Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Svetovni prvak je doma!

Številna množica ljudi je včeraj v ajdovskih Palah dočakala velikega junaka preteklega vikenda, Mitjo Ergaverja. 19 letni Ajdovec se je vrnil domov iz svetovnega prvenstva v italijanskem Val di Sole z naslovom svetovnega prvaka v disciplini 4Kros in več kot zasluženo doživel čustven sprejem, kot le malokdo pred njim v našem mestu.

Kljub dokaj pozni uri se je parkirišče pred ajdovskim Mladinskim centrom Hiša mladih iz minute v minuto vse bolj polnilo in okrog 21.45 je velika množica le dočakala trenutek zaradi katerega je bilo vredno priti v Pale. Pred navijače in podpornike je stopil veliki junak, za Ajdovščino nepozabnega, svetovnega MTB prvenstva v italijanskem Val di Sole, Mitja Ergaver. Z njim pa tudi ostali člani slovenske reprezentance, z vodjo Klavdijem Blažkom na čelu.

Sprejem reprezentantov je pospremil velik aplavz in navdušenje zbranih ljudi, ki so si najprej lahko še enkrat ogledali zmagovalno vožnjo mladega Ajdovca, za katerega je letošnje leto prav zares zlato. Poleg zlate medalje si je Mitja Ergaver nedolgo nazaj prislužil tudi naziv zlati maturant in tako dokazal, da je z veliko mero truda in odrekanja možno usklajevati tako vrhunski šport kot tudi šolo.

Po odprtju in špricanju s penino je pred mikrofon stopil Ergaver in v svojem slogu še enkrat podoživel zmagovalne trenutke petkovega večera. Vidno ganjen in presenečen nad množico ljudi, ki se je zbrala njemu v čast se je zahvalil vsem, ki so mu kakorkoli pomagali do neverjetnega uspeha, predvsem pa človeku, ki je vedno verjel vanj in ki ima največ zaslug, da je danes Ajdovščina z zlatimi črkami zapisana v zgodovino svetovnega kolesarskega športa. Klavdij Blažko je nato tudi sam stopil pred mikrofon in v krajšem nagovoru podoživel zadnjih deset let odrekanj in truda ter tudi to, kako je le malo manjkalo pa Mitja Ergaver sploh ne bi nastopil na svetovnem prvenstvu. Poškodba roke in hrbta je namreč močno ogrozila petkov nastop, nič kaj optimistično pa ni bilo vzdušnje niti po nedavnem državnem prvenstvu v Ajdovščini, kjer je danes svetovni prvak, zasedel "šele" peto mesto.

Na oder je nato stopil še podžupan občine Ajdovščina, Alojz Klemenčič, ki je nadomeščal žal odsotnega župana Tadeja Beočanina in se Mitji zahvalil za uspeh in promocijo Ajdovščine, ter mu izročil prestižno darilo v podobi grafike Vena Pilona. Za njim sta nekaj besed spregovorila še predsednik ajdovske športne zveze Miloš Popovič, predsednik Krajevne skupnosti Ajdovščina Valentin Krtelj in generalni sekretar slovenske kolesarske zveze Aleš Kalan. Nato se je uradni del slavja zaključil, še dolgo v noč pa se je nadaljeval neuradni del, ki je bil za svetovnega prvaka verjetno še bolj naporen kot sama petkova vožnja, saj so čestitke in prošnje za slikanje in avtograme kar deževale, Mitja Ergaver pa je seveda ugodil vsaki prošnji. Še pred tem pa je Ergaver, zelo čustveno, zmago posvetil svoji družini in žal tragično preminuli Zarji Černilogar, nekdanji klubski kolegici.

Priča smo bili torej zgodovinskemu dosežku v Ajdovščini, saj naslova svetovnega prvaka še nikdar nismo slavili, prevladoval pa je optimizem, da morda tole ni bilo zadnjič, saj je pred Ergaverjem verjetno še dolga kariera, prav tako pa niso od muh niti ostali domači člani in podmladek kolesarskega kluba Črn Trn. Naslov svetovnega prvaka pa je obenem tudi izziv tako za klub, kot za mesto Ajdovščina in Kolesarsko zvezo Slovenije, da gorsko kolesarstvo pridobi še večjo uveljavljenost in predvsem zanimanje zanj med najmlajšimi. V Ajdovščini so trenutno temelji izredno trdni in škoda bi bilo, da tega ne bi izkoristili.

Sprejem svetovnega prvaka (3)Sprejem svetovnega prvaka (1)Sprejem svetovnega prvaka (4)Sprejem svetovnega prvaka (2)Sprejem svetovnega prvaka (5)Sprejem svetovnega prvaka (6)Sprejem svetovnega prvaka (7)Sprejem svetovnega prvaka (8)Sprejem svetovnega prvaka (9)Sprejem svetovnega prvaka (10)Sprejem svetovnega prvaka (12)Sprejem svetovnega prvaka (11)Sprejem svetovnega prvaka (13)Sprejem svetovnega prvaka (15)Sprejem svetovnega prvaka (14)Sprejem svetovnega prvaka (17)Sprejem svetovnega prvaka (16)Sprejem svetovnega prvaka (18)Sprejem svetovnega prvaka (19)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #šport

Kolofon