Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vabljeni na Ustje

8. avgusta leta 1942 je italijanska vojska požgala majhno primorsko vasico Ustje. Društvo Numulitus v sodelovanju z KS Ustje že več let skrbi za prireditve v sklopu krajevnega praznika na Ustju, s katerim ohranjajo spomin na ta dogodek. Trudijo se, da bi bil ta dan žalostnega spomina hkrati tudi dan ustvarjalnosti, druženja in vedrosti, ki jo skušamo ponuditi kraju in ljudem. Letos vabijo na tridnevno praznovanje, v katerem bo vsak našel kaj zase.

Med drugo svtovno vojno, v soboto, 8. avgusta 1942, se je takratna italijanska vojska znesla nad vasjo. Ustje skupaj z zaselkom Uhanje je bilo do tal požgano. Umrlo je osem ljudi. Vojni dogodki so usodno zaznamovali vas, zato je prav, da jih ohranimo v zgodovinskem spominu. Obkroženi s smrtjo so se v dimu in ognju tistega dne predniki zaobljubili, da bodo v primeru preživetja 8. avgust praznovali kot zaobljubljen praznik vasi. Njihova pričevanja so opozorilo, naj se takšen dan nikoli in nikjer več ne ponovi. Tragedija na Ustju je bila tako velika, da je priznanega slovenskega pisatelja Danila Lokarja, rojaka iz Ajdovščine, navdihnila, da je v noveli Sodni dan na vasi umetniško prepričljivo opisal grozljivo dogajanje tistega dne.

V spomin na tragični dogodek 8. avgusta leta 1942, bo na Ustju tridnevno dogajanje, s pričetkom v petek, 10. avgusta.

PETEK, 12. AVGUST 2016 OB 20.30, TRIO DOVČ&GOMBAČ &KRMAC: SOUNDS OF SLOVENIA

Trio sestavljajo harmonikar in skladatelj Janez Dovč, multiinstrumentalist in skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo Boštjan Gombač in tubist Goran Krmac. Glasbeniki nastopajo kot solisti in člani slovenskih zasedb Katalena, Jararaja, Terrafolk in Sounds of Slovenia. Predstavili nam bodo slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Gre za prelivanje, sozvočnost različnih glasbenih tradicij (ljudske glasbe, klasike, jazza) in svobodo osebnega izražanja. Glasbene pripovedi, ki nam jih podajajo, so do izvirnikov spoštljive, a so hkrati tudi njihovi moderni odzveni.

SOBOTA, 13. AVGUST 2016, EKSTEMPORE ŠIROKA PALETA IN LIKOVNE DELAVNICE ZA OTROKE

Na ekstemporu se bodo srečali umetniki, ki bodo Ustje prikazali skozi svoj likovni izraz. Celodnevno dogajanje bodo spremljale tudi ustvarjalne likovne delavnice za otroke s pričetkom ob 15.30. Vodila jih bo Polona Ipavec (kontaktna številka: 040 976 987).

Otvoritev razstave ustvarjenih del je načrtovana ob 20.30 v večnamenskem prostoru na Ustju.

NEDELJA, 14. AVGUST 2016, CELODNEVNO DOGAJANJE

8.00 Tek generacij s startom na Plošči

15.00 Briškuljada na Plošči

18.45 Polaganje venca pod vasjo, pri spomeniku pobitim talcem

19.00 Maša v spomin na žrtve 8. avgusta 1942

19.30 Kratka slovesnost s slavnostnim govornikom Tadejem Beočaninom, županom občine Ajdovščina

20.00 Ogled razstave likovnih del ekstempora v večnamenskem prostoru

20.30 Zabava s skupino JUICE BEND in bogatim srečelovom

Izkupiček srečelova bo šel za nadaljnje delovanje društva Numulit.us.

 

Za več informacij lahko pokličete:

040  661 315 Tomaž Kandus (predsednik društva ), 040 390 727 Matjaž Stibilj

 

* Foto: Matej Puc

Lokalne Ajdovščina

#ustje, #novice

Kolofon