Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pasji drekci? Ne, hvala.

Že vrsto let občine na sprehajalne poti postavljajo smetnjake za pasje iztrebke, prav tako so postavljeni pri nas. Ali jih je dovolj, presodite sami. Mislim pa, da smo občani tisti, ki lahko v največji meri rešimo čistočo sprehajalnih poti in posledično čistočo našega mesta. Prvi problem se nanaša na nevestne skrbnike psov, ki za svojimi ljubljenčki iztrebkov ne počistijo.

Tudi vas motijo pasji iztrebki, medtem ko se sprehajate? Je tudi vaš otrok že pohodil kakšen kakec ali še bolje, ga zmečkal med prsti? Ste tudi vi eden izmed tistih, ki so prišli domov in ugotavljali vzrok smradu, potem pa (presenečeni) ugotovili, da je razlog v podplatu vašega malčka … ali pač v vašem … Kolikokrat ste se srečali s pasjim iztrebkom na otroških igralih, kamor naj sicer psi ne bi imeli vstopa? Pasji iztrebki so namreč pogosto predmet spora med lastniki psov in ostalimi. Ne razumite narobe, obožujem živali, še posebej pse. In ravno zato bi bilo primerno, da tako kot naše nujne potrebe, spoštujemo tudi njihove in iztrebke postavimo tja, kamor spadajo.

Govorim namreč o  problemu, ki ga zaznavam v naši občini. Namreč ležerna pasja politika, v katero spada svobodno sprehajanje psov brez lastnikov, da (ne)uporabe povodcev ne omenjam in posledično puščanje pasjih iztrebkov po vseh sprehajalnih poteh, ulicah, otroških igralih, itd., je postala mnogim občanom moteča.

Že vrsto let občine na sprehajalne poti postavljajo smetnjake za pasje iztrebke, prav tako so postavljeni pri nas. Ali jih je dovolj, presodite sami. Mislim pa, da smo občani tisti, ki lahko v največji meri rešimo čistočo sprehajalnih poti in posledično čistočo našega mesta. Prvi problem se nanaša na nevestne skrbnike psov, ki za svojimi ljubljenčki iztrebkov ne počistijo. Pobiranje pasjih iztrebkov je sicer del osnovnega bontona lastnika oziroma vodnika psa, katerega bi moral poznati in upoštevati vsak lastnik, vendar se na žalost tega ne poslužujejo vsi. Namreč pri pobiranju iztrebkov ne gre le za estetski, ampak tudi za zdravstveni vidik, tako nas kot naših ljubljenčkov oziroma vseh, ki z nami sobivajo. Pasji iztrebki niso le neokusni na pogled, so tudi polni bakterij, ki so škodljive za naše zdravje in okolje v katerem živimo. Ali ste vedeli, da popolna razgradnja pasjega iztrebka traja več kot eno leto? Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) navaja, da pasji iztrebki veliko prispevajo k onesnaženju podtalnice na območjih, kjer je njihovo število močno koncentrirano. Za razliko od drugih onesnaževalcev okolja (gnojila, olja...) vsebujejo pasji iztrebki bakterije, parazite in viruse, ki so lahko nevarni za naše zdravje, najbolj občutljivi so otroci. Pasji iztrebki v preteklosti niso predstavljali nevarnosti v tako veliki meri kakor danes, saj se število psov povečuje, s tem pa tudi količina njihovih iztrebkov. Sorazmerno se povečuje tudi število neodgovornih lastnikov, ki s svojim ravnanjem povečujejo možnosti različnih okužb. Z rednim pobiranjem pasjih kakcev ne moremo popolnoma preprečiti možnosti okužb, lahko pa močno zmanjšamo možnosti. Če kakec poberemo ostane zelo mala količina kontaminirane zemlje, da narava naredi svoje.

Ajdovščina

Torej dolžnosti vseh lastnikov in vodnikov psov so, da z javnih površin odstranijo iztrebke svojih psov. To jim nalaga Odlok o vzdrževanju in čiščenju javnih površin, katerega imajo sprejetega skoraj vse slovenske občine. Naj samo spomnim,  če inšpektorji ali redarji ujamejo lastnika, ki za svojim psom ni pospravil iztrebkov z javne površine, ga, glede na kraj, lahko oglobijo med 40 in 130 evri. Kot primer dobre prakse nadziranja je občina Ljubljana, kjer enkrat na leto poteka poostrena akcija nadzora odstranjevanja pasjih iztrebkov, v kateri poleg inšpektorjev sodelujejo tudi policisti in veterinarji.

Verjamem, da si nihče od nas ne želi pasjega iztrebka na čevljih, obleki ali v svojem domu, zagotovo pa si upam trditi, da še manj bolezni, ki se na ta način prenašajo (npr. gliste in trakulje). Zato ohranimo naše mesto čisto, spoštujmo naravo in pobirajmo kakce za našimi ljubljenčki!

 

* Kolumna izraža osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

 

Diana Stožinič

#kolumna

Kolofon