Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Državljan Evrope je postal dr. Evgen Bavčar

Žirija Evropskega parlamenta je letos za nagrado Državljan Evrope izbrala dr. Evgena Bavčarja. Slepi fotograf, filozof, esejist in publicist po rodu iz Lokavca pri Ajdovščini, ki živi in dela večinoma v Parizu.

Predlog evropskega poslanca Lojzeta Peterleta so podprli evropski poslanke in poslanci dr. Milan Zver (SDS/ELS), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS), Patricija Šulin (SDS/ELS), Tanja Fajon (SD/S&D) in Ivo Vajgl (DESUS/ALDE).

Z nagrado Državljan Evrope 2016 smo opozorili na  izredno ustvarjalnost dr. Bavčarja, ki je med drugim močno usmerjena  v promocijo slovenske literature v Evropi  in v fotografijo, s katero je nedavno odmevno nastopil v Evropskem parlamentu“, je ob tem dejal Peterle. “Kolegi, ki so videli vabilo na razstavo, so dejali: slepi fotograf, ni mogoče. A spremembo, dodano vrednost, lahko prinesejo tisti, ki nemogoče spremenijo v mogoče. V časih, ko se zdi, da več Evrope ni več mogoče, je dr. Bavčar tu, da nam odpre oči. Vid je kot otrok izgubil, ker se je igral z bombo izgubljeno po drugi svetovni vojni. Ne potrebujemo nove vojne, da se zavemo, kako pomembna je bila Evropska zveza in kako pomembna je še vedno”, še dodaja Peterle.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje od leta 2008. Z njo želi odlikovati tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU. Podelitev nagrad bo najprej potekala v državah članicah, nagrajenci pa bodo povabljeni tudi na slovesnost 12. in 13. oktobra v Bruslju.

Dr. Evgen Bavčar je filozof, estet, umetnik, fotograf, filmski režiser, umetnostni kritik, svetovljan. Francozom in Evropi je prvi predstavil Borisa Pahorja, Franceta Bevka in še koga. Doktoriral je na ugledni pariški sorbonski univerzi. Je častni doktor mehiškega Inštituta za kritične študije 17 v Ciudadu de Mexicu, tam je tudi direktor in ustanovitelj Laboratorija za nevidno, ter častni doktor Univerze v Novi Gorici. Obvlada sedem svetovnih jezikov in braillovo pisavo, ki jo razumejo slepi po vsem svetu. To, da je slep, je obrobnega pomena. Razen ko nas uči gledati nevidno in ko je govor o pravicah ljudi s posebnimi potrebami, »ki nam je bila odvzeta svoboda«. Pri dvanajstih letih je pri nesreči (eksplozija bombe) izgubil vid. A se v svetu teme ni izgubil.

Svetovno znan pa je tudi kot fotograf, razstavlja po vsem svetu. Na vprašanje, ki se zastavlja samo po sebi, kako namreč slep človek lahko fotografira, odgovarja: "Moja fotografija nastaja v temi. To se pravi: postavim aparat in potem uporabljam žepne svetilke, s katerimi osvetljujem osebe ali predmete. Ravno zaradi tega izhodišča - teme in ne svetlobe, me opisujejo kot četrtega izumitelja fotografije. Ker vsi fotografi najprej iščejo luč."

Govori sedem jezikov, a ima slovenščina med njimi prvo mesto: "Slovenščina je jezik luči, jezik zelenega, jezik modrine. Modra barva, iz vipavskega neba. Barva neba, barva trave. In če rečem zeleno, moram reči po slovensko, da je zeleno. Tudi če rečem v francoščini ali po nemško, špansko ali portugalsko... Ni, ni tako zeleno. Zeleno je samo v slovenščini. To je pa tista intimnost otroštva, intimnost jezika, intimnost podob, h katerim se pač vračam, ko se vračam k temu čudežnemu ogledalu otroštva."

Veliko potuje, živi pa deloma v Franciji, deloma v Sloveniji (Lokavec pri Ajdovščini). Dogodke doma pozorno spremlja: "Samo ljubezen in lepota lahko reši slovenstvo. Ne pa da vidim v svojem sosedu sovražnika, da je politični nasprotnik sovražnik, ki ga je treba ustreliti.. Mene to zelo boli."

 

* Vir: www.peterle.eu

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura

Kolofon