Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Srečno Andrej Zaman

Andrej Zaman bo prvi Slovenec, ki se bo junija preizkusil na kolesarski dirki Trans Am. Dirka z enega na drugi konec ZDA, brez nikakršnega spremstva. Nora avantura za praznovanje 50. rojstnega dneva. Začetek v soboto 4. junija. Srečno Andrej.

Trans Am je čisto posebna dirka. Za mnoge najtežja kolesarska preizkušnja na svetu, dolga 7200 kilometrov.  Trans Am ni Raam, kjer je nekoč blestel Jure Robič, Trans Am je drugačen. Na 7.200 km tekmovalec nima nobenega spremstva. Odvisen je le od sebe. Gre tudi za drugačno filozofijo tekmovanja. Bolj kot dirkanje je to avantura. Pri Raamu ima tekmovalec  ekipo, ki ga servisira, skrbi za hrano in pijačo, navigacijo, počitek in kolesar misli le na vožnjo. Na Trans Am pa mora vsakdo poskrbeti zase. Gre za solo vožnjo, brez ekipe in brez pomoči kogar koli. S sabo je potrebno imeti vso opremo in sam mora poskrbeti za oskrbo s hrano, pijačo, počitek, navigacijo, beg pred morebitnimi napadalnimživalmi ... Vsega seveda kolesar ne vozi s seboj, ampak se oskrbi na poti. Zato mora dobro  vedeti, kje so kraji, kjer se lahko na poti oskrbiš.

Andrejev izziv je priti do cilja, ne pa iskati visoke uvrstitve. Na štartu bo več kot sto kolesarjev z vsega sveta. Andrej Zaman želi priti do konca in predvsem uživati v avanturi. To je bistvo rekreativnega športa.  Od enega do drugega konca ZDA bi Andrej rad prišel v 21 dneh. 29. junija bi šel rad na letalo, ker ima 4. julija že službo.

Dirka Trans Am bo letos tretjič, vendar prvič ponuja možnost, da tekmovalec sam izbere, kje bo štartal, prvič pa so tudi ponudili možnost vožnje v dvojicah. Andrej Zaman gre z zahoda na vzhod, začel bo v Astorii v Oregonu, to je 150 km od Portlanda, cilj pa bo v Yorktownu v Virginii. Njegovo kolo je iz kroma in molibdena. Gre za kolo All City, model Macho King, ki so ga sestavili v Kolesarskem butiku Pici Bici v Ljubljani. Gume so tubeless (brez zračnice), tako da ni težav z morebitnim predrtjem. Poleg tega ima na kolesu še diskaste zavore, dinamo in USB-priključek za polnjenje telefona, navigacije, MP3.

Avanturo Andreja Zamana boste lahko spremljali na njegovem Facebook profilu ter forumu ŠD Randonneurs Slovenija. Dirko pa boste lahko spremljali tudi po sistemu Live Tracker, na spletni strani organizatorja.

Svoje občutke, tik pred odhodom v ZDA, pa je Andrej Zaman strnil tudi v svojem blog zapisu:

Trans Am Bike Race 2016 - Naj se pravljica začne

Verjetno je že vsem znan tisti moj rek: ''V življenju moraš početi nore, ubrisane reči, da mu daš dodano vrednost. Bodi pozitivno predrzen in preizkušaj svoje meje.''

Trasa 2016

Leto 2016 je zame leto za čisto petico. Oktobra bom dopolnil 50 let. Udeležba na Trans Am Bike Race je ravno prav ubrisana preizkušnja za tak jubilej. Torej še ena pravljica. Zame doslej najdaljša. In prvič na ameriških tleh. Astoria (Oregon) - Yorktown (Virginia). Preko 7.000 km dolga avantura, pravzaprav dirka. Zame dirka s samim sabo. Brez ekipe, brez pomoči kogarkoli. Sam. Sam se oskrbiš s hrano, pijačo, sam skrbiš za navigacijo, spanje, počitek, ... Kronometer. Na tej dirki ni vmesnih kontrolnih točk. Le start in cilj, trasa je vnaprej določena. Tudi skozi naravni park Yellowstone, kjer domujejo grizliji. Pa na najvišjo točko dirke 3.518 nad morjem.

ZDA so menda slabo pokrite s signalom za mobitel. Razdalje med kraji so precej daljše kot v Evropi. Oskrba s hrano in pijačo je težja. Spanje na tleh ni priporočljivo, ker je menda tam strupeno vse kar leze. Pravi izziv, da se spopadem s tem. Trans Am bo letos tretjič. Do zdaj na njem še ni bilo slovenskega predstavnika. Letos bom edini Slovenec.

Le še nekaj dni je do starta. Mnogi od vas me sprašujete, kako se počutim, kaj pričakujem, koliko časa načrtujem za to avanturo. Vsekakor se podajam v neznano. Pojma nimam, kako se bo razpletlo. Improvizacije bo za izvoz. Upam na najboljše in na ponovno čisto uživancijo. Bitko za preživetje. Ne pričakujte, da se bom podal v boj za zmago ali visoko uvrstitev. Niti teoretično. Zelo neodgovorno bi bilo napovedovati, da bom med prvih 10 ali 15 ali katerikoli. Uvrstitev me sploh ne zanima. Nočem postati ujetnik ure in uvrstitve. Grem uživat. Veliko bo odvisno tudi od vremenskih pogojev. Ampak vreme menda bo. Trasa je zelo razgibana v prvi polovici, potem dolga ravnina in pred ciljem še najbolj strmi klanci. Tam domujejo tudi tropi napadalnih psov ...

Počutim se odlično, treme še nimam pretirane. Letos imam prevoženih 10.500 km, kar je toliko, kot sem načrtoval. Kljub zelo deževni zimi in pomladi. Moj cilj je nič več in nič manj kot priti živ in na kolesu v Yorktown. Če bo to v 21 dneh, bo super. Če bom rabil več časa, tudi ne bo nič narobe in v vsakem primeru se bo svet vrtel dalje.

Z naše strani lahko rečemo le še; Srečno Andrej!
 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo, #avantura

Kolofon