Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Odlični dosežki ajdovskega kolesarstva

Julij je mesec, ki predstavlja vrhunec za kolesarski šport. Polona Batagelj je uspešno zaključila svoj Giro, Koren je imel prost dan po napornih Pirenejih, člani ajdovskega Črnega Trna na svetovnem DH pokalu in evropskem BMX prvenstvu.

Giro Rosa, različica moške kolesarske dirke Giro d'Italia, je tudi letos na italijanske ceste privabil vse najmočnejše kolesarke sveta. Z devetimi etapami je najhitreje opravila Američanka Megan Guarnier. Polona Batagelj je vseh devet etap kolesarila zelo dobro in je na koncu lahko zasluženo ponosna na 22. mesto, med več kot 150 tekmovalkami. Polona, ki vozi za slovensko profesionalno ekipo BTC City  je bila seveda najboljša slovenska predstavnica na dirki. Rezultat dirke je super vzpodbuda pred osrednjim ciljem sezone, nastopu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Polona bo pri 27-ih že drugič sodelovala na največjem športnem dogodku na svetu.

Giro

Kristijan Koren je imel včeraj prvi prost dan na francoski pentlji. Zasluženo, kajti kolesarji so imeli čez vikend dve izredno težki etapi v Pirenejih, kjer se je že izoblikovala skupina favoritov za končno zmago. V rumeni majici je lanski zmagovalec Chris Froome, Koren, ki večinoma opravlja vlogo pomočnika v ekipi, drži 161. mesto.

Kolesarji na gorskih kolesih so se ta vikend pomerili v tekmi za svetovni pokal v spustu. Zmagovalca pete dirke v spustu za svetovni pokal v Lenzerheideju v Švici sta Britanca Danny Hart (MS Mondraker) in Rachel Atherton (Trek Factory Racing). V soboto smo se veselili suverene uvrstitve vseh treh Slovencev v finale - Monika Hrastnik (KK Črn trn) je dosegla kar 6. čas in se povsem približala najboljšim na svetu. V nedeljskem finalu Monika sicer ni segla tako visoko, a 12. mesto je vendarle njen najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Miran Vauh (KK Črn trn) je premagal predvsem zadržke po lanskem padcu v Lenzerheideju in je zadovoljen s 46. mestom. Za spletni portal MTB.SI je Monika Hrastnik podala naslednjo izjavo: “Proga v Lenzerheideju je bila prašna, polna kamnov in lukenj ter hitra, predvsem pa je imela kar nekaj skokov, pri katerih sem raje izbrala daljšo pot. Za mojo drugo tekmo v svetovnem pokalu in zadnjo letos sem zadovoljna z rezultati, predvsem v kvalifikacijah. V finalni vožnji bi lahko malo bolj spustila bremze, brez napakic na kakšnem skalnatnem odseku pa tako ne gre.”

Član ajdovskega Črnega trna Peter Mlinar pa je bil minulo soboto med 59-erico iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Slovenije in obvezne Rusije, najhitrejši med vsemi, ki s se pomerili na šesti dirki serije SloEnduro 4Fun, na progah parka na Rogli.

Najboljši evropski BMX kolesarji pa so čez vikend svoj vrhunec doživeli v Veroni, kjer je potekalo letošnje evropsko prvenstvo. Tudi tukaj je Slovenijo in Ajdovščino zastopal klub Črn Trn, kjer sta v mlajših kategorijah vozila Tim Rovtar in Nik Prek. Slovenija se je na tekmovanju celo veselila naslova evropskega prvaka, saj je mladi Mariborčan Miha Čeh slavil v kategoriji do 8 let. Skozi moto kvalifikacije sta se v vožnje na izpadanje prebila tudi Staš Lukić (BSX) med dečki 13 in Tim Rovtar (Črn trn) pri dečkih 10, a oba s smolo izpadla že v osmini finala. V kvalifikacijah so nastopili še Nik Prek pri dečkih 7, Gaj Gorza pri dečkih 13, Viktor Jarc pri dečkih 14 (vsi BSX), Matic Berginc (Rajd) pri dečkih 16 in Žan Godina (Črn trn) med elito.

 

* Naslovna fotografija: MTB.SI

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo, #bmx

Kolofon