Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tea Curk Sorta razstavlja v Kostanjevici na Krki

»Kiparka Tea Curk Sorta je vse od začetka usmerjena k interpretaciji intimnega prostora,« so zapisali ob razstavi Stanja omenjene umetnice v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Razstavo so odprli v petek, 10. junija.

Tea Curk Sorta je pred štirimi leti prvič segla po žici kot kiparskem materialu. Od takrat so nastali že trije cikli žičnatih skulptur – Plesalke, Ženske in Skice –, ki so v Lamutovem likovnem salonu razstavljeni na enem mestu in tako ponujajo uvid v prehod od dvodimenzionalnosti v tridimenzionalnost oblik. O tem, kaj ji žica kot kiparski material omogoča, Tea Curk Sorta:

»Pred dobrimi štirimi leti sem začela ustvarjati cikel Plesalke. Pomembno mi je bilo, da v njem upodobim lahkost, gibanje, veselje do bivanja. Prav odločitev za uporabo žice kot končnega kiparskega medija, mi je takrat omogočila prehod na velik format. Ker je prožna in lahka, je postala glavni material, s katerim od tedaj naprej ustvarjam. Ko delam z njo, mi je tako, kot bi risala v prostor. Oblike nastanejo z enopotezno linijo, ki išče rob okrog praznega prostora. Ko so telesa osvetljena, postane sestavni del mojih kipov tudi senca. Galerijski prostor se napolni z eteričnimi, subtilnimi, kontemplativnimi skulpturami, ki so v kontrastu z glasnim in barvitim svetom, v katerem živimo.«

Poleg žice je skupni element razstavljenih del tudi množičnost skulptur, ki jih umetnica povezuje v cikle. O interpretacijah, ki jih odpira množičnost v njenih delih, je umetnica povedala:

»Množičnost omogoča vsaj dva različna pogleda v dojemanju ciklov. Ena od možnih interpretacij je lahko ta, da telesa, čeprav stojijo eno poleg drugega, kljub fizični bližini med seboj ne vzpostavljajo kontakta. Prav tako kot smo mi kljub množici možnih virtualnih stikov, ali prav zaradi njih, vedno bolj osamljeni in odtujeni. Po drugi strani nam gmota neznanih bitij, ki jo vidimo od daleč, morda vzbudi nelagodje, ko se ji približamo, pa uzremo posameznika, ki je edinstven. Šele ko z njim stopimo v dialog, tudi lažje razumemo logiko množice, katere sestavni del je.«

Kot lajtmotiv umetničinega opusa se izkazuje upodabljanje ženske figure, ki jo razume v smislu obče človeškega. V prostor jo postavlja zelo premišljeno, tako, da stanjša distanco med obiskovalcem in umetniškim objektom.     

»Izhajam iz sebe, iz svoje osebne izkušnje, zato upodabljam samo ženske figure. O spolu ne razmišljam. Govorim o posamezniku, ki išče smisel, ne glede na prostor in čas, v katerem se nahaja. Cikel Skice sestavlja množica malih kipcev, do katerih gledalec vzdržuje distanco vse dotlej, dokler ga gmota teles v gibanju ne posrka vase. Bitja, ki sestavljajo cikel Ženske, pa so v naravni velikosti, zato je z njimi gledalec že takoj ob vstopu v galerijski prostor neposredno soočen.«

Kustosinja razstave Barbara Rupel je zapisala, da je Tei Curk Sorta uspelo v svoja dela vtkati vso iskrenost doživetij, ki so vplivala na njihov nastanek, zato njeni ženski subjekti učinkujejo kot refleksije njenih lastnih stanj. Tako lahko tudi razumemo naslov razstave – Stanja, ki si jo v Lamutovem likovnem salonu lahko ogledate še do 7. avgusta.

 DSC7227 DSC7220 DSC7211 DSC7195 DSC7202

 

* Besedilo je bil v malce predrugačeni obliki predvajano na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars.   

* Foto: Luka Sorta

Maja Žvokelj
Kolofon