Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

O stečaju Agroinda bo sodišče ponovno odločalo 4. avgusta

Novogoriško okrožno sodišče bo o stečaju Agroinda ponovno odločalo 4. avgusta. Predstavnik ukrajinske družbe Demistone Holding Limited Igor Kremen je sicer ob ponedeljkovem ponovnem prevzemu vodenja vipavske družbe menil, da do ponovne odločitve o stečaju ne bo prišlo.

Še pred odločitvijo sodišča bodo delavcem izplačali preostali del marčevske in celotno aprilsko plačo. Denar, ki je trenutno na računu podjetja, gre za 150.000 evrov, bodo namenili za tekoče poslovanje, denar za plače pa bodo zagotovili sami, je zatrdil Kremen.

Napovedal je še, da bodo te obveznosti poplačali prihodnji teden, in to vsem zaposlenim, tudi tistim, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Denar za izplačilo je že zagotovljen, pravi.

Po izplačilu bodo počakali na ponovno odločitev sodišča o stečaju in upajo, da bo tokrat odločilo v njihovo korist. Nato se bodo poskušali dogovoriti s Kmetijsko zadrugo Vipava za odkup letošnje letine grozdja. Kremen je zatrdil, da ostaja proizvodnja vina njihova prioriteta.

Agroind trenutno tekoče posluje, pa je po sestanku z ukrajinskim vodstvom družbe povedal predsednik sveta delavcev Andrej Furlan. Kremen jim ni razkril, kdaj naj bi dobili del marčevske in aprilsko plačo, prav tako se niso pogovarjali o nadaljnjih načrtih lastnikov.

Tudi zaposleni nestrpno čakajo na ponovno odločitev sodišča in predloga za stečaj niso umaknili. Skrbi jih, da bi lastniki z računov podjetja pobrali denar, ki so ga zaslužili v času med vodenjem stečajnega upravitelja. Zato so na sodišče vložili predlog začasne uredbe, s katero želijo zavarovati premoženje. Sodišče naj bi sklep o odredbi spisalo v kratkem.

Ukrajinci so od stečajnega upravitelja ponovno prevzeli vodenje Agroinda, potem ko je višje sodišče ugodilo večinskemu lastniku in razveljavilo sklep o stečaju, zadevo pa vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče.

 

* Vir: STA

* Foto: Dnevnik

Lokalne Ajdovščina

#novice, #vipava, #agroind

Kolofon