Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Višje sodišče razveljavilo sklep o stečaju Agroinda

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo večinskemu lastniku vipavskega Agroinda, družbi Demistone Holding Limited, in razveljavilo izpodbijani sklep o stečaju ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek. Zaposleni, ki so po več mesecih brez plač vložili predlog za stečaj, so močno razočarani.

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo večinskemu lastniku vipavskega Agroinda, družbi Demistone Holding Limited, in razveljavilo izpodbijani sklep o stečaju ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek, piše na spletni strani Ajpes. Pritožbi ukrajinskega lastnika je višje sodišče ugodilo, saj meni, da je sodišče prve stopnje zmotno presodilo, da je podana domneva o insolventnosti. Po zakonodaji bi moral za obstoj domneve o trajni nelikvidnosti dolžnik za več kot dva meseca zamujati z izplačilom plač delavcem do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov. Predlog za stečaj je bil vložen 22. marca, to pa pomeni, da bi moral dolžnik 21. januarja zamujati z izplačilom decembrske in januarske plače do višine minimalne plače. V novem postopku bo moralo sodišče ugotavljati, ali je Agroind res prezadolžen, in predlagatelje stečaja pozvati k dopolnitvi manjkajočih navedb oziroma dokazov.

Delavci Agroinda, ki so po uvedbi stečaja ostali zaposleni za dokončanje nujnih del ali ki so že prijavljeni na uradu za delo kot brezposelne osebe, so nad odločitvijo sodišča šokirani. Eden od predlagateljev stečaja Andrej Furlan je povedal: "Bojim se, da je to konec Agroinda. Videti je, da nam kljub vsem naporom in požrtvovalnosti ni usojeno, da bi družba preživela." Zmedeni so, ker ne vedo, ali naj pridejo v četrtek na delo oziroma ali lahko ostanejo zaposleni brez plače za zadnji mesec dela in brez denarja iz jamstvenega sklada.

Andrej Furlan je za Primorske novice dejal naslednje: “Vse je nejasno. Ne vemo, kaj ta odločitev pomeni za nekdanje sodelavce, ki so na zavodu. Ali lahko ostanejo brez nadomestila iz jamstvenega sklada? Kaj bo z našimi plačami? Ali smo zadnji mesec zaman delali in bomo zdaj še peti mesec brez plač? Firma je v stečaju dobro poslovala in na računu se je nabralo kar nekaj denarja. Kaj bo z njim, ko se vrnejo Ukrajinci? Dokazali so, da jim ni mar za vinogradništvo in za našo firmo. Ne vem, komu bi to lahko bila voda na mlin. Zaposlenim ne, prav tako tudi ne vinogradnikom. Kaj bo z letino? Dogovarjali smo se, kako kmetom zagotoviti odkup grozdja. Vsi smo želeli, da bi sodišče čimprej razsodilo in bi postal stečaj pravnomočen, zdaj pa to.”

Odločitev ljubljanskih sodnikov seveda ni še dokončna. Novogoriško sodišče bo moralo o predlogu za stečaj, ki so ga zaposleni vložili konec marca letos, ponovno odločati. Ironično je, da je delavce “pokopala” minimalna plača, ki so jo dobili decembra 2016. Dohodek, ki je bil le uborna miloščina v primerjavi s tem, kar jim je delodajalec dolgoval. Zakon o insolvečnih postopkih namreč določa, da gre podjetje v stečaj, če dva meseca ali več zamuja z izplačilom dohodkov do višine minimalne plače ali plačilom prispevkov. Ker je ukrajinski lastnik zaposlenim dal del decembrske plače in zanjo 7. marca plačal tudi prispevke, pogoj ni izpolnjen.

 

* Vir: STA in Primorske novice

* Foto: Marijan Močivnik

Lokalne Ajdovščina

#stomaž, #novice, #vipava, #agroind

Kolofon