Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Mitja Ergaver svetovni prvak!

Vse je res! Ajdovščina slavi svetovnega prvaka! Mitja Ergaver je nocoj, v italijanskem Val di Sole postal svetovni prvak v kolesarskem 4krosu. Član ajdovskega kluba Črn Trn je premagal vso svetovno konkurenco in se domov vrača z zlato kolajno in mavrično majico, ki pripada zmagovalcu. Čestitke.

Svetovno prvenstvo discipline Four Cross, v italijanskem kolesarskem raju Val di Sole, se je končalo sanjsko za Ajdovščino, Slovenijo in predvsem za Mitjo Ergaverja. V velikem, bolje rečeno spektakularnem finalu, je v boju za zlato premagal legendarnega Hannesa Slavika, tretje mesto je osvojil Luke Crayer.

19 letni Mitja Ergaver je pripravil prvovrstno presenečenje na tekmi, sploh po tem, ko kmalu niti ne bi štartal v velikem finalu. Žirija tekmovanja pa je po polfinalnih bojih diskvalificirala Tomasa Slavika zaradi oviranja sotekmovalca na štartu in njegovo mesto je zasedel mladi Ajdovec.

Ergaver je finalu odlično vnovčil sproščenost in neobremenjenost z rezultatom, saj je že sama uvrstitev finale njegov daleč največji uspeh in hkrati tudi največji slovenski uspeh v tej disciplini. Mitja Ergaver je na svetovno prvenstvo prišel po nič kaj sanjski sezoni, v kateri so ga pestile poškodbe. Šele tik pred vrhuncem sezone pa je bil spet nared za največja tekmovanja. Na državnem prvenstvu v Ajdovščini je prejšnji konec tedna po tretjem času končal v polfinalu in nato dobil mali finale.

V finalu sta se najhitreje s štarta pognala legendarna Slavik in Američan Barry Nobles, ki sta uprizorila pravi kolesarski boj. Ergaver je prvi del proge prevozil na četrtem mestu, vedno pa nenehno blizu vodečim.  Boj Slavika in Noblesa se je v zaključku proge končal s padcem, v katerega se je vmešal še Britanec Cryer. Težave in nespretnost tekmecev je najbolje izkoristil Mitja Ergaver in se zlahka pripeljal v cilj do zmage. Veliko slavje v ciljni areni se je lahko začelo. Ajdovec je po Janiju Brajkoviču, Tanji Žakelj in Mateju Mohoriču postal četrti Slovenec z mavrično majico svetovnega prvaka v kolesarstvu in sploh prvi v elitni članski kategoriji!

4x

Čestitke Mitji Ergaverju za res odlične vožnje skozi ves dan in zasluženo v Ajdovščini slavimo svetovnega prvaka. Čestitke tudi matičnemu klubu Črn Trn, zlata medalja domačega tekmovalca je najlepša nagrada za ves vložen trud zadnjih deset let ter dokaz, da se dobro delo z mladimi prej ali slej obrestuje. Zlata medalja Ergaverja je tudi vrhunec letošnjega res neponovljivega kolesarskega leta za Ajdovščino. Kristijan Koren je nastopil na svojem sedmem Tour de France, Polona Batagelj na svojih drugih olimpijskih igrah, Matej Kravos svetovni amaterski podprvak v kronometru, Andrej Zaman pa je uspešno v brevetu premagal Ameriko. Najboljši ambasadorji kolesarske tradicije in potenciala v Vipavski dolini.

Poleg Ergaverja so na svetovnem prvenstvu v finalu nastopili še štirje Slovenci. Ajdovec in tudi član Črnega Trna, Matija Stupar je osvojil 30. mesto, njegov klubski kolega Urban Rotnik (nedavni državni prvak v Ajdovščini) je končal kot 18., na 22. mestu najdemo Kevina Berginca, odlično pa se je s progo in tekmeci spopadel Filip Flisar, ki se veseli desetega mesta in je vse bližje svetovnemu vrhu tudi na dveh kolesih in ne le na smučkah. Žal pa se tekma ni dobro končala za edino slovensko žensko predstavnico Moniko Hrastnik, tudi članico ajdovskega kluba, ki je v polfinalu doživela hud padec.

Finalni nastop Mitje Ergaverja najdete v spodnjem You Tube posnetku od 1.22.00 naprej.

 

* Foto: Val di Sole

 

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon