Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kaj imamo mi od ... ?

V Sloveniji ne smeš štrleti iz povprečja, ker od tega itak nihče nič nima. Bodi povprečen. Vozi Laguno 2.0 dci in polni serviserjev žep. Popoldne se zabubi v lokalnem kafiču in pusti kelnarci 20 centov napitnine, ker ji šef izplačuje minimalca (če ima srečo). Dopustuj v umaškem Stelamarisu, ob sobotah pomagaj pri hišnih opravilih, ob nedeljah se povzpni na lokalni hrib, a gor ne jej.

Kaj imamo mi od tega, da je Čeferin postal predsednik UEFA? Kaj imamo mi od tega, da Dragić in Kopitar igrata za milijone evrov? Kaj imamo mi od tega, da DJ Umek vrti muziko nepreglednim množicam ljudi? Kaj imamo mi od tega, da Akrapoviča častijo kot boga v moto športu? Kaj imamo mi od tega, da je Jure Leskovec redni profesor na prestižni univerzi? Kaj imamo mi od tega, da Skomina sodi tekme Lige prvakov? In kaj imamo od tega, da je Melanija* žena ameriškega predsedniškega kandidata?

Lahko bi našteval še 3 dni, a se mi ne ljubi. Vedno se pojavlja en in isti vzorec - kaj imamo mi od tega, da je sorojaku uspelo? Logika je očitno naslednja: če zaradi tega nafta ne bo 5 centov cenejša ali če se platoja Uniona ne bo dalo kupiti na Spar kupone, potem mi nimamo nič od tega in mi dol visi. Fakof s tako logiko, fakof.

V Sloveniji ne smeš štrleti iz povprečja, ker od tega itak nihče nič nima. Bodi povprečen. Vozi Laguno 2.0 dci in polni serviserjev žep. Popoldne se zabubi v lokalnem kafiču in pusti kelnarci 20 centov napitnine, ker ji šef izplačuje minimalca (če ima srečo). Dopustuj v umaškem Stelamarisu, ob sobotah pomagaj pri hišnih opravilih, ob nedeljah se povzpni na lokalni hrib, a gor ne jej. Ne, ne, saj veš, da imate doma kosilo! Spij čaj, na hribu se vedno najbolje prileže čaj.
Če boš tako živel, potem boš za družbo koristen in vsi bomo imeli nekaj od tega.

Ni čisto tako, a ne? Če boš ti povprečen, ne bo zaradi tebe nihče šel na trening basketa, nihče ne bo ure in ure presedel za računalnikom, ko bo poskušal ustvarjati muziko. Nihče se ne bo zavzeto učil in se poglabljal v snov, nihče ne bo svojega hobija spremenil v posel in pri tem postal najboljši na svetu.

Po EP v basketu leta 2013 so vsi otroci želeli trenirati basket, nekateri trenirajo še danes. Ne bodo vsi Dragići, se bodo pa čez 10 let lahko srečali in si rekli: »Ej, a nisi ti …?«. Zaradi Kopitarja in ponovne uvrstitve na OI bo mogoče Blaž spoznal svojega najboljšega prijatelja Roka, potem ko se bosta oba vpisala v HK Triglav. Zaradi Čeferina bo mogoče kakšen sestanek v Ljubljani, ljudje bodo spali v novem hotelu na Bavarcu, trošili bodo velike denarje, mogoče dobili idejo za kakšno investicijo. Fantič, ki ta trenutek dela unc-unc muziko, bo mogoče na novoletnem žuru 2020 eno bejbo tako očaral, da mu bo dala in bo izgubil nedolžnost.

Zato pa privoščimo ljudem, ki jim uspe. Sploh, če je njihov uspeh plod lastnega talenta in trdega dela in ogromnih jajc. Privoščimo jim, ker so/bodo postali vzor mladini. Privoščimo jim, ker so dokazali nasprotno vsem tistim, ki trdijo, da je v Sloveniji vse slabo, da se nič ne da. Lej, da se, pizda mu materina, da se. In to, da sorojaku uspe, v nobenem primeru ne more biti slabo, lahko je samo dobro.

*O Melaniji si mislim svoje, a najbrž je dosegla to, kar si je želela, ko se je v Sevnici usedla na vlak proti LJ. Zato respect, kaj naj drugega rečem. Sanela Podaljševanje Nohtov mogoče ne bo imela tolikšne sreče, se bo pa trudila po najboljših močeh, da bo omrežila Alena in da jo bo vsak mesec peljal do Kladuše po gucci in armani cunje. Ker iste k orginal, majkemi, a pocen fuł.

 

* Kolumna izraža osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

* Foto: UEFA

Oliver Cvijanovič

#kolumna

Kolofon