Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Preverite kakšna je moč ajdovske burje v teh dneh

V okviru projekta Wind Risk (2015 - 2016), sofinanciranega s strani finančnega mehanizma za civilno zaščito Evropske Komisije, se je v Ajdovščini že pred leti postavilo nov sistem merjenja ajdovske burje. Z njim se je potrdilo znano dejstvo, da so sunki burje v mestu precej močnejši od tistih, ki jih zaznava uradna vremenska postaja v Dolenjah. Če vas zanima moč burje, klinite na spodnjo povezavo.

Merilni sistem v Ajdovščini se nahaja približno dva metra nad streho ajdovskega stadiona in je obrnjen proti severovzhodu, od koder burja najpogosteje piha. Gre za GILL WindMaster Pro anemometer s pripadajočo opremo, ki meri natančne hitrosti vetra tja do 65m/s.

Moč ajdovske burje lahko spremljate na TEJ POVEZAVI.

Podatki o ajdovskem vetru na ta način nudijo podlago za natančne znanstvene analize s strani Wind Risk projektnih partnerjev, predvsem Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani. Tako so npr. podatki iz meritev v okviru 4.823 ur (cca. 200 dni) pokazali najvišjo hitrost vetra 46 m/s (165,6 km/h) in najvišjo vrednost trisekundnega povprečja 32.24 m/s (116,06 km/h). Primerjava podatkov o vetru iz Wind Risk sistema na ajdovskem stadionu in podatkov iz meritev vetra s strani ARSA, z vremenske postaje Ajdovščina - Dolenje, pa je pokazala določena odstopanja. Predvsem primerjava meritev vetrnih sunkov je pokazala cca. 50 % višje vrednosti iz Wind Risk sistema.

Za nas je pa predvsem pomembno to, da so pridobljeni podatki javno dostopni v živo na spletni strani Wind Risk projekta (https://www.windrisk.eu/index.php/2015/09/21/measurements-in-ajdovscina/) in so na ta način v pomoč tudi ajdovski civilni zaščiti. Vse za boljšo pripravljenost lokalnega okolja na pojav hude burje. Vabljeni k ogledu.

Merilnik burje

 

Wind Risk delovna skupina iz Ajdovščine

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon