Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Agroind v ponovno stečaju

Okrožno sodišče v Novi Gorici je v ponovljenem odločanju o predlogu za začetek stečaja Agroinda, ki so ga že marca vložili delavci podjetja, včeraj ponovno, tako kot 24. maja letos, uvedlo stečaj za to podjetje. Sprejeti sklep še ni pravnomočen, pritožba je možna v 15 dneh. Za stečajnega upravitelja je sodišče imenovalo Andreja Perdana, ni pa še znano kaj bo s prihajajočo trgatvijo.

Novogoriško sodišče je že 24. maja prvič odločilo, da je Agroind insolventen. Na ta sklep se je nato pritožil večinski lastnik, ukrajinska družba Demistone Holding, ki Agroind obvladuje prek podjetja Vipavski vinograd. Višje sodišče v Ljubljani je pritožbi ugodilo in razveljavilo izpodbijani sklep o stečaju ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek. Višje sodišče je menilo, da je sodišče prve stopnje zmotno presodilo, da je podana domneva o insolventnosti.

V ponovnem odločanju je novogoriško sodišče delavce pozvalo k dopolnitvi predloga za stečaj, pri katerem so vztrajali, vodstvo podjetja pa je predlogu v celoti ugovarjalo. Tako je zdaj znova ugotovilo, da je Agroind zrel za stečaj. Predsednik sveta delavcev Agroinda Andrej Furlan je takšno odločitev sodišča pričakoval glede na dejstva, ki so bila predstavljena na naroku v četrtek. Glede na dozdajšnje dogajanje pa je mogoče, da se bo še kaj zapletlo, a upa, da se to ne bo zgodilo. Upa, da se bodo lastniki sprijaznili z dejstvom, da so imeli možnost urediti razmere, a jih niso, in da je zdaj stečaj "zagotovo najboljša rešitev za vse vpletene".

Upniki Agroinda imajo po današnji uvedbi stečaja do vključno 9. novembra letos čas, da prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice. Če se bodo ukrajinski lastniki znova pritožili na odločitev okrožnega sodišča, bo o stečaju Agroinda znova odločalo višje sodišče v Ljubljani, ki je glede na prvo odločitev sodišča v Novi Gorici temu dalo nedvoumno popotnico za ponovno odločanje glede insolventnosti.

»Ob dosedanjem poteku dogajanj in postopkih na sodišču lahko pričakujemo  dokončno odločitev šele enkrat konec septembra,« pravi Andrej Furlan, predstavnik zaposlenih delavcev Agroinda, za katerega, kot pravi, tako dogajanje pomeni le podaljševanje agonije.  V družbi je trenutno zaposlenih 24 delavcev, ki jim lastniki podjetja še vedno dolgujejo del plače za marec in plače za april, maj in junij. Bliža pa se tudi čas za izplačilo julijske plače. Kot pravi Furlan, so ob vseh zapletih s stečajem v podjetju delali po najboljših močeh, da ohranijo dejavnost tudi za potencialnega novega lastnika.

Za zdaj tudi še ni jasno, kako bo s trgatvijo, do katere je še slab mesec. »Rešitve morajo biti hitre, da se zagotovi spravilo grozdja in njegova predelava, ali v Vipavi ali kje drugje, in da se ohrani praktično  še edina kmetijska dejavnost v dolini, « pravi Furlan.

 

* Vir: RTV Slo & Delo

* Foto: Leo Caharija

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #agroind

Kolofon