Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ribje palčke, prosim

Zima je letni čas, ko ne gre brez klobase in zelja. Si predstavljate na krožniku lično postavljeno klobaso, ki skupaj z zeljem oblikuje zaključen krog? Vendar ne v Faladurju! Razmišljali so kulsko. Otroci imajo poleg ribjih palčk radi še nekaj – HOT DOG. Zakaj ga ne bi naredili drugače – s klobaso in zeljem. Pa dober tek!

Medtem ko obračate zmrznjene ribje palčke, v katerih naj bi bilo le 30% ribjega mesa, Jamie v kuharski oddaji pripravlja čudovito jed, sestavljeno iz neizgovorljivih besed in sestavin, ki jih pri nas verjetno ne bi niti dobili. Okusno, odlično, nedosegljivo in nezaželeno pri najmlajših okuševalcih hrane. Otroci so res zanimiva kategorija jedcev, ki prisegajo predvsem na dunajski zrezek in cvrt krompir. A kako jih prepričati in kako jim predstaviti zdravo in domačo hrano?

Nasvet 1: NAJ KUHAJO SKUPAJ Z VAMI

Otroci radi ustvarjajo. Občutek, da so koristni in da sami prispevajo h končnemu izdelku, jim daje samozavest in občutek zmagoslavja. Kuhanje in ustvarjanje z mladim umetnikom zahteva čas, voljo in živce, ki pa jih zaradi pestrega vsakdanjika včasih zmanjka, zato je koristno, da vključite otroka v kuharski tečaj ali kuharske delavnice. Taka druženja so zabavna in poučna, kar so ugotavljali otroci na jesenskih kuharskih delavnicah, ki so jih organizirali v Faladurju. Tam so spoznavali jedi, ugibali, kje raste repa, kako dobimo rebrca, kako čebula peče, ko jo režemo in zakaj jo je treba prepražiti. Vse pripravljene jedi so seveda poskusili in se prepričali, da so odlične!

Nasvet 2: OTROCI NAJ SPOZNAVAJO, KAKO HRANA  NASTANE

Zelo pomembno je, da otrokom sestavine predstavite. Kje rastejo, zakaj so zdrave in zakaj jih je treba jesti. Otroci naj vedo, kaj vnašajo v svoje telo, saj bodo le tako ponotranjili in razumeli, kaj je zdrava hrana. Skupaj iščite odgovore na preprosta vprašanja - ali kokoš potrebuje petelina, da znese jajce? Ali čokolada zraste na drevesu?

Nasvet 3: OTROCI NAJ LOČIJO MED DOMAČO IN UVOŽENO HRANO

Jej lokalno, misli globalno. Hrana, ki jo pridelamo v domačem okolju, je boljša. Če že ne verjamete v bio in eko nalepke, verjemite vsaj temu, da je bila prevožena pot od kmeta do polic bistveno krajša v korist lokalnim pridelkom. Pogovarjate se o tem, kako pridejo banane v naše kraje, poiščite slike riževih polj.  

Nasvet 4: IZBERITE LOKALE, KJER RAZMIŠLJAJO DRUGAČE

Zavijte do Faladurja, kjer mislijo globalno in hkrati postrežejo z lokalno hrano – recimo hamburger iz rebrc, ki so ga poimenovali BURGER. Znajo ga narediti tudi otroci, ki so obiskovali njihove delavnice in kako jim je šel v slast! Burger je sestavljen iz domačih kruhovih bombic, ki so polnjenje z dolgo pečenimi rebrci, karamelizirano čebulo in špinačo. In ker burger velja za moško hrano, ga strežejo vsak četrtek, ki je pač fantovski dan. In prav zato, fantje, ni nič narobe, če na tisti dan svojo drago povabite na drugačno malico. 

Faladur Ajdovščina

Dan prej, ob sredah, vam bodo postregli s pravo joto. Ker vanjo med kuhanjem ne dodajajo mesa, je primerna tudi za vegetarijance. Za vse, ki prisegate na kralja prašičev kot krono, dodajo par klobas. A jota ni le navadna kisla juha, skuhajo jo namreč iz repe tropnike. Otroci na delavnicah so spoznali, da je način priprave poseben in že skoraj pozabljen – repo se fermentira skupaj s tropinami rdečega grozdja, kar ji da posebno barvo in okus.

Faladur

Zima je letni čas, ko ne gre brez klobase in zelja. Si predstavljate na krožniku lično postavljeno klobaso, ki skupaj z zeljem oblikuje zaključen krog? Vendar ne v Faladurju! Razmišljali so kulsko. Otroci imajo poleg ribjih palčk radi še nekaj – HOT DOG. Zakaj ga ne bi naredili drugače – s klobaso in zeljem. In ime? China Dog – ajdovski hot dog.  Otroci pa v smeh, še posebej, ko so izvedeli, kako tujci težko izgovorijo Ajdovščina in zveni nekaj kot »"autovščajna". Ime pa je dobil po pivu Out of China, ki vam ga ponudijo poleg.

Faldur in Pelicon

Skozi igro in zabavo nastanejo čudovite zamisli. Otroci vedo, kaj je dobro, vi se zavedate, kaj je zdravo, zato poskusite stopiti izven običajnih okvirjev in razmišljajte kot Jamie.  Če pa vam je on predaleč, vabljeni v Faladur, kjer vam bodo zaupali, kako odlične pripraviti jedi doma. V Faladurju te jedi kuhajo predvsem za malice. Lahko jih tudi pokličete in pripravili vam jih bodo »to – go« (za na pot), da jih lahko odnesete sodelavcem, prijateljem ali pa domov in jih postrežete za večerjo.

Za naročila vprašanje se lahko obrnete neposredno v Faladur - www.faladur.si

 

* Če bi radi tudi vašo dejavnost predstavili širši javnosti na naši spletni strani, nam pišite na info@lokalne-ajdovscina.si.

Lokalne Ajdovščina

#vipavskadolina, #praznično

Kolofon