Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nemški državljani v letalski nesreči na Predmeji

Današnja huda letalska nesreča v bližini Predmeje, je žal terjala življenja štirih nemških državljanov. Letalo je pilotiral 73. letnik, med potniki pa je bil tudi Thomas Wagner, podjetnik iz Leipziga, ustanovitelj in lastnik velikega nemškega podjetja Unister, ki se ukvarja z internetnimi storitvami. Ceste med Predmejo in Lokvami je še vedno zaprta za promet.

Kot so ugotovili preiskovalci letalske nesreče nad Predmejo, so bili štirje potniki v letalu moški in vsi nemški državljani. Identiteto dveh so že ugotovili. Pilotiral je 73-letni Nemec, eden izmed sopotnikov pa je bil star 38 letni podjetnik iz Leipziga Thomas Wagner, ustanovitelj in lastnik velikega nemškega podjetja Unister, ki se ukvarja z spletnimi storitvami. Po pisanju časopisa je bil Wagner na službeni poti v Benetkah, umrl pa je med vračanjem nazaj domov. Enomotorni šestsedežni piper 32 je bil registriran v ZDA.

Thomas Wagner

Vzrok za nesrečo je najverjetneje huda nevihta, ki je ravno takrat divjala v Trnovskem gozdu,precej se je znižala tudi temperatura ozračja. V takih pogojih seveda tako letalo ne bi smelo voziti, STA poroča, da je pilot pred nesrečo slovenski kontroli zračnega prometa sporočil o težavah z zaledenitvijo. Do tega pojava pride, ko letalo prileti na tako hladno območje, da zaradi zaledenitve ni nobene vidljivosti, zaradi nabiranja ledu na krilih pa še izgubi aerodinamičnost. Kmalu po sporočilu o zaledenitvi so na kontroli zračnega prometa prejeli še klic na pomoč (mayday), čemur je sledilo izginotje z radarske slike, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

LETALSKA_NESRECA_295

Ceste med Predmejo in Lokvami je še vedno zaprta za promet, kilometer od hiš v Predmeji. Letalo je sicer padlo tik ob cestišču. Eden izmed očividcev, domačin Ivan Podgornik je takole za Primorske novice opisal trenutke pred strmoglavljenjem letala: “Bil sem pred svojo hišo in videl letalo, ki je krožilo na nebu. Zvoki motorja so bili čudni, zdelo se je, da se letalo trudi pridobivati višino. Nekaj trenutkov je bila tišina, potem pa se je slišalo topo eksplozijo. Tedaj je deževalo, vendar ni bilo močnega vetra. Občutek sem imel, da ima letalo tehnične težave.” Domačinka, ki je prav tako videla prizorišče nesreče, še pred policisti, je povedala, da je letalo padlo tik ob cesti, rep letala je bil tedaj še cel, a se je iz razbitin močno kadilo. Drugi domačin je opazil, da okoliška drevesa niso poškodovana, torej naj bi letalo strmoglavilo naravnost proti tlom in naj ne bi drselo po krošnjah. So pa tamkajšnja drevesa močno ožgana, kar naj bi pomenilo, da je bila eksplozija močna.

Preiskava se bo nadaljevala v petek. O nesreči so obvestili tudi preiskovalno sodnico, pristojno državno tožilstvo in preiskovalca iz službe za preiskave letalskih nesreč in incidentov.

 

* Vir: STA & Primorske Novice

* Foto: Leo Caharija (Primorske Novice)

Lokalne Ajdovščina

#predmeja, #nesreča

Kolofon