Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zaživelo je spletno orodje Parlameter

V demokraciji je za buden in odgovoren nadzor nad delovanjem oblasti ključna dobro informirana javnost. Ekipa Parlameter, ki deluje v okviru inštituta Danes je nov dan, je včeraj zvečer v Stari elektrarni predstavila in zagnala spletno orodje Parlameter, ki z analizo glasovanj in transkriptov lajša spremljanje dogajanja v Državnem zboru. Za resničen vpogled v delo slovenskih poslancev.

Orodje je namenjeno splošni javnosti, novinarjem in medijskim hišam, raziskovalcem in razvijalcem ter vsem, ki jih zanima delo Državnega zbora. Parlameter analizirane podatke vizualizira in predstavlja v obliki samostojnih informacijskih kartic, ki jih je mogoče deliti na družabnih omrežjih ali jih vgraditi v druge spletne strani, na primer v novinarske članke.

Med več kot sto tisoč unikatnimi karticami in skoraj dvajsetimi različnimi analizami lahko uporabniki najdejo informacije o zadnjih aktivnostih katerega koli poslanca ali poslanke, pa tudi raznolike analize njihovega besedišča ali primerjave glasovalnih linij celotnih poslanskih skupin.

Parlameter

Orodje odlikuje še posebej napreden iskalnik, ki omogoča brskanje po parlamentarnih govorih in glasovanjih in tako poenostavlja spremljanje, izpostavljanje ter analizo specifičnih tematik.

Avtorji upajo, da bo prijazna uporabniška izkušnja dogajanje v parlamentu približala splošni javnosti. Parlameter želi pripomoči k povečanju transparentnosti delovanja največje demokratične institucije in zanimanja splošne javnosti za demokratični proces.

V skupnosti Danes je nov dan na Parlameter gledajo kot del širšega boja za odprte podatke, ki jih zanimajo tudi onkraj državnozborskih podatkov. Želijo si, da država v prosto rabo v strojno berljivi obliki civilni javnosti ponudi vse podatke, ki so po svoji naravi javni, saj verjamejo, da so lahko posledice tega, da se jih lahko loti raziskovati vsakdo, izključno pozitivne.

Razvoj Parlametra je pred nekaj meseci, ko je bil izdelan prvi delujoč prototip platforme, v okviru fundacije DNI podprl Google. Avtorji opozarjajo, da je zagon Parlametra šele prvo poglavje te zgodbe, in da imajo z nadaljnjim razvojem slovenske verzije še veliko načrtov. V letu 2017 nameravajo Parlameter namestiti tudi v kateri od drugih evropskih držav.

Orodje je odsle dostopno na www.parlameter.si.

Parlameter

   

Lokalne Ajdovščina

#mediji

Kolofon