Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Sonce, smeh, pivo, kolo in Filip Flisar

Za nami je pestro sobotno in nedeljsko dogajanje v ajdovskih Palah. Kolesarski navdušenci so se super ujeli z ljubitelji piva in nastal je kup pozitivnih vibracij, ki naj trajajo tudi v prihodnje. Sonce, smeh, piva in kolo se odlično ujamejo med seboj. Pale pa obenem postajajo vodilna športno turistična točka v mestu.

Če je kdo res tam zgoraj potem bo najbrž držalo, da smo bili v Ajdovščini pridni, sicer nas ne bi obdaril z vremensko kuliso, kot smo jo deležni v zadnjih tednih. Vinogradniki se sicer s tem verjetno ne strinjajo, za radost življenja v občini, turistični utrip in dogajanje pa vsekakor kot nalašč. V preteklem vikendu se je zaključil Letni vrt in zgodil drugi WOTR. Vmes je Ajdovščina dobila novo osnovno šolo, v soboto in nedeljo še Pivomanijo in Kolesarski festival.  In marsikdo je bil povsod. Z razlogom.

Foto Pivomanija (6)

Sobotna simbioza v ajdovskih Palah med pivo in kolesom se je pokazala kot zadetek v polno. Dobrih tisoč ljudi se je skozi ves dan zabavalo ob stojnicah mikropivovarjev ali pa ob drznih vožnjah kolesarjev na »ta velik« progi pod Školom. Ljubiteljem piva je bilo na voljo več kot petindvajset vrst piva, craft pivovarjev iz celotne Slovenije. Enako lahko rečemo tudi za obiskovalce, saj so bile na parkirišču zastopane skorajda vse registrske oznake v državi. Na drugi strani Hublja so se kolesarji borili za naslov državnih prvakov v disciplini FourCross, kasneje pa izvedli še nočni spektakel skokov na prenovljeni mali progi. Marsikateri gledalec je predvsem ob norih skokih in vragolijah v zraku Janija Fučke ostal odprtih ust. Zvezda dneva pa tudi tokrat Filip Flisar, ki je z mikrofonom v roki komentiral dogajanje ter požel navdušenje in smeh med številnimi obiskovalci. Še prej pa jih je navdušil z osvojitvijo naslova podprvaka v popoldanski tekmi. Za piko na i izvrstni soboti je na glasbenem odru pred Mladinskim centrom Hiša mladih, poskrbel skorajda pravi Freddy Mercury. Oba dogodka sta se med seboj lepo dopolnjevala in lahko si le želimo rojstva nove tradicije, ki bi z še boljšo finančno sliko skočila še vsaj kakšno stopničko višje.

Foto Matevž Kren

Nedelja se je nekaj ur kasneje pričela z vodeno kolesarsko turo po Vipavski dolini. Udeležencev je bilo morda manj od pričakovanega, pa vendar je ideja odličen turistični nastavek za prihodnost in obenem poziv odgovornim, da je čas, da Vipavska dolina prične več pozornosti namenjat potovalnemu kolesarstvu.  Sledila je še popoldanska dirka najmlajših in najpogumnejših na poganjalčkih in B4X tekma  kot odličen zaključek še bolj odličnega vikenda.

Poganjalčki

Dokaz, da se lahko dogodki med seboj povezujejo in tako poskrbijo še za večjo odmevnost in hkrati prepoznavnost Ajdovščine. Predvsem pa dokaz, da se da s trdim delom, voljo in energijo izpeljati velike dogodke. Tako Wotr kot tudi Pivomanija ter Kolesarski festival (in ostali dogodki, ki med letom potekajo po celotni ajdovski občini) vsebujejo na stotine prostovoljnih ur organizatorjev, ki jim je največje plačilo predvsem nasmeh in zadovoljstvo nastopajočih in obiskovalcev. In teh je toliko, da je motivacije dovolj tudi za prihodnja leta. Zato jim je zlata vredno stati ob strani in jih še bolj podpreti tudi v prihodnje.

Foto Pivomanija (12)

Pale igrajo vse pomembnejšo vlogo pri športno-turističnih dogodkih Ajdovščini,  saj nudijo dobre pogoje organizatorjem. Ne pa najboljše in predvsem ne najlepše. Simbioza zabave, športa, turizma in na drugi strani obrtništva ter ostankov nekdanje armade, nekako ne deluje najbolje, še bolj pa ni videti najbolje. Pale potrebujejo novo preobleko, urejena parkirišča in še več možnosti za zabavo, šport in rekreacijo. Zagotovo ne čez noč, nekoč pa zagotovo.

Hvala ekipam Wotra, Pivomanije, Kolesarskega festivala in ostalim za dva vikenda polna življenja v Palah in v Ajdovščini. Se vidimo na »Vipavski«.

 

* Naslovna fotografija in spodnja fotogalerija: Pivomanija

Foto Pivomanija (1)Foto Pivomanija (2)Foto Pivomanija (3)Foto Pivomanija (5)Foto Pivomanija (9)Foto Pivomanija (10)Foto Pivomanija (11)Foto Pivomanija (8)Foto Pivomanija (13)Foto Pivomanija (16)Foto Pivomanija (19)Foto Pivomanija (17)Foto Pivomanija (22)Foto Pivomanija (21)Foto Pivomanija (23)Foto Pivomanija (24)Foto Pivomanija (25)

Lokalne Ajdovščina

#poletje, #fotogalerija, #vipavskadolina

Kolofon