Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kako biti srečn(ejš)i

Kemija, ki nas osrečuje. Vse imamo na dosegu roke, vse. Vse je v nas. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Ko si znamo vzeti čas zase. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. (ni napaka, ponavljam napisano, da si boste lažje zapomnili) Kolumna Medeje Bajec.

Svetovni dan sreče je. Pa svetovnih dni je precej in redko kateri vzbudi mojo pozornost. No, svetovni dan sreče jo je.

Sicer pa, kako je ne bi. Resno. Mislim, resno! A ne stremimo k sreči? K radosti, veselju? A si ne želimo vsi notranjega miru, zadovoljstva? Posplošujem, ampak saj se razumemo, kajne? No, vsakemu svoje. Če vas osrečuje zamorjenost, go for it. Kako že … aha, whatever rocks your boat. Torej, karkoli vas osrečuje, pojdite za tem. Bodite srečni.

Kako biti srečni?

Ralph Martson je rekel, da je sreča izbira, ne rezultat. Da te ne bo nič osrečilo, dokler se sam ne odločiš biti srečen. Sreča ne bo prišla do tebe, sreča bo prišla iz tebe. Kapiš? Sreča je odločitev.

Kako torej biti srečni? Tako, da se odločimo, da smo. Gre za mindset. Za osredotočenost. Fokus! In pa za kemijo.

Znanost za iskanjem sreče

Rada imam srečo. In mislim, da si jo zaslužimo vsi. Ne, vem, da si jo zaslužimo vsi. Pa stvar je res enostavna. Če vam rečem, da pri meni deluje, mi boste verjeli? Ali pa, če vam mogoče povem tako: leto dni nazaj sem bila tako zelo nesrečna in vdana v usodo in brezciljnost, da sem se odločila za antidepresive. Kje sem danes? Točno tam, kjer sem si želela biti. Točno tam, kjer sem želela biti tudi lani, samo vedela nisem, kako naj se premaknem. In vse tiste knjige? Vsi tisti nasveti? Vse tiste misli, citati na stock fotkah? Prav imajo.

Ko se vprašamo, kaj nas osrečuje, pogosto pomislimo, na okoliščine, dobrine, ljudi. Ampak sreča, sreča je ena sama kemija. Zato tudi “nesrečnim” ljudem predpisujejo tablete, ki uravnavajo ravni hormonov za “srečo”. Hormoni, nevrotransmiterji, kemikalije v možganih? Ti so odgovorni za našo srečo. Oziroma, odgovorni za občutke in čustva, ki jih s stanjem sreče povezujemo.

Odgovorni za našo srečo

V vsaki situaciji, lepi ali ne tako lepi, si lahko pomagamo z zviševanjem srečnih kemikalij v naših možganih. Telo vse zna! Vse, samo uporabljati ga moramo.

Endorfini

Endorfini se proizvajajo v centralnem živčnem sistemu in nam pomagajo pri lajšanju fizičnih bolečin. Zaradi njih smo lahko tudi omotični. Kako endorfine spodbudimo? Z vadbo. Z miganjem! Anaerobno ali aerobno. V neki študiji so prišli do ugotovitve, da so posamezniki z depresivno motnjo, po 30 minutnem sprehodu, 10 dni zapored, konkretno omilili občutke despresije. Kar okej, ne?

Serotonin

Moj najljubši. Jaz pa serotonin sva imela kar buren odnos. Ups and downs. Zdaj sva okej.

Serotonin je verjetno najbolj znana srečna kemikalija (hormon sreče). Verjetno tudi zato, ker se z njim najbolj pogosto ukvarjajo psihiatri in antidepresivi. Serotonin je nevrotransmiter, ki ga lahko sprožimo tudi sami. A ni to fajn? In tako zelo enostavno! Dnevna svetloba, sonce. Vadba, srečne in lepe, pozitivne misli. Verjemite mi, zadeve preverjeno delujejo. Morda ne takoj, morda ne jutri, ampak na dolgi rok? Zadeve delujejo.

Dopamin

Tudi nevrotransmiter. Pravijo mu tudi kemikalija nagrade. Ko igramo pikado in zadenemo center, ko opravimo določeno nalogo, naše telo sprosti dopamin in naši možgani to dojamejo kot naloga uspešno opravljena – good job. Ampak! Z dopaminom se lahko “zadenemo” tudi drugače. Študije so pokazale, da prijaznost do drugih ljudi prav tako sproža dopamin. Prostovoljstvo, recimo. Dokazano. In, kot pravijo strokovnjaki, že samo misli, pozitivne, prijazne, lepe misli zvišujejo raven dopamina. Krasno!

Oksitocin

Če ste rodile, če ste mame, potem vam je zadeva precej znana. Oksitocin je hormon, ki se sprošča med nosečnostjo in dojenjem. Ne spomnim se imena, ampak oksitocin je tudi sestavina določene droge (podobne ekstaziju).

Oksitocin je povezan z bližnjimi, toplimi, ljubečimi odnosi. Hormon nam daje prijeten občutek ščemenja (“metuljčkov”). Kako priti do doze oksitocina brez da bi vzeli ekstazi? Objemite tistega, ki ga imate radi. Pobožajte mačko. Peljite psa na sprehod.

Kemija, ki nas osrečuje. Vse imamo na dosegu roke, vse. Vse je v nas. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Ko si znamo vzeti čas zase. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. (ni napaka, ponavljam napisano, da si boste lažje zapomnili.

Bodite dobro in bodite srečni.

 

* Kolumna je bila prvotno objavljena na blogu Medeja.net in jo na našem portalu objavljamo z dovoljenjem avtorice.

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

Medeja Bajec

#kolumna

Kolofon