli ne pusti ravnodušne. Njegove kolekcije so kot dobro vino. Večne in všečne. Poigravanje z barvami, volumni in materiali. Seksi plastenje in inteligentni oversize kosi. Preprosto brilijantno. Še eden od kandidatov za svetovni uspeh in mojo omaro.

NikoMBFWLJ-ivan2

CHARLIE DESIGN: Prva dama pri sosedih in svež veter za nas. Čeprav se kosi skorajda ponavljajo iz kolekcije v kolekcijo, nikoli ne razočara. Genijalno poigravanje z večnimi motivi japonske in evropske avantgarde. Cenovno dostopni modeli in vsekakor nepogrešljivi kosi za vse ženske, ki ljubijo dobro glasbo, vintage filme, gledališče in modo. Ko ste na izletu v Zagrebu jo vsekakor obiščite.

Tokrat tako. Pohvalno. Da ne bo kdo rekel, da samo negativno kritiziram. Ko je vredno, pohvalim. In tokrat je bilo zares dobro. Verjamem, da bo naslednjič še boljše. Ker mojstri obvladajo. Če prav iščem dlako v jajcu, bi letos popljuval kičasto selfie steno s travo in umetnimi rožami v predverju in vremensko napoved. To je to.

 

* Fotografije: Iztok Kurnik, Jani Ugrin #MBFWLJ

* Zapis je bil prvotno objavljen na spletni strani voom.si

 

 

Tomi Vugrinec
Kolofon