Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Simão Bessa in Tea Curk Sorta med nagrajenci v Mariboru

Začetek julija so v mariborski Galeriji DLUM odprli razstavo Primavera 2016. Na njej se predstavlja deset umetnikov, med katerimi so kar štirje člani Društva likovnih umetnikov Severne Primorske: Simão Bessa, Tea Curk Sorta, Anja Kranjc in Teja Tegelj.

Razstava Primavera 2016, ki jo pripravlja Društvo likovnih umetnikov Maribor, je medijsko zelo raznovrstna. Deset umetnikov se na njej predstavlja s slikami, kipi, fotografijo in videom. Konceptualni in tematski odprtosti na eni strani pa se pridružuje trenutno zelo popularna omejitev, in sicer starostna. Razstavljanje na Primaveri je namreč omogočeno umetnikom, ki še niso dopolnili 35 let.

Štiričlanska žirija je deset razstavljajočih izbrala med približno tridesetimi prijavljenimi, podelila pa je tudi glavno nagrado Primavera 2016. Za delo brez naslova jo je prejel slikar Simão Bessa, ki je tudi letošnji nagrajenec Majskega salona. Bessa svoj idejni koncept dograjuje in razvija prek motrenja človeške figure, ki je navzoča vzdolž celotnega njegovega opusa: tako na platnih velikih dimenzij, kot na risbah na papirju in tokrat nagrajenem delu, v primeru katerega je za nosilec uporabil odpadne lamelne zavese, ki jih je porisal s črnim flomastrom. Umetnikov pristop k snovanju nagrajenega dela se zdi podoben tistemu, ki je skozi zgodovino umetnosti bil značilen za odnos umetnika do svoje skicirke. Namesto klasičnega papirja pa je uporabil trakove, lamelne zavese, na katerih je predeloval in izrisoval hitre, naključne in nedokončane podobe človeške figure. Končni rezultat v smislu zaključene celote je ves čas ostajal v ozadju; zato je vizualni zapis, ki se lahko bere kot nekakšen avtorjev dnevnik, naključen in nepredvidljiv. Besso namreč zanima predvsem sam proces risanja, ki se poraja spontano in nekontrolirano. Ta motivno rezultira v nepregledni množici antropomorfnih figur, lebdečih v nekem fiktivnem, nedefiniranem prostoru. Podobno kot pri risbah na papirju, ki jih Bessa vedno razstavlja v skupini, pa tudi v primeru dela na lamelnih zavesah odzvanja intimno pulziranje umetnikove notranjosti, ki je v sozvočju s hektičnim okoljem oziroma zunanjim svetom, ki ga obkroža.    

Poleg glavne nagrade so podelili tudi dve listini Primavera 2016. Prejela sta jih fotograf Jon Žagar in domača umetnica Tea Curk Sorta. Slednja v Mariboru razstavlja pet skulptur iz cikla Ženske, ki je interpretativno izjemno odprt. Kustosinja tokratne razstave Petra Čeh je denimo v katalogu poudarila predvsem vprašanje specifične ženske pozicije v svetu, ki ga po njenih besedah cikel žičnatih skulptur Ženske odpira. Ta je obširneje trenutno razstavljen na samostojni razstavi umetnice v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, ki je na ogled še do 7. avgusta. (Več o tej razstavi si lahko preberete na povezavi: http://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2016061709151413/Tea%20Curk%20Sorta%20razstavlja%20v%20Kostanjevici%20na%20Krki%20/.)

Poleg Besse in Tee Curk Sorta se od domačih umetnikov v Galeriji DLUM predstavljata še kiparka Anja Kranjc s kipi iz cikla Gozd ponoči ter slikarka Teja Tegelj z interaktivno sliko Vse na pravem mestu.

Razstava Primavera 2016 bo v Mariboru na ogled še do 9. avgusta.

Nagrajenci v Mariboru

 

* Foto: Branimir Ritonja

 

Maja Žvokelj
Kolofon