Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Štiri smrtne žrtve v strmoglavljenju manjšega letala na Predmeji

Nad Ajdovščino je okoli 11. ure z radarjev izginilo manjše potniško letalo. Letalo, po prvih informacijah šestsedežno s štirimi osebami na krovu, je strmoglavilo na območju Trnovskega gozda. Pred nesrečo je pilot javil, da ima težave z zaledenitvijo. Žal so potniki v letalu izgubili življenje.

Na krovu letala, ki je strmoglavilo na območju Predmeje nad Ajdovščino (v bližini Lokev, v Trnovskem gozdu), so bili po podatkih kontrole zračnega prometa štirje ljudje. Letalo ameriške registracije je bilo na poti iz Benetk proti Leipzigu, pred strmoglavljenjem pa je pilot kontroli zračnega prometa javil težave z zaledenitvijo. To nastane, ko letalo prileti na hladno področje, zaradi nabiranja ledu na krilih izgubi aerodinamičnost, poleg tega pa je onemogočena tudi vidljivosti.

Informacijo o strmoglavljenju letala so potrdili tudi v regijskem štabu civilne zaščite za Severno Primorsko. Letalo, po prvih informacijah šestsedežno z več osebami na krovu, je strmoglavilo na območju Predmeje nad Ajdovščino. Na kraj nesreče so hitro prišle reševalne službe, gasilci pa pogasili goreče letalo. Žal pa potnikom v letalu ni bilo več pomoči.

Regijski štab civilne zaščite je kmalu po prejemu informacije, da je letalo izginilo z radarjev, poklical občan in javil, da na Predmeji gori letalo. Na kraj so napotili reševalne službe, gasilce in policijo, je pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Letalo je bilo ob prihodu reševalnih služb že popolnoma uničeno, v ostankih letala pa so po besedah Kosmača zaznali zoglenele ostanke štirih oseb. Dostop do Predmeje je še vedno v celoti onemogočen. Policisti nikogar ne spuščajo k razbitinam letala.

Kontrola zračnega prometa je za 24ur.com potrdila, da je letalo strmoglavilo v bližini Ajdovščine. "Letalo je v našem zračnem prostoru javilo, da ima težave z zaledenitvijo. Na koncu so slišali samo še javljanje na pomoč," je pojasnila tiskovna predstavnica Katja Tratnik. Nato je okoli 11. ure izginilo z radarjev. Bilo je na poti iz Benetk v Leipzig. Po podatkih Flightradarja gre za ameriško letalo tipa Piper PA-32R-301T. Letalo je včeraj poletelo iz Leipzig in je danes pristalo v Benetkah. Od tam pa je poletelo nazaj proti severu in na slovensko-italijanski meji v bližini Ajdovščine strmoglavilo.

flightradar

 

* Vir: STA in 24ur.com

* Fotografija je simbolična

Lokalne Ajdovščina

#predmeja, #nesreča

Kolofon