Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izmenjave bogatijo srednješolce

Ajdovska srednja šola Vena Pilona v svojem programu ponuja tudi možnost mednarodnih izmenjav. Le te so za mlade izjemna izkušnja in hkrati priložnost za širjenje novih poznanstev in prijateljstev. Tako se v teh dneh v Ajdovščini mudijo nizozemski dijaki, na pomlad pa se v deželo tulipanov odpravljajo ajdovski dijaki in dijakinje.

Tudi dijaki lahko spoznavajo način življenja in šolanja v drugih državah, podobno kot to že počnejo študentje. Dijaki se tako  vse več podajajo na dijaške izmenjave v tujino. Podobne prakse pa seveda gojijo tudi v ajdovskem srednješolskem centru. Izkušnje dijakov, ki so to že doživeli, so nepozabne in, kot pravijo, neprecenljive. Za tovrstne mednarodne izmenjave se po navadi odločajo tisti, ki so dovolj odprtega duha, da zmorejo sprejeti razlike med narodi, religijami in kulturo, po drugi strani pa so tudi pripravljeni na dolgoročno medkulturno učenje.

Po lanskoletni pozitivni izkušnji z izmenjavo dijakov, ki je potekala med Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina ter Sint Marteens College z Nizozemske, je letos Ajdovščino ponovno obiskalo 34 nizozemskih šestnajstletnikov z dvema učiteljema ter pomočnikom ravnatelja. V izmenjavo so vstopili le dijaki, ki so si tovrstne mednarodne izkušnje resnično želeli, zato ni presenetljivo, da so Nizozemcem pripravili topel sprejem, kakršnega še zdaleč niso pričakovali. Krovna tema, okoli katere se vrti večina njihovega dela, so migracije, ki jih najdemo povsod okrog nas, v družbi in naravi. V želji, da jim pokažejo lepote naše dežele in njeno kulturo, so se odpravili tudi na nekaj krajših ekskurzij v bližnjo in širšo okolico.

Izmenjava z novo in nepoznano deželo je zagotovo zanimiva izkušnja, ki bo nizozemskim kolegom ostala v spominu. Ajdovci in Ajdovke pa že nestrpno čakajo mesec marec, ko bodo zamenjali zdajšnjo vlogo gostiteljev in se opravili v deželo tulipanov. Dijaki se seveda veselijo izzivov, jim jih bodo pripravili njihovii novi prijatelji, saj vsaka taka izkušnja bogati.

Kako so mladi Nizozemci doživeli svojo izkušnjo v Ajdovščini pa najdete na TEJ POVEZAVI.

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon