Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ali moški, ki pomagajo pri gospodinskih opravilih, seksajo pogosteje?

Po študiji, ki je raziskovala povezave med moškim udejstvovanjem v »tradicionalno ženskih opravilih« in »tradicionalno moških opravilih« ter med pogostostjo spolnih odnosov, so rezultati pokazali, da pari oz. zakonske zveze z bolj tradicionalnimi vrednotami oz. razdelitvami vlog, seksajo pogosteje. Torej, po domače povedano, tisti moški, ki opravljajo gospodinjska opravila, ne seksajo nič več.

Pravljic, ki jih beremo svojim otrokom, ko se zaljubita princ in princesa ter srečno živita do konca svojih dni, je vedno manj. Živimo v svetu, kjer je zakonska ali samo partnerska zveza v krizi, nekateri govorijo celo o koncu njenega pomena. Namreč vedno manj je ljudi, ki bi prevzemali (nenapisane) vloge, ki jih določen partnerski odnos predpisuje. Tudi sam položaj ženske oz. njena nova, enakopravna, izobražena in finančno vplivna podoba spreminja sam partnerski odnos in vloge v njem. Namreč emancipacija  in enakopravnost žensk je pripeljala tudi do sprememb v partnerskih zvezah in drugačni delitvi vlog med moškim in žensko. V nekem smislu smo dosti bolj obremenjene kot včasih…ampak smo pa enakopravne, kajne? Kaj je boljše, naj vsak presodi sam… Kakšne pa so posledice enakopravnosti med spoloma za sam partnerski odnos ali natančneje, za pogostost spolnih odnosov?

Nekatere študije zagovarjajo enakopraven odnos med spoloma in posledično enakopravno delitev vlog, drugi pa so še vedno zagovorniki tradicionalnih vlog ženske in moškega. Po študiji Nacionalne raziskave družin in gospodinjstev v ZDA, ki je raziskovala povezave med moškim udejstvovanjem v »tradicionalno ženskih opravilih« in »tradicionalno moških opravilih« ter med pogostostjo spolnih odnosov, so rezultati pokazali, da pari oz. zakonske zveze z bolj tradicionalnimi vrednotami oz. razdelitvami vlog, seksajo pogosteje. Torej, po domače povedano, tisti moški, ki opravljajo gospodinjska opravila, ne seksajo nič več. Pa poglejmo, kakšni so razlogi za to.

Ne moremo mimo dejstva, da privlačnost in seksualna sla izhajata iz drugačnosti, torej temeljita ravno na razlikah in dopolnjevanju med različnima spoloma in ne na enakosti.  Vloga spolov in njen vpliv na intimnost v zakonu je sicer manj raziskana, vendar raziskovalci zaznavajo, da je enakopravnost povezana z dolgočasnostjo, dojemanje partnerja kot brata oz. sestre pa zmanjšuje seksualno željo po partnerju. Trdijo celo, da več distance in razlik pripomore k oživljanju seksualne želje v stabilnem in dolgo trajajočem zakonu oz. zvezi. Torej ugotovitve kažejo, da je ohranjanje tradicionalnih spolnih vlog v zvezi bolj zdravo za našo zvezo in, da je spol še vedno tisti, ki igra glavno vlogo v heteroseksualni zvezi.

Tradicionalne predstave spolov nam namreč služijo kot pokazatelj, kakšno je moško in žensko vedenje. Ti vzorci nam pomagajo aktivirati ponotranjene norme seksualnega obnašanja v določeni kulturi. Namreč tradicionalno moško oz. žensko vedenje, pa naj bo zavedno ali nezavedno, pri nasprotnem spolu vzbuja strast. Ne pravijo kar tako, da lepa dekleta ljubijo barabe. Tako tudi v daljšem časovnem obdobju posamezniki dojemajo svojega zakonca bolj moško oz. bolj žensko in s tem se poveča spolna privlačnost. Dejstvo, da je seksualno obnašanje povezano z identiteto spola in izražanjem le-te, torej sovpada z izjavo znanih ameriških raziskovalcev, ki pravita, da je v okviru spolnih odnosov moškost izražena skozi erekcijo, penetracijo in vrhuncem, tako da zmanjševanje poistovetenja z identiteto spola lahko vodi tudi v spolne težave zakoncev. Pari z več spolno tradicionalne delitve gospodinjskega dela imajo v lasti tudi več tradicionalnih prepričanj ter posledično prevzemajo več vlog, kar vodi v pogostejši seks.

Seveda je razlogov, zakaj v partnerskem odnosu zmanjka časa za intimne trenutke, ogromno. Od fizičnih, bioloških, do psiholoških, pa čisto vsakdanjih. Ko se partnerjema pridružijo še otroci, je časa za intimne trenutke še manj. Pa vendar, za zdrav odnos si je ne glede na vse treba vzeti čas, se zanj truditi, ga negovati in prevzemati določene odgovornosti ter vloge. Ali so te vloge sodobne ali tradicionalne, je vaša stvar oz stvar dogovora med partnerjema, najpomembneje je, da skupaj delujeta kot celota in se na nek način dopolnjujeta. Kajti to pač je bistvo, najti boljšo polovico, torej polovico, ki nas dopolnjuje.

 

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

* Vir: :  http://www.asanet.org

 

Diana Stožinič

#kolumna

Kolofon