Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V nedeljo že 23. tradicionalni pohod na Čaven

Glasujte za Kočo Antona Bavčerja na Čavnu, ki se je uvrstila v finale (med 10) kandidatov za najboljšo kočo v Sloveniji. Naj bo glasovanje pa le uvertura in dodatna vzpodbuda za tradicionalni pohod na Čaven, ki bo potekal to nedeljo 7. avgusta. Vabljeni na svež zrak, v pravih poletnih pogojih.

Čaven vas vabi na 23. poletni pohod, v nedeljo, 7. avgusta. K Bavčerjevi koči lahko pridete iz različnih smeri, od koder vam je najlepše. Ob 11. uri boste na Čavnu prisluhnili toplim besedam predsednika PD Ajdovščina Cvetka Ušaja in preizkušenega planinca Draga Ergaverja. Glasba vam bo vdihnila veselo razpoloženje, ki se bo stopnjevalo z zabavnimi tekmovalnimi igrami. Planinsko društvo Ajdovščina je letos v koči prenovilo jedilnico in kuhinjo, zdaj izdelujejo projekte za njeno elektrifikacijo, v prihodnje pa želijo v njej urediti prostore za različna izobraževanja.

Koča na Čavnu stoji na obširni jasi med Velikim Modrasovcem na severu in Malo goro (1034 m) na južni strani koče, ki spadata v južno obrobje Trnovskega gozda s skupnim imenom Čaven. Prvo planinsko zavetišče je leta 1908 uredila Ajdovsko-Vipavska podružnica SPD v najemni sobi gozdarske koče. Po 2. svetovni vojni so ajdovski planinci uredili med vojno uničeno planinsko zavetišče v gozdarski koči in ga odprli 22. junija 1947. Imenovali so ga po Antonu Bavčerju iz Ajdovščine (1905-1944), ki so ga med vojno ustrelili v Trstu kot talca. PD Ajdovščina je leta 1963 gozdarsko kočo odkupilo ter jo uredilo in opremilo kot planinsko zavetišče. V letih 1978 in 1979 so zgradili prizidek ter obnovili vse prostore; zavetišče so preimenovali v kočo. Leta 1993 so lokalno cesto prestavili izpred koče za njo ter s tem zagotovili mir obiskovalcem koče.

Čaven

Od koče je razgled le proti jugovzhodu, z bližnjega razgledišča in golih vrhov pa je veliko širši. Proti severu in vzhodu vidimo obširno planoto Trnovskega gozda, Javornik, Nanos in Snežnik, v ospredju Otliško planoto s Predmejo in visokim robom, v katerem so Maj, Kovk in Podrta gora; v Vipavski dolini vidimo Ajdovščino, Vipavo, Podnanos, Vipavski Križ in druge kraje; na jugu seže pogled prek Krasa do Tržaškega zaliva, v tej smeri vidimo Vremščico in Trstelj; na zahodu je pod visokim robom Trnovskega gozda z vrhovoma Kucelj in Čaven spodnji del Vipavske doline, prek nje pa se pogled širi na Goriško pokrajino in Furlansko nižino ter ob jasnem vremenu še naprej proti Benetkam; na severu se razprostira Trnovski gozd z Malim Golakom, najvišjim vrhom te planote.

Za sodelovanju v glasovanju za naj planinsko kočo v Sloveniji kliknite na TOLE POVEZAVO.

Lokalne Ajdovščina

#čaven, #pohod

Kolofon