Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Sinji vrh ponovno v znamenju likovne umetnosti

Na turistični domačiji »Sinji vrh« na Gori nad Ajdovščino se ponovno dogaja mednarodno ustvarjalno druženje likovnih umetnikov. Letos že štiriindvajsetič poteka Mednarodni likovni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost«. Začel se je v ponedeljek, 27. junija in se zaključi v soboto, 2. julija 2016. Na njem ustvarja 23 avtorjev iz domačega in mednarodnega prostora.


Udeleženci se bodo v ateljejskih prostorih in v idili narave prepustili ustvarjalnemu miru in novim inspiracijam. Svoje likovne pripovedi in izpovedi bodo izražali v različnih likovnih tehnikah in v različnih avtorsko intimnih in izoblikovanih slogih. Simpozijski del je vseboval še predavanje Tanje Verlak:
VIA FOTOGRAFIA: apparent or an apparition?

Letošnji, 24. mednarodni likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost, ima tujega in domačega častnega gosta. To sta Sergej Kapus (Slovenija) in Zdravko Milić (Hrvaška). Sergej Kapus je profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Zdravko Milić pa profesor na Akademiji uporabnih umetnosti na Reki. Oba se bosta na razstavah, ki sledijo delovnemu druženju, predstavila z obsežnejšim opusom. Tudi v katalogu bosta omenjena avtorja širše predstavljena. Že v času trajanja simpozija bodo novonastala dela malega formata predstavljena v galeriji Lična hiša v Ajdovščini, in sicer v četrtek, 30. junija 2016, ob 19. uri.

Zaključek srečanja bo spremljal dan odprtih vrat, ki bo v petek, 1. julija 2016, s pričetkom ob 18.00 uri. Ob kulturnem programu bo osrednja pozornost namenjena umetnikom in njihovim novonastalim delom, ki bodo to popoldne že postavljena na ogled. Sledila bo nadaljnja razstavna promocija. Pri njej sodelujemo z Lokarjevo galerijo iz Ajdovščine, galerijo Kosovelovega doma v Sežani, z razstaviščem Nikolaja Pirnata v Idriji (Mestni muzej Idrija) ter s Šivčevo hišo v Radovljici, že več let pa tudi z Galerijo A. Kosič iz Gorice (Italija). Prav v spremljajoči razstavni dejavnosti in obsežni kataloški publikaciji je bogastvo in drugačnost sinjevrškega srečanja. Na omenjenih razstavah se častna gosta (po en avtor iz tujine in en iz Slovenije) predstavita z obsežnejšim izborom del in tako dodatno obogatita sinjevrške dnevniške zapise.

Nedvomno je Mednarodni likovni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost« zanimiv in kvaliteten likovni dogodek, zato vas vabimo, da se ustvarjalcem pridružite v petek, 1. julija 2016 ob 18. uri na dnevu odprtih vrat oz. kadarkoli v času trajanja delavnice oz. simpozija.

Umetniški vodja dogodka Anamarija Stibilj Šajn je takole za Primorske novice komentirala dogajanje na Sinjem vrhu:“Naša želja je, da vsako leto ponudimo nekaj novega. Da smo drugačni in zanimivi. Mislim, da bo letošnja razstava resnično izraz raznolikosti. Udeleženci svoje likovne izpovedi izražajo v različnih likovnih tehnikah in v različnih avtorsko izoblikovanih slogih. Imamo mlade avtorice, ki prisegajo na figuraliko, avtorje, ki ostajajo zvesti risbi kot čisti elementarnosti, avtorje, ki komunicirajo s krajino, pejsažem, hkrati pa v ta prostor vlečejo zgodovinski spomin, arheologijo in utrip sodobne digitalne slike, fotografe, arhitekte in multimedijske ustvarjalce.”

Avtorji iz Slovenije:

 1.     SERGEJ KAPUS, ČASTNI GOST
 2.     BRUT CARNIOLLUS
 3.     ČRTOMIR FRELIH
 4.     DAMJANA PLEŠNAR
 5.     DAVID LIČEN
 6.     KAJA URH
 7.     KLAVDIJ TUTTA
 8.     KLEMEN BRUN
 9.     MARUŠA ŠUŠTAR
10.    META ŠOLAR
11.    MIRA LIČEN KRMPOTIĆ
12.    PETER MAROLT
13.    POLONA KUNAVER LIČEN
14.    TANJA VERLAK

Avtorji iz tujine:

15.     ZDRAVKO MILIĆ (Hrvaška), ČASTNI GOST
16.     WALTER KÖSTENBAUER (Avstrija)
17.     TONI FRANOVIĆ (Hrvaška)
18.     DANIA SPIZZAMIGLIO (Italija)
19.     GIANNI BORTA (Italija)
20.     NORIAKI SANGAWA (Japonska/Slovenija)
21.    SIMÃO BESSA (Portugalska/Slovenija), nagrajenec letošnjega Majskega salona
22.     DRAGANA KNEŽEVIĆ (Srbija)
23.     GALA ČAKI (Srbija)

 

* Foto: Sinji vrh

 

Lokalne Ajdovščina

#sinji vrh, #umetnost

Kolofon