Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kam v Vipavski dolini na praznično večerjo?

Decembrski čas je odlična priložnost, da se družina ali prijatelji zberejo za eno mizo in se z gurmanskimi užitki poslovijo od starega leta ter nazdravijo prihodu novega. Vipavska dolina ponuja kup priložnosti, kjer se lahko prepustite odlični hrani, mi pa smo za vas povprašali, kaj vam v tem času nudijo Majerija, Podfarovž in Izvir Hublja.

Božič nam Slovencem veliko pomeni, saj predstavlja družinski praznik, ki združuje družinske člane ob prijetnem druženju, slavnostni večerji in težko pričakovanem obdarovanju. Glede na obremenjenost z vsakdanjimi obveznostmi in na vse manj trenutkov, ki jih preživimo z našimi najdražjimi, takšne obrede in običaje še posebej cenimo in spoštujemo.  Če vam torej kuhanje in priprava slavnostnega vzdušja vzameta preveč časa, se lahko odpravite v katero izmed odličnih restavracij v Vipavski dolini, kjer vam bodo pričarali točno takšno vzdušje, kot si ga ob prihajajočih praznikih želite.

Praznično

Najprej smo se odpravili na ajdovski konec Vipavske doline. Tam, kjer mogočno izvira reka Hubelj, stoji gostišče, ki se drugače kot Gostilna pri Izviru Hublja seveda ne more imenovati. Gostilno že vrsto let upravlja družina Pižent, ki je za vas v decembru pripravila posebna kulinarična doživetja. V gostilni pri Izviru Hublja bodo poskrbeli za vse tiste, ki ste željni dobre in pristne domače hrane, pozabili ne bodo niti na odlična vipavska vina. Žlahtnost starega in dobrega je pri njih še vedno doma, zato vas bodo v dobro voljo spravili z odličnimi jedmi na žlico, domačimi njoki in posebno slastnimi novoletnimi meniji. Za posladek pa so za vas pripravili naše, dobro poznane mamine štruklje.

Ponujajo vam  tudi možnost rezervacije za družine, manjše ali večje in za zaključene družbe do 50 ljudi. Slavnostne jedilnike lahko prilagodijo vašim željam, saj je njihova ponudba zelo raznolika.

Pri izviru Hublja

Pravšnje praznično vzdušje ponuja tudi gostilna Podfarovž v Vipavi. Lastnik in vodja Gregor Lisjak vas vabi na edinstveno lokacijo, tik ob reki Vipavi, za Lanthierijevo graščino. Podfarovž odlikujejo odlične hišne specialitete, kot  so sveže ulovljene postrvi na žaru, h katerim se odlično podajo sezonske zelenjavne priloge. V podobnem stilu vas vabijo tudi na praznično druženje v decembru, s ponudbo, ki se ji je resnično težko upreti.

Menu 1:

Pozdrav iz kuhinje

Jelenov karpačo s staranim sirom in pistacija

Domači rezanci z bučo koščki klobase in dimljena skuta

Medaljoni divjega prašiča na ješprenju in špehom

Kostanjev tiramisu s kakijem v kozarčku

Cena 25€

ali Menu 2:

Pozdrav iz kuhinje

Karpačo dimljene postrvi na mariniranem janežu

Domači tortelini, polnjeni z dimljeno postrvjo žajbljeva omaka in pinjoli

File dimljene postrvi z bučnim pirejem na granatno jabolko

Kostanjev tiramisu z kakijem v kozarčku

Cena 27€

Podfarovž Vipava

Na koncu smo se odpravili še na Slap pri Vipavi, kjer je doma Majerija. Idilična zgornje-vipavska domačija, skrita med vinogradi in sadovnjaki, ponuja preprosto tradicionalno kuhinjo s pridihom sodobnosti. Hrana je pripravljena iz naravnih živil, kar zagotavlja polnost okusov. Ponudba pa seveda sledi letnim časom. V pomladnih in poletnih mesecih se s sezonskimi živili in slogom kuhinje ozira po Mediteranu, jeseni in pozimi pa zadiši po osrednji Evropi s tradicionalno avstro-ogrsko kuhinjo. Predvsem Božič in Silvestrovo sta tista dneva, ko vas chef Matej še posebej vabi v svojo družbo.

Za praznovanje Božiča so vam pripravili naslednji menu:

Dobrodošlica z  božičnim grižljajem, ki pričara najlepše trenutke

Guerila Castra Rose brut

Fazanova pašteta,  pistacija in hrustljava koruza

Cigoj Malvazija 2015

Bučna kremna juha, mandlji in sladka skorjica

Špinačni vlivanci v sirovem fondiju, jabolko, hren in radič

Tilia Chardonnay 2015

Domači kakavovi rezanci, petelinov »toč« na hitro

Domača sveža pašta, s preprosto, okusa polno omako.

Trošt Cabernet Sauvignon 2013

Timijanov  sneg s ščepcem sveže mlete kave vas zasanja.

Prašičkove cigare, artičokin  nadev in nežna vinska omaka

Čičerikin pire in paradižnikov konfit za spremstvo.

Piana Merlot 2013

Podeželska hruškova torta, izbor domačih sladoledov

Okus največjega praznika, barva novega Življenja!

Gangl Sceurebe 2011

Cena menija:

40 € / osebo brez pijač (za tiste ki si želijo vino izbrati sami)

70 € / osebo z izbrano degustacijo mladih vin in napitkov (vse vključeno)

Za skok v novo leto 2017 pa se lahko pustite razvajati na ta način:

Dobimo se v stari kleti

Kozarec penečega in drobni grižljaji.

Guerila Castra Belo – Brut

Rahla pena ovčjega sira, glazirane štorovke, hrustljav viola čips

Tilia Sivi Pinot 2015

Vipavski mlinci obeljeni z nežno omako domače klobase in zimskih arom                         

Domača sveža pašta, ki diši po vipavski zimi.

Piana Rose' 2015

Hrustljavo zapečena darilca, nadevana s esenco buče maslenke

Spremljamo jih z na maslu pocvrtim žajbljem in orehi, ki jedi še povečajo sočnost in obogatijo okus.

Sutor Malvazija 2008

Rožmarinov sorbet, zdrobljena zrna grenkega kakava

Silvestrski sneg!

Medaljoni počasi pečene telečje krače z jabolko in hrenom

krompir in radič na žaru

Benčina Opus Bonum 2011

Kakijev žele s posušenim grozdjem in vinsko šodo kremo

Sončni zahod v snegu

Gangl Scheurebe 2011

Srečno novo leto!

Guerila Castra Rose' -  Brut

Cena menija:

60 € / osebo brez pijač (za tiste ki si želijo vino izbrati sami)

90 € / osebo z degustacijo izbranih vin in napitkov

Majerija

Naj vaše praznovanje ostane v lepem spominu, po dobri hrani, profesionalni postrežbi ter lepem ambientu!

 

* Če bi radi tudi vašo restavracijo ali gostilno predstavili širši javnosti na naši spletni strani, nam pišite na info@lokalne-ajdovscina.si.

Praznično

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavskadolina, #turizem

Kolofon