Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Orgazmi popravljanja slovničnih napak

Menda prav zato zmagujejo na volitvah rasisti, narcisi in povsem nemoralni posamezniki. Z gotovostjo lahko računajo na debel sloj intelektualcev, ki se jim ne ljubi vsebinsko spreminjati države. Raje se bodo zadržali pri vejicah in velikih začetnicah. Ker to je zabavno in kot velikanski intelektualni orgazem čez cel računalniški zaslon. Evo jo – slovnično napako!

Tragikomično je spremljati tvite zlasti skrajne desnice pri nas. Očitno komaj najdejo črke, kaj šele slovnična pravila. Ostali so tam nekje pri prostem spisu v osnovni šoli, čeprav so številni med njimi tudi v parlamentu.

tvit

Vzemimo primer Breznika in njegov zapis #lažnjivci. Zgodil se je vik in krik zaradi napačno zapisane črke j. Se ne spodobi in ni pravično, da politik ne zna slovnice ali da so mu bližje sramne dlake kot vejice.

Poglejte, vse to drži. Najbolj pa drži, da številni moški in ženske v najboljših letih nimajo toliko poguma, da bi kadarkoli začeli svojo politično pobudo, kar je znak svojevrstne impotence. Ničesar ne predlagajo, nič ne organizirajo in nikamor ne pridejo. Razen, če ni v njihovo neposredno korist! Iz samovšečnega udobja se zato raje naslajajo nad pomanjkljivim znanjem očitnih neizobražencev.

Ker ob tem tvitu, glej za zlomka, nihče ni problematiziral prodaje vodnih virov in kako bo s tem v prihodnje. Kaj šele poizvedoval, kakšno bo izvajanje zapisa v ustavo. Kot veste, pri nas marsikaj piše. Živimo pa povsem drugače.

Takšnim tvitom dokazati, da so kilometre oddaljeni od svetovljanstva in pismenosti, je pač otročje lahko. Zakaj potem takšno zadoščenje in skorajda epska zgroženost?

Menda prav zato zmagujejo na volitvah rasisti, narcisi in povsem nemoralni posamezniki. Z gotovostjo lahko računajo na debel sloj intelektualcev, ki se jim ne ljubi vsebinsko spreminjati države. Raje se bodo zadržali pri vejicah in velikih začetnicah. Ker to je zabavno in kot velikanski intelektualni orgazem čez cel računalniški zaslon. Evo jo – slovnično napako! Potem si jo, kot nekdaj osnovnošolci golo Pamelo Anderson, podajajo iz enega zaslona na drugega.

Trenutki naslade so to in notranje radosti: »Zmotil se je, bumbar!« Ob tem v njih tli zavest, kako neskončno boljši so. Bolj izobraženi so tudi njihovi otroci, ki jim bo verjetno poveljeval kakšen rasist, narcis ali kvizling. Oni pa bodo doma hihitaje ugotavljali, če je v političnem govoru slučajno napačno sklanjal.

Da se razumemo, jezik je pomemben in slovnica prav tako. Pohvale za vse slaviste in lektorje, da ne omagajo od hudega. Gre za nekaj drugega.

Politična in intelektualna zavest v Sloveniji je prevečkrat beden skupek plagiatov in ponavljanja mnenj iz tujine. Kako je šele to žalostno, čeprav je natančno sklanjano in z vsemi vejicami.

Kaže hujšo bedo od nepoznavanja slovnice: strahopetnost in prilizovanje.

Ni je manjkajoče vejice, ki bi nam bila v večjo sramoto kot to, da večinoma slovenskega mnenja sploh ni. Je slovnično pravilen prevod. Hujšega siromaštva za jezik si ne predstavljam.

 

* Članek je bil prvotno objavljen na spletnem blogu Zdravo Slovenija in ga objavljamo z dovoljenjem uredništva. Vabljeni k branju tudi ostalih vsebin na omenjeni spletni strani.

* Kolumna izraža osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

Katerina Vidner Ferkov

#kolumna

Kolofon