Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Odločitev sodišča v zvezi z Agroindom še ni znana

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici je včeraj z vmesno prekinitvijo ves dan potekal narok, na katerem je sodišče odločalo o utemeljenosti predloga za začetek stečaja družbe Agroind, ki so ga predlagali delavci. Sodišče odločitve še ni objavilo, predstavnik sindikata Bojan Kramar pa pričakuje, da bo glede na slišano uvedlo stečaj.

Predlog za stečaj so, kot je znano, že 22. marca letos vložili delavci podjetja, sodišče pa je stečaj začelo 24. maja, a se je na sklep pritožil lastnik Agroinda, ukrajinski Demistone Holding. Višje sodišče v Ljubljani je njegovi pritožbi ugodilo in razveljavilo izpodbijani sklep o stečaju ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek.

Po skoraj štiriurni razpravi z več prekinitvami je sodnica novogoriškega okrožnega sodišča Gloria Slavi Velikonja včerajšnji narok v primeru Agroinda sklenila z oceno, da je zadeva zrela za odločanje. Zahtevi dolžnika za zaslišanje direktorja družbe in postavitev sodnega izvedenca finančne stroke, ki bi preveril, ali obstajajo razlogi za insolventnost, je zavrnila. Delavci vztrajajo, da je razlogov za stečaj dovolj in so navedbe nasprotne strani zavrnili kot laž. Za pooblaščenca dolžnika je očitno, da je sodišče na strani predlagatelja stečaja.

"Narok je bil dolg, mučen in sklep bo sodišče izdalo," je za STA po naroku dejal sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Primorska in Notranjska Bojan Kramar. Glede na potek dogajanja in slišano danes na sodišču pričakuje, da bo sodišče izdalo sklep o uvedbi stečaja, a tega ne more z gotovostjo napovedati.

Na naroku je sicer pooblaščenec Agroindovih lastnikov med drugim zahteval prekinitev, zato da je sodišče zastopniku družbe omogočilo spremljanje dogajanja s prevajalko, prav tako je pooblaščenec zahteval izločitev sodnice, kar pa je predsednica sodišča zavrnila, je še povedal Kramar. Pooblaščenec Agroindovih lastnikov je sicer napovedal tudi zahtevo za izločitev sodišča.

Medtem je vodstvo Agroinda za 5. september sklicalo dokapitalizacijsko skupščino Agroinda, na kateri predlaga izničenje osnovnega kapitala zaradi kritja prenesene izgube ter izgube tekočega leta v skupni višini nekaj več kot tri milijone evrov. S tem bi posledično izbrisali tudi vse obstoječe delnice.

Hkrati predlagajo, da bi največji lastnik Agroinda, družba Vipavski vinograd, ki je v lasti Ukrajincev, v Agroind vplačala 25.000 evrov v denarju in v lastniški delež pretvorila tudi vse svoje terjatve do Agroinda, ki jih je lani odkupila od Družbe za upravljanje terjatev bank, v višini dobrih 4,7 milijona evrov. Tako bi po skupščini edini lastnik Agroinda bila družba Vipavski vinograd, ki tako ne bo več upnik Agroinda.

Trenutno ima Vipavski vinograd okoli 94-odstotni delež v Agroindu, Vipa Holding v likvidaciji ima štiri odstotke, Vinakras pa imajo 1,5-odstotni delež.

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #zanimivost, #agroind

Kolofon