Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nove pridobitve v Vipavskem Križu

Vipavski Križ iz dneva v dan postaja najpomembnejše turistično središče v občini. Prenova se počasi zaključuje, kmalu bo nared tudi večje parkirišče, pomembna novost pa so lično urejene turistične table, ki bodo v pomoč vse večjemu številu obiskovalcev.

Vse številčnejši obiskovalci, ki zaidejo v prenovljeni Vipavski Križ žal še vedno nimajo kje nazdraviti s kozarcem domačega vina, spiti kozarec vode, kaj šele najti kaj dobrega za pod zob. Niti ne morejo zapraviti evra za nakup turističnih spominkov ali poslati razglednico. Zagotovo pa se bo prihodnje tudi to spremenilo. Bodo pa turisti in domačini veseli 54 novih parkirnih mest, ki jih urejajo na platoju pred obzidjem srednjeveškega mesteca. Po zagotovilih iz ajdovske občinske uprave bodo nared predvidoma v drugi polovici novembra. Razlog za manjšo zamudo, je da so morali opraviti arheološke raziskave. Gradbena dela bodo stala približno 240.000 evrov, občina pa je za izvajalca izbrala podjetje Stopar iz Lokavca. Večina domačinov je po besedah predsednika sveta KS Vipavski Križ Harija Bata pridobitvi naklonjena. Novo parkirišče bo prednostno namenjeno domačinom, zamisel zanj je prišla ob celoviti komunalni prenovi kraja, ko so predvideli, da bi vozila umaknili z na novo tlakovanih ulic in trgov kriškega jedra na lokacijo zunaj obzidja. Z njim bodo razbremenili tudi obstoječi parkirišči, ki bosta namenjeni predvsem obiskovalcem kraja.

Vipavski Križ

Teh pa je kot rečeno vedno več, odslej pa bodo lažje našli informacije o bogati kulturno zgodovinski dediščini, ki jo premore vasica v osrčju Vipavske doline. Sive in puste električne omarice odslej krasijo nove informacijske table, ki so jih idejno zasnovale Tea Goljevšček in Urška Černigoj. Šest omaric različnih velikosti sedaj krasi šest različnih zgodb, ki se nanašajo na burno zgodovino Vipavskega Križa. Skozi besedila, katerih avtor je Borut Koloini, se obiskovalci seznanijo z najzanimivejšimi utrinki in prigodami iz bogate preteklosti tega srednjeveškega mesteca. Obiskovalci lahko na omaricah preberejo, kako je Križ dobil mestne pravice, o Kriški gardi, pa o znameniti Napoleonovi krogli in še marsičem. Ker je v Vipavskem Križu vedno več tujih gostov, so zgodbe prevedene tudi v angleški in italijanski jezik. Podobe odlikujejo debele črne linije, izbrane palete omejenih barvnih tonov in poenostavljeni objekti ter kulise, tako da obiskovalec res najde bistvo legend in zgodb Vipavskega Križa.

Vipavski Križ

V Vipavskem Križu pa se že pripravljajo na novost, ki so jo prvič pripravili v lanskem letu in je med številnimi obiskovalci pustila odličen vtis. Gre za prireditev Odprti hrami v Vipavskem Križu, ki spada v sklop prireditev Odprti hrami Vipavske doline med martinom in božičem. Najboljše kar ponujajo vinarji Vipavskega Križa in okolice boste lahko okušali 10. decembra. Vabljeni.

 

* Vir: Primorske novice & Tic Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #novice, #turizem

Kolofon