Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pomagajmo družini Primoža Smrtnik – ti, minister Goran Klemenčič, pa odstopi

Povsem jasno je, da je Jeršetova zgolj še ena v nizu suhoparno butastih slovenskih birokratov, povsem asocialne narave in nefleksibilen pisarniški fikus v nepoznavanja zakonodaje svojega področja dela, ki si, žal standarno slovensko birokratsko, dovoljuje postavljati nad in mimo zakonov, pa čeprav ljudje zaradi takšne drže lahko dobesedno umrejo in čeprav je ZZZS zadolžen, da do takšnih zadev ne pride.

Biti pošten podjetnik se v naši mali podalpski enostavno – ne splača. Bodi pohlepen, bodi brezobziren, bodi nepošten, niti pod razno ne plačuj računov, izsiljuj, pa boš uspešen podjetnik – to je generalno sporočilo slovenskih parlamentarcev, še posebej ministra Mramorja in ministra Gorana Klemenčiča v primeru Smrtnik. Tudi v tem primeru…..

Zadeva je v očeh tudi tuje javnosti še tolikanj bolj sramotna za našo malo podalpsko, ko slovenski podjetniki, ki so vse prej kot to, že preveč očitno izvajajo plačilno nedisciplino do delavcev, tudi slovenskih, katere napotujejo na delo v tujino.

A pri tej sorti lakomnih podjetnikov gre za nekaj drugega, ker jim tuji naročniki dejansko plačajo vse do zadnjeg acenta in oni sami namensko in namerno zlorabljajo plačilno disciplino do svojij delavcev, o njih bom naslednjič….

Tokrat o plačilni nedisciplini, ki tudi proti njih volji doleti tisoče naših podjetnikov zaradi “kolegov” neplačnikov, med katerimi odlično mesto pri vrhu zaseda kar država oz. državne institucije same……

V državi, kjer podjetniki zaradi plačilne nediscipline serijsko cepajo kot muhe v številnih tisočih in se samo še nadgrajujejo pogoji za korupcijo, je kakopak preveč tega narobe, da bi lahko človek zamižal ali zgolj zamahnil z roko.

In v državi, kjer levo-desni komunajzarski parlamentarci celih 25 let niso (bili) sposobni urediti osnove podjetništva – plačilno (ne)disciplino – da bi podjetnik za dobro opravljeno delo, korektno in brez vsakih ovir prejel pravičasno in polno plačilo, je sploh vse narobe in malo nič prav.

Stanje je dejansko že leta alarmantno – zaradi plačilne nediscipline ima tisoče slovenskih malih podjetnikov grožnje z rubeži na bivalnem premoženju, načeto zdravje, obolevajo za težkimi boleznimi, družine razpadajo, otroci ostajajo brez staršev, vrstijo se samomori.

Števila stečajev slovenskih odjetnikov, kjer ne mislim na 10% tistih, ki peljejo v stečaje namenoma, se je letno povprečno povzpelo že na vrtoglavih 4000, okoli 2000 pravnih subjektov je letno izbrisanih iz registra, mesečno pa pa ima račune blokirane že preko 10.000 poslovnih subjektov.

To je za eno majhno Slovenijo ogromno in nesporen dokaz, da Slovenija ni urejena država za zdravo podjetništvo. Ne še…..Še večji problem nastane, ker je javni sektor vezan na realnega podjetniškega in če je v le tem kaos, bo oz. je tudi v Javnem sektorju.

Zgodba podjetnika Primoža Smrtnika je le vrh ledene gore nacionalne sramote

Žal, le vrh ledene gore skrajno neodgovornih parlamentarcev zadnjih 25ih let. Primož je, kot podjetnik in oče 4ih otrok, kot večina podjetnikov, zapadel v spiralo plačilne nediscipline proti svoji volji. Tebi ne plačajo, ti ne moreš plačati. Zadeva odprave plačilne nediscipline se sicer da odpraviti zakonsko zelo enostavno in hitro, a 25 let te enostavnosti ni bilo v parlamentu.

Poleg 200 tisočakov podjetniškega dolga, tudi državne službe dolgujejo Primožu. Zavod zdravstvenega zavarovanja celih 30.232,35 €, …A mu zavod tega zneska noče izplačati, ker dolguje temu istemu zavodu 19.000 € za prispevke. Mu pa zavod zaračunava zamudne obresti…..

Primož, zdaj zaradi živčnih zlomov in Parkinsonove bolezni, kamor ga je celotna situacija pripeljala, kljub denarju ki ga ima od zasluženega dela, denarja nima in zaradi tega ni upravičen do dodatnih zdravstvenih storitev za zdravljenje težke bolezni, razen kot samoplačnik.

Seveda gre tudi v Primoževem primeru za popolnoma nepravičen in neživljenski birokratski presedan, ki bi lahko bil, celo po zakonu, rešen povsem enostavno s pobotom terjatev.

A ne, tega niti pod razno nimajo namena narediti na ZZZS, kar je zanikrno mrtvo hladno razložila njih predstavnica Uršula Jerše Jan :
Plačati in šele potem lahko uveljavljati pravice. To pa je ravno pravzaprav tudi načelo pravičnosti. Ne moremo govoriti o pobotu, ne gre za pobot. Zakonska določba je izrecna“.

Jeršetino izjavo je seveda moč razumeti tudi zelo enostavno in sicer, da je tudi ali predvsem najprej ZZZS dolžan najprej plačati Primožu 30.232,35 €, da bi lahko potem uveljavil svoje pravice do prejetja plačila Primoževih 19.000 €.

Povsem jasno je, da je Jeršetova zgolj še ena v nizu suhoparno butastih slovenskih birokratov, povsem asocialne narave in nefleksibilen pisarniški fikus v nepoznavanja zakonodaje svojega področja dela, ki si, žal standarno slovensko birokratsko, dovoljuje postavljati nad in mimo zakonov, pa čeprav ljudje zaradi takšne drže lahko dobesedno umrejo in čeprav je ZZZS zadolžen, da do takšnih zadev ne pride.

Da je Uršula Jerše Jan, poleg vsega, celo prekoračila vsa svoja pooblastila, zelo temperamentno pritrjuje tudi ustavni pravnik Andraž Teršek :
V tem primeru gre za popolno zlorabo oblasti. To je že tisto, ko lahko rečemo zakonsko nepravo. Tako očitno nepravo, da pomeni že zanikanje ideje prava.Jaz ne razumem, da se to lahko zgodi.”

Zaradi plačilne nediscipline nediscipliniranih podjentikov, katere celo država varuje in neguje, danes že preko 60.000 sodržavljanov ni upravičeno do celovite zdravstvene oskrbe, da ne omenjam vsa pehanja v revščino že preko 500.000 državljanov.

Dejansko je število samomorov med (bivšimi) podjetniki v zadnjih letih, zaradi pritiskov zapadlosti v kolesje plačilne nediscipline, skokovito naraslo…..Otroci ostajajo brez očetov, mater, država brez zdravega razvoja in zaupanja teh otrok v svojo prihodnost.

Minister Goran Klemenčič – odstopi, takoj !

In to vse zaradi podjetniške plačilne nediscipline, ki je predvsem krivda države. In minister Klemenčič na vse to mirno pravi – “Jebite se, znajdite, crknite in se kultivirajte”, Mramor, kakor tudi ostali parlamentarci pa dodajajo “Pa davkov ne pozabite plačati in če ne morete plačati davkov, se pač obesite, dobesedno”…..

Minister pravosodja Klemenčič je šel s svojo izjavo o reševanju plačilne nediscipline, tudi v primeru Smrtnik, butnskalsko celo korak dlje in zadevo spravil do vrelišča :
Izboljšanje plačilne nediscipline je primarno naloga pogodbenih strank in problem nekulture“…..

Ne, minister Klemenčič – ureditev plačilne nediscipline je treba spraviti na kulturno stopnjo in za to si v tem trenutku edini odgovoren in celo odlično plačan ravno ti, pa tvoj kolega Mramor, pa vajini kolegi parlamentarci seveda.

In Goran klemenčič – če nisi sposoben in če ne zmoreš tega higienskega minimuma kulture, da zakonsko spraviš nekulturno plačilno nedisciplino v kulturno plačilno disciplino, potem enostavno – pojdi. Čim dlje….Že včeraj…..

Pa tako enostavno bi se dalo vse urediti – reforma za plačilno disciplino. V Jugi je za to temeljito skrbela SDK, prvi dan samostojne slovenije so Peterle, Drnovšek in DEMOS kompanija, torej učenci socialističnega SDK sistema, najprej ukinili SDK, z ničemer nadomestili in po 25 letih imamo v državi globoko stanje poraznosti, nepravičnosti, izgub človeškega dostojanstva in obupa…..

Takšna država ni to, kar si želim in ve se, kdo so generalni krivci in to je treba korenito spremeniti v slehernemu človeku dostojno državo !

Naredimo to – pomagajmo Primožu in njegovi družini

Primož Smrtnik se je po pomoč pri reševanju svoje problematike, da bi dosegel poplačila za opravljena dela od večjih podjetij, obrnil na številne državne institucije, ministrstva, žal neuspešno.

Primož je danes, ob svojih 4ih otrocih, dveh šoloobveznih in nezaposleni soprogi, zaradi vseh podjetniških naporov priti samo do svojega zasluženega plačila, hudo zbolel, tudi za Parkinsonovo boleznijo.

Bolezen ga je spravila v mnogo prezgodnjo penzijo, a brez denarja kateri mu pripada, a mu ga ne izplačajo, da bi si lahko plačeval nujno potrebno dodatno zavarovanje in polno zdravstveno oskrbo.

Zato naredimo to…..

Samo 1900 nas je potrebnih. 1900, ki bomo vsak posebej prispevali 10 € v pomoč Primožu in družini. Ali pa 3800 nas, ki bomo vsak posebej prispevali po 5 €. Ali pa vsak prispeva kakšen € po svoji zmožnostih.

Najkasneje v mesecu dni lahko tako zberemo potebna sredstva za nujno pomoč Primožu in družini. Verjamem v to.

Za potrebe tega dobrodelnega projekta pomoči Primožu so na ZPM odprli račun za nakazovanje sredstev. Tukaj je poln naslov :

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA

SKLIC: SI00 528 DRUŽINA SMRTNIK
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22

KODA: CHAR

Tako bomo pomagali Primožu in njegovi družini, da lahko poplača svoj dolg ZZZS, da bo potem le ta plačal svoj dolg Primožu in bo cela družina deležna vsaj osnovnih zdravstvenih storitev, sploh terapij katere Primož trenutno še kako nujno potrebuje.

Res pa je, da problema podjetniške plačilne nediscipline, ki uničuje tako slovensko podjetništvo, kakor tudi delavce, s to akcijo ne bomo rešili. Za to bo treba kaj več. Dosti več. Brez teh 25 let istih parlamentarcev…..

In seveda – zelo dobrodošlo je, da podatke računa ZPM, za sodelovanje v tej dobrodelni akciji, posreduješ naprej svojim prijateljem, znancem in ostalim….Skupaj zmoremo kar hočemo….

 

* Kolumna je bila prvotno objavljena na spletni strani Blog Don Marko M in jo na našem portalu objavljamo z dovoljenjem avtorja.

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

Don Marko M
Kolofon