Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski dijaki spoznavajo avstrijsko prestolnico Dunaj

Nadaljujemo z javljanjem iz Dunaja, kjer dijaki ajdovske Srednje šole Veno Pilon, gostujejo na mednarodni izmenjavi Erasmus + in izvajajo delovno prakso v mednarodnih vrtcih. Poleg pa seveda ostaja še več kot dovolj časa za spoznavanje enega najlepših mest v Evropi.

Nadaljujemo javljanje z Erasmus+ mobilnosti, tokrat z Dunaja, kjer se na izmenjavi mudi številna odprava dijakov in dijakinj Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina

Uvodno besedilo je pripravil spremljevalni učitelj Matjaž Trošt:

Dunaj, 1. 11. 2016, mesto smo si najprej ogledali s ptičje perspektive. "Splezali" smo na 252 m visok Donaturm, od koder se ponuja odličen razgled na Dunaj in lepo modro Donavo (če je res lepa in modra).

Dunaj, 2. 11. 2016 - dan D. Veliko pričakovanje, hitro bitje srca, adrenalin je tekel po žilah, ko smo odhajali proti svojim delovnim mestom. Najprej sestanek s predstavnicama organizacije Austraining, nato topel sprejem pri ravnateljici multilingvističnega vrtca MULTIKA in nato odhod v skupine na različnih koncih mesta. Nekatere so morale že resno prijeti za delo, druge pa so so zgolj ogledale prostore in spoznale mentorje. Zvečer smo se sprehodili po ringu, mimo Univerze, Votivne cerkve, avstrijskega parlamenta, vrhovnega sodišča, Hofburga do razkošne operne hiše. Čeprav so bile trgovine na Koroški ulici že zaprte smo začutili razkošnje Dunaja, saj je na bližnjem vogalu nekdo pekel kostanje, v sosednji ulici je nekdo igral violino in da ne pozabilo, po ulicah je vlekel mrzel zrak, ki je že napovedoval skorašnji prihod božičnega Dunaja. Ja letos bomo v živo doživeli prižiganje prazničnih luči na Dunaju.

Dunaj

Spodnji prispevek pa je sestavila dijakinja iz skupine na mobilnosti, Meta Strgar:

No, pa smo tukaj, končno. Bi bile verjetno besede vsakega izmed nas. 31. oktobra smo se nekatri dijaki tretjih in četrtih letnikov programa Predšolska vzgoja odpravili na Erasmus+ Mobility na Dunaj. Že po prvih dnevih našega bivanja tu, bi lahko pritrdili vsem, ki so nam govorili, da je Dunaj nekaj posebnega. Da, lahko jim verjamemo. Že prvi dan smo si ogledali mesto in naše poti do delovnih mest. Najbolj nas je seveda navdušila cerkev Sv. Štefana, ki je v mestnem jedru in je ena največjih znamenitosti Dunaja. Naslednji dan smo imeli sestanek z ravnateljico mednarodnega multilingvističnega vrtca MULTIKA na Dunaju. Najbolj zanimivo je to, da otroci, ki obiskujejo ta vrtec, prihaja iz vseh mogočih krajev in so si po videzu zelo različni, a kljub temu tako enaki.

Dunaj

Naši dnevi so polno zasedeni. Po delu v vrtcu si vsak dan ogledujemo še mesto in njegove znamenitosti, spoznavamo bogato zgodovino tega naroda. Ogledali smo si dvorec Belvedere, Nacionalno knjižnico, ki hrano več kot deset milijonov knjig, med njimi tudi Trubarjeva Abecednik in Katekizem, odšli smo tudi v živalski vrt, naravoslovni in umetniški muzej, na grob Mozarta, v Schoenbrunn, ter na razgledni stolp Donauturm. Ogledali smo si kip Johanna Straussa ter hišo in sežigalnico smeti znamenitega arhitekta Hundertwasserja. Navdušile so nas stavbe ob ringu, parlament, mestna hiša, Univerza, borza… Seveda, pa smo se spomnili tudi Slovencev, ki so na Dunaju študirali in tu pustili tudi svoj pečat (Plečnik, Fabiani, Prešeren, Cankar, Štefan, Slatkonja….). Ogledali smo si  tudi Plečnikovo hišo v prestižnem prvem okrožju.

Dunaj

Vse znamenitosti so posebne, nekaj novega, morda enkratnega v smislu, da nas vedno navdušijo in prevzamejo. Izkusili smo Dunaj tako podnevi, kot ponoči. Skozi oči zgodovine, kot tudi preprost dan v toku mestnega ritma. Poskušali smo vse njihove značilne sladice in se prepustili uličnemu vrvežu, ki že pričakuje božični čas.

20161101 145521 resized 220161102 114928 resized 1Dunaj5Dunaj7Dunaj8Dunaj15

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon